Το Παιδί Μου Δεν Προφέρει Κάποιους Ήχους, Να Επισκεφθώ Λογοθεραπευτή Ή Να Περιμένω Να Τα Πει Μόνο Του;

29 Jun, 2018 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Η καθαρότητα του λόγου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων σήμερα καθώς οι κοινωνικές και σχολικές απαιτήσεις αυξάνονται όλο και περισσότερο. Οι γονείς απευθύνονται σε ειδικούς θέλοντας να ενημερωθούν για την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού τους, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους και ζητώντας να μάθουν αν πρέπει να ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα ή θα πρέπει να δώσουν χρόνο στο παιδί να κατακτήσει από μόνο του τα φωνήματα.

Μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει προκύψει ότι ο κάθε ήχος της γλώσσας μας παράγεται σε συγκεκριμένη χρονική ηλικία. Για παράδειγμα, οι ήχοι θ και δ παράγονται στην ηλικία των 4, 5, οι ήχοι σ και ζ εμφανίζονται γύρω στα 3, 5. Εάν οι ήχοι δεν έχουν αναδυθεί μέσα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι πιθανότητες να κατακτηθούν αυτόματα από το ίδιο το παιδί μειώνονται και καλό θα ήταν οι γονείς να απευθυνθούν σε λογοθεραπευτή.

Γύρω στην ηλικία των 6 ετών ένα παιδί πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει με τους ήχους και να έχει καταληπτή ομιλία. Είναι μια δεξιότητα που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το παιδί πάει στην Α΄ Δημοτικού, καθώς συνδέεται άμεσα με την κατάκτηση της αναγνωστικής ικανότητας και κατ’ επέκταση του γραπτού λόγου.

topirgolexo.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη