Ώρες Στον Υπολογιστή – Διαδικτυακά Παιχνίδια

13 May, 2018 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Τα διαδικτυακά παιχνίδια φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των παιδιών, των εφήβων ή ακόμη και των ενηλίκων. Οι δυνατότητες που μας προσφέρουν, όπως η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ήρωες και να τους καθοδηγήσουμε σε περιπέτειες και σε καταστάσεις που η πραγματική ζωή είναι αδύνατον να προσφέρει, καθιστούν τα παιχνίδια αυτά ιδιαίτερα διασκεδαστικά!

Αυτό, όμως, που θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι ακόμη και το πιο διασκεδαστικό πράγμα μπορεί να γίνει βλαβερό όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά. Αν π.χ. ανέβουμε σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στο λούνα παρκ χωρίς να δεθούμε σωστά, μπορεί να κινδυνέψει η ζωή μας.
Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, αν παίζουμε στον υπολογιστή χωρίς να τηρούμε κάποιους κανόνες τότε θα έχουμε πρόβλημα. Ένας βασικός κανόνας είναι το να μην ξεπερνάμε τη 1,5 ώρα/την ημέρα μπροστά από τον υπολογιστή. Έτσι, αν π.χ. αφιερώνουμε συστηματικά αρκετές ώρες κάθε μέρα στα διαδικτυακά παιχνίδια, η ευχαρίστηση θα μετατραπεί σε άγχος για το τι εξελίξεις μπορεί να συμβαίνουν τις ώρες που δε βρισκόμαστε συνδεδεμένοι με την πλατφόρμα του παιχνιδιού ή σε εκνευρισμό κάθε φορά που είμαστε είμαστε
off line.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, είναι αδύνατον να βρισκόμαστε όλη την ώρα on line, ούτε, βέβαια, είναι δυνατόν να ζούμε μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι ήρωες των παιχνιδιών είναι το μέσο για να περάσουμε κάποιες ευχάριστες στιγμές. Όμως, οι ήρωες της πραγματικότητας, οι φίλοι μας, οι γονείς μας, ο ίδιος μας ο εαυτός είναι η ίδια η ζωή μας.

 

Οι κανόνες που καλούμαστε να τηρήσουμε είναι απλοί και εύκολοι. Αρκεί, λοιπόν, να θυμόμαστε τα εξής:

  • Να μην ξεπερνάμε τη 1,5 ώρα/ημέρα για διαδικτυακά παιχνίδια (και γενικότερα για τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή με στόχο τη διασκέδαση).

  • Να μην παίζουμε διαδικτυακά παιχνίδια που είναι ακατάλληλα για την ηλικία μας.

  • Να επιδιώκουμε επαφές με τους φίλους μας που δε θα περιλαμβάνουν μόνο την ενασχόληση με διαδικτυακά παιχνίδια.

  • Να αποφεύγουμε να κάνουμε αδικαιολόγητες απουσίες σε δραστηριότητες που συνήθιζαν να μας ευχαριστούν.

  • Να δημιουργούμε εναλλακτικές σε σχέση με την ανάγκη μας να παίξουμε κάποιο διαδικτυακό παιχνίδι.

    psychotherapy-athanasiou.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη