Το Δερματάκι Του Μωρού Μου

25 Aug, 2019 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Το δέρμα είναι το όργανο που μας επιτρέπει να αγγίξουμε και να περιβάλλουμε με στοργή, στις πρώτες του στιγμές, το νεοφερμένο μωράκι μας στον κόσμο. Το κλάμα και οι ήχοι που εκπέμπει το μωρό ενώ βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας, μαζί με τα γλυκά της λόγια, δημιουργούν στιγμές που χαράσσονται για πάντα στην ψυχή και τη μνήμη των γονέων. Το δέρμα αποτελεί επίσης τον πιο σημαντικό τρόπο επαφής με το μωρό, όχι μόνο κατά τη γέννηση, αλλά και καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του, μέσω της γονικής αγκαλιάς, του αγγίγματος ή του φιλιού μας. Γι’αυτό, είναι πολύ σημαντικό να το μεταχειριζόμαστε με ευλάβεια και να παίρνουμε όλες τις κατάλληλες προφυλάξεις για τη σωστή φροντίδα και ενυδάτωσή του.

Κατά τη γέννηση, σε μωρά που έχουν γεννηθεί μετά την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού, συχνά το δέρμα παρουσιάζει μία χαρακτηριστική απολέπιση. Πρόκειται για ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο θα υποχωρήσει αυτόματα σε λίγες ημέρες, ενυδατώνοντας κατάλληλα το ευαίσθητο δέρμα του μωρού.
Ένα επίσης κοινό παροδικό εξάνθημα των πρώτων ημερών ζωής, το οποίο υποχωρεί αυτόματα μέσα στον πρώτο μήνα, είναι το τοξικό ερύθημα. Πρόκειται για ακανόνιστες κηλίδες, διάσπαρτες σε διάφορα σημεία του σώματος, οι οποίες περιέχουν μία λευκωπή ή κιτρινωπή βλατίδα στο κέντρο.
Τα σημάδια εκ γενετής αποτελούν επίσης συχνό δερματολογικό εύρημα τις πρώτες ημέρες ζωής του μωρού. Τα ανακαλύπτουν συνήθως οι γονείς, ελέγχοντας πιθαμή προς πιθαμή το δέρμα του μωρού και η ανεύρεσή τους προκαλεί έντονο άγχος και ανησυχία. Μερικά από τα πιο κοινά εκ γενετής δερματολογικά σημάδια είναι οι μογγολοειδείς κηλίδες, τα αιμαγγειώματα, οι συγγενείς σπίλοι κτλ. Η ελληνική παράδοση, μέσω των γιαγιάδων, αποδίδει την εμφάνισή τους στο άγγιγμα του πελαργού ή το φιλί ενός αγγέλου!
Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο αιτιολογικός παράγοντας εμφάνισής τους. Καλό είναι βέβαια να γνωρίζετε, ότι οι περισσότερες εκ γενετής δερματικές αλλοιώσεις είναι αβλαβείς και δεν εγκυμονούν κανένα κίνδυνο για την υγεία του μωρού σας. Φροντίστε να επισημάνετε έγκαιρα την ύπαρξή τους στην παιδίατρό σας, ώστε να κάνει την απαραίτητη διαφοροδιάγνωση και να παρακολουθήσει την εξέλιξή τους, μήνα με μήνα.

Με την έξοδο από το μαιευτήριο και μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος, καλό είναι να πλένετε το δέρμα του μωρού τοπικά, με βρεγμένο σφουγγάρι, αποφεύγοντας να βρέξετε την περιοχή του ομφάλιου λώρου και επιμένοντας στα σημεία του σώματος που λερώνονται περισσότερο, όπως τη γεννητική περιοχή και τις πτυχές. Όταν θα έχει πέσει ο ομφάλιος λώρος, συνήθως μεταξύ 10 ημερών και 3 εβδομάδων μετά τη γέννηση, μπορείτε να κάνετε στο μικρό σας το πρώτο του μπανάκι. Στη συνέχεια ενυδατώστε το με την κατάλληλη κρέμα, απλώνοντάς την καλά και περιμένοντας να απορροφηθεί, πριν το ντύσετε.
Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε, ότι δεν προτείνεται η χρήση ενυδατικής κρέμας για την ευαίσθητη περιοχή σε κάθε αλλαγή πάνας, παρά μόνο εάν το δέρμα παρουσιάζεται έντονα ερυθρό και το μωρό δείχνει ενοχλημένο. Η παιδίατρός σας θα σας κατευθύνει ως προς τη χρήση της κατάλληλης καταπραϋντικής κρέμας, την οποία θα πρέπει να εφαρμόσετε σε μικρές ποσότητες και να απλώσετε πάρα πολύ καλά, έτσι ώστε το δέρμα να μπορεί να «αναπνέει». Η εφαρμογή υπερβολικής ποσότητας κρέμας, σε αντίθεση με αυτό που φανταζόμαστε, ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων τοπικά. Επίσης για τον καθαρισμό, σε περίπτωση δημιουργίας παρατρίμματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, χρησιμοποιήστε απλά νερό και σαπούνι και αποφεύγετε τη χρήση μωρομάντηλου.
Το δέρμα αποτελεί την πρώτη άμυνα που επιστρατεύει ο οργανισμός απέναντι στα διάφορα ερεθίσματα. Γι’αυτό και στους πρώτους μήνες ζωής μπορεί να παρουσιαστούν ορισμένες δερματικές αλλοιώσεις, όπως πχ η νεογνική ακμή, η νινίδα, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και το έκζεμα, οι οποίες θα σας διαταράξουν έντονα την εικόνα του «τέλειου» μωρού σας. Κάποιες από αυτές, όπως η νεογνική ακμή, θα υποχωρήσουν αυτόματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ άλλες, όπως πχ το έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα), ενδέχεται να ταλαιπωρούν το παιδάκι σας για μήνες ή και χρόνια. Οι οδηγίες της παιδιάτρου θα σας κατευθύνουν, ώστε το δερματάκι του μωρού σας να επιστρέψει …αψεγάδιαστο!
kosmarikou.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη