Πως μπορεί να προληφθεί και πως αντιμετωπίζεται;
Ο πονόδοντος είναι μία από τις χειρότερες ενοχλήσεις και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά στη διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών. Είναι δύσκολο να αγνοήσετε τον πονόδοντο. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς πώς να τον αντιμετωπίσετε, καθώς είναι πολύ δυσκολότερο να έχετε μαζί σας ένα φίλο οδοντίατρο.
Ποιες πρέπει να είναι οι άμεσες κινήσεις σας;
Η επικοινωνία μαζί μας είναι εφικτή όλες τις ημέρες της εβδομάδας και τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Αν, για κάποιο πολύ σοβαρό λόγο δεν είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί μας τότε πηγαίνετε στο κοντινότερο φαρμακείο, αποφεύγοντας να πάρετε τα διάφορα φάρμακα που σας προτείνουν φίλοι. Ζητήστε ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο, αφού ενημερώσετε το φαρμακοποιό σχετικά με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο λαμβάνετε την συγκεκριμένη περίοδο. Κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αποφυγή οποιασδήποτε αλληλεπίδρασης μεταξύ των ληφθέντων φαρμάκων.
Η πρώτη δόση του φαρμάκου πρέπει να είναι και η πιο ισχυρή για να είναι αποτελεσματική.
Ο πονόδοντος μπορεί να χαλάσει τις διακοπές;
Ακόμα και αν περάσει ο πόνος μετά την πρώτη δόση παυσίπονου, πρέπει να συνεχίσετε να το παίρνετε για 2-3 ημέρες, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εξάπλωσης της φλεγμονής. Πρέπει να λαμβάνετε το παυσίπονο ακόμα και όταν δεν πονάτε πολύ, όχι μόνο όταν ο πόνος είναι έντονος. Εν τω μεταξύ, αποφεύγετε τις βουτιές σε μεγάλο βάθος (π.χ. 4-5 μέτρα) επειδή μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή (Στη διάρκεια αυτής της φάσης, και σε ορισμένες περιπτώσεις φλεγμονών, μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο με παγωμένο νερό ή ακόμα και με παγάκια).
Ωστόσο, εάν μετά από δύο μέρες, και παρόλο που χρησιμοποιείτε παυσίπονα, ο πόνος επιμένει και υπάρχει πρήξιμο (χαρακτηριστικό σύμπτωμα του αποστήματος), ίσως χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτικά. Θα πρέπει και πάλι να μας συμβουλευτείτε για να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα φαρμακευτικής αλλεργίας. Όταν το πρήξιμο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, μπορείτε να απαλύνετε τον πόνο κάνοντας πλύσεις του στόματός σας με ζεστό νερό, ζεστό χαμομήλι ή ζεστό αλατόνερο. Σε περίπτωση που επεκταθεί η φλεγμονή ή εάν ανεβάσετε πυρετό, παρουσιάσετε δυσκολία στην αναπνοή και αισθάνεστε εξαντλημένοι, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα ένα γιατρό.
Μόλις επιστρέψετε από τις διακοπές σας, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας ακόμα και αν έχει υποχωρήσει ο πόνος. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι κάθε οξεία φλεγμονή μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη, ενώ οι φλεγμονές έχουν την τάση να εξαπλώνονται σιωπηλά. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η πρωταρχική αιτία που προκάλεσε τη φλεγμονή.
Χτύπησα το δόντι μου
Το δόντι έσπασε:
Εάν το κάταγμα είναι μεγάλο και φτάνει μέχρι το νεύρο, θα πονάτε έντονα, οπότε είναι καλό να πάρετε προληπτικά ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο. Επισκεφθείτε άμεσα τον πλησιέστερο οδοντίατρο.
Το δόντι κουνήθηκε:
Εάν το δόντι κουνήθηκε αλλά δε βγήκε εντελώς από τη θέση του (εκτός του στόματος), προσπαθήστε να το τοποθετήσετε ξανά στην αρχική του θέση με το χέρι σας. Πάρτε ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο και επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο.
Το δόντι βγήκε εντελώς από τη θέση του:
Εάν το δόντι βγει εντελώς από τη θέση του και πέσει πάνω σε βρόμικη επιφάνεια, πλύντε το καλά και τοποθετήστε το σε αλατόνερο (ή γάλα ή φρέσκο νερό ή ακόμα και μέσα στο στόμα σας εάν δεν έχετε κάποιο από τα άλλα) και επισκεφθείτε τον οδοντίατρο αμέσως. Εάν το δόντι έχει βγει από τη θέση του αλλά είναι καθαρό, πλύντε το και τοποθετήστε το πάλι στη θέση του μέχρι να επισκεφθείτε το γιατρό.
Τραύμα στη γνάθο:
Εάν το χτύπημα ήταν τόσο δυνατό που μετακινήθηκε η γνάθος σας, τότε πρέπει ακριβώς εκείνη τη στιγμή να προσπαθήσετε να επανατοποθετήσετε απαλά τη γνάθο στη θέση της, να λάβετε ένα ισχυρό παυσίπονο, να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό και να μη μιλάτε μέχρι να φτάσετε στο νοσοκομείο.
ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ; – Πως μπορεί να προληφθεί και πως αντιμετωπίζεται;
Τι γίνεται αν διαμαρτυρηθούν τα….δόντια
Μεγάλος αριθμός ατόμων βιώνει τη δυσάρεστη εμπειρία του πονόδοντου κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ο οδοντίατρος-ενδοδοντολόγος κ. Κωνσταντίνος Λάγιος δίνει βασικές οδηγίες προκειμένου αυτή η δυσάρεστη εμπειρία να μη χαλάσει τις διακοπές σας.
Όπως αναφέρει, αν υπάρχουν δόντια τα οποία πονάνε ή είναι ευαίσθητα στο κρύο ή στο ζεστό καλό είναι να ελεγχθούν με κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο-ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών. Αρκετές φορές πόνος στο κρύο ή στο ζεστό μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη τερηδόνας κάτω από ένα σφράγισμα. Αυτά τα δόντια είναι επιρρεπή στο να πονέσουν αργά ή γρήγορα και καλό είναι να σφραγισθούν ή να απονευρωθούν στην περίπτωση που η τερηδόνα είναι πολύ εκτεταμένη. Δόντια τα οποία πόνεσαν όχι απαραίτητα έπειτα από κάποιο ερέθισμα κρύου ή ζεστού θα χρειαστούν θεραπεία.
Αίσθημα βάρους ή ελαφρού μουδιάσματος σε κάποια περιοχή του στόματος επίσης υποδηλώνει κάποιου είδους φλεγμονή που πρέπει να ελεγχθεί από τον οδοντίατρο, παρά το γεγονός ότι αυτά τα συμπτώματα είναι περιστασιακά και χωρίς μεγάλη ένταση. Σπασμένα δόντια ή σπασμένα σφραγίσματα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην πονάνε και να βρίσκονται εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να μας δημιουργούν πρόβλημα, πρέπει να ελεγγθούν. Επειδή κατά τη διάρκεια των διακοπών χαλαρώνουμε, η πρόκληση μεγαλύτερου σπασίματος του δοντιού, η οποία συνοδεύεται από έντονο πόνο, είναι πιθανή. Τέλος, ο ακτινογραφικός και κλινικός έλεγχος στον οδοντίατρος πριν από τις διακοπές θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να καταστραφούν οι πολύτιμες ημέρες ξεκούρασης μας.
Ωστόσο αν πονέσει κάποιο δόντι ενώ έχουν ξεκινήσει οι διακοπές πρέπει να επισκεφθούμε στο μέρος όπου παραθερίζουμε οδοντίατρο.
Τα πρώιμα συμπτώματα του πόνου είναι η ευαισθησία στο δάγκωμα ή κατά την επαφή των δοντιών μεταξύ τους. Αν ο πόνος που νιώθουμε έχει τα χαρακτηριστικά σφυγμού, είναι δηλαδή παλμικός πόνος, τότε μπορούμε να πάρουμε κάποιο παυσίπονο για δύο-τρεις ημέρες. Η αντιφλεγμονώδης δράση των φαρμάκων απαιτείται ώσπου να υποχωρήσει η φλεγμονή του πολφού. Αν ο πόνος είναι βαθύς προς το ακρορίζιο και νιώθουμε ότι το δόντι μας «ψηλώνει» μέσα στο στόμα. Τότε πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με κάποιο απόστημα σε εξέλιξη και πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικό ταυτόχρονα με το παυσίπονο. Το ίδιο θα κάνουμε και στην περίπτωση που αισθανόμαστε το δόντι μας να πρήζεται.
Η πρώτη δόση του αντιβιοτικού είναι καλό να είναι διπλή για να έχουμε την όσο το δυνατόν γρηγορότερη συγκέντρωση του στο αίμα. Να μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται 36-48 ώρες για την πλήρη δράση του. Το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη σε ενδοδοντολογικό ιατρείο για ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)
Αν ένα κομμάτι του δοντιού ή σφραγίσματος σπάσει είναι καλό να το απομακρύνουμε με κάποιο τρόπο, διότι είναι πιθανόν να εισχωρήσει στα ούλα και να προκληθεί πολύ δυνατός πόνος.
Αν το δόντι απλώς μετακινηθεί από τη θέση του, συνήθως τα πρόσθια να το τοποθετήσουμε στη θέση του και να επισκεφθούμε οδοντίατρο. Στην περίπτωση όμως που φύγει τελείως από τη θέση του πρέπει να το ξεπλύνουμε με άφθονο καθαρό νερό και να τοποθετήσουμε πάλι στο σημείο που ήταν.
0 Σχόλια