Αντιμετώπιση Άπνοιας – Υπόπνοιας Κατά Τον Ύπνο

16 Nov, 2020 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η  άπνοια ή, πιο επιστημονικά, το σύνδρομο απνοιών – υποπνοιών κατά τον ύπνο (ΣΑΥΥ) είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από πλήρη ή μερική διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο. Για να θεωρηθεί αυτή η διακοπή ως παθολογική, θα πρέπει να υπερβαίνει σε διάρκεια τα 10 δευτερόλεπτα.
Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, η διακοπή της αναπνοής οφείλεται σε πλήρη ή μερική απόφραξη στο επίπεδο του φάρυγγα ,οπότε μιλάμε για αποφρακτικό ΣΑΥΥ. Πολύ σπανιότερα, το πρόβλημα εντοπίζεται στην κεντρική ρύθμιση της αναπνοής από το κεντρικό νευρικό σύστημα, οπότε μιλάμε για κεντρικού τύπου ΣΑΥΥ. Στην περίπτωση αυτή, η αναπνοή διακόπτεται, αλλά οι ανώτεροι αεραγωγοί παραμένουν ανοικτοί.

Συμπτώματα ΣΑΑΥ

Έντονο ροχαλητό και υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου.

Αίτια ΣΑΑΥ

Η παχυσαρκία, το σχήμα και μέγεθος του φάρυγγα, η ρινική απόφραξη, το αλκοόλ και τα υπνωτικά φάρμακα μπορεί να συμβάλλουν στο αποφρακτικό ΣΑΥ. Γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το σχήμα των οστών του προσώπου μπορεί επίσης να συνδέονται με το αποφρακτικό ΣΑΥ.

Διάγνωση ΣΑΑΥ

Η διάγνωση του αποφρακτικού ΣΑΥ γίνεται με παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του ύπνου (πολυυπνογραφία).

Θεραπεία ΣΑΑΥ

Η  καλύτερη θεραπεία για το αποφρακτικό ΣΑΥ είναι η συνεχής μέσω της μύτης θετική πίεση των αεραγωγών (nCPAP). Το μηχάνημα αυτό παρέχει μια συνεχή ροή αέρα μέσω μιας μάσκας η οποία προσαρμόζεται πάνω στη μύτη και η πίεση του αέρα κρατάει το φάρυγγα ανοικτό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Καθώς το αποφρακτικό ΣΑΥ είναι συνδεδεμένο με την παχυσαρκία, μέτρα που στοχεύουν στη μείωση του υπερβολικού βάρους μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψή του, καθώς και μείωση της χρήσης αλκοόλ και υπνωτικών φαρμάκων.

minapaspala.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη