Μπουσούλημα: Πόσο Απαραίτητο Είναι Για Την Ανάπτυξη Του Παιδιού;

24 Jan, 2020 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΟΥΣΟΥΛΗΜΑ;

Το μπουσούλημα είναι μία δεξιότητα που την αναπτύσσει το μωρό, περίπου στους 7-9 μήνες, προσπαθώντας  να επιλύσει την ανάγκη του να μετατοπιστεί στο χώρο. Σκοπός του είναι να φτάσει κάτι που μέχρι τότε δεν μπορούσε παρά μόνο εάν κάποιος το μετέφερε εκεί.

Είναι μια χαριτωμένη περίοδος του παιδιού κατά την οποία οι περισσότεροι γονείς στο πρώτο διάστημα της την μοιράζονται με αγαπημένα τους πρόσωπα και την αποτυπώνουν σε φωτογραφίες ή βίντεο. Αν και θεωρείται πως όλα τα παιδιά περνούν απ’ αυτό το στάδιο, στις μέρες μας φαίνεται ότι μεγάλο ποσοστό των παιδιών μπουσουλάνε αρκετά αργότερα από το αναμενόμενο ή δεν μπουσουλάνε καθόλου.

Το σωστό μπουσούλημα περιλαμβάνει διαγώνιες κινητικές ακολουθίες με ταυτόχρονη προωθητική μετατόπιση, όπου αρχικά το ένα χέρι έρχεται εμπρός και ακολουθεί το αντίθετο πόδι με διαδοχή με τα αντίστροφα μέλη (δεξί χέρι με αριστερό πόδι σε εναλλαγή με αριστερό χέρι- δεξί πόδι).

 

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΣΟΥΛΗΜΑ 

Κινητικά οφέλη

 Ενισχύει τις μεγάλες και λεπτές κινητικές δεξιότητες (αδρή και λεπτή κινητικότητα), την ισορροπία, προετοιμάζει κι ενδυναμώνει τις αρθρώσεις του ισχίου για την βάδιση, ενισχύει το οπίσθιο μέρος του κορμού, ενισχύει τους εκτείνοντες της κεφαλής, προετοιμάζει τους αστραγάλους για την υποστήριξη όλου του σωματικού βάρους, βοηθάει στην ικανότητα περάσματος της μέσης γραμμής και τον αμφίπλευρο συντονισμό. Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων θα βοηθήσει το παιδί σας αργότερα στο τρέξιμο, στα πηδήματα, στο παιχνίδι του, στην γραφή και στην αυτοϋπηρέτηση του.

 

Χωρικά οφέλη

Το μπουσούλημα βελτιώνει τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων ενός παιδιού. Καθώς το παιδί περιστρέφεται, ανακαλύπτει την απόσταση και την τοποθέτηση των αντικειμένων. Με τη δοκιμή και το λάθος θα μάθει τους κατάλληλους τρόπους ή εναλλακτικούς τρόπους για να ξεπεράσει κάποιο εμπόδιο.

 

Οπτικά οφέλη

Το παιδί μέσω του μπουσουλήματος εξερευνά και διαπιστώνει τις αποστάσεις των αντικειμένων, αποκτά δηλαδή οπτική αντίληψη. Εξετάζοντας ένα μακρινό αντικείμενο και στη συνέχεια επαναπροσανατολίζοντας τα χέρια του για να φτάσει στο αντικείμενο αυτό, τα μάτια του προσαρμόζονται στις διαφορετικές αποστάσεις και ενθαρρύνονται να συνεργαστούν με τα χέρια (οπτικοκινητικός συντονισμός). Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτών βοηθά στην αντιγραφή, στο παιχνίδι, στην οδήγηση.

Νοητικά οφέλη

Το μπουσούλημα είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των 2 ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Οι δύο αυτές πλευρές του εγκεφάλου, για να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα πρέπει να είναι σε πλήρη επικοινωνία μεταξύ τους. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να ενθαρρύνουμε αυτές τις δύο πλευρές να συνεργαστούν και το μπουσούλημα  είναι ένα τεράστιο βήμα. Κατά το μπουσούλημα λοιπόν: τα αριστερά μας άκρα ελέγχονται από το δεξί ημισφαίριο και τα δεξιά μας από το αριστερό. Η εναλλαγή του ενός χεριού με το αντίπλευρο πόδι και η διαδοχή τους από τα αντίπλευρα μέλη οργανώνει αυτή την επικοινωνία. Επίσης, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά το μπουσούλημα στέλνουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο του παιδιού που βοηθούν στην βελτίωση των γνωστικών διαδικασιών όπως η συγκέντρωση, η προσοχή και η μνήμη.

Κοινωνικο-συναισθηματικά οφέλη

Το μωρό μπουσουλά και αρχίζει να σας ακολουθεί μέσα στο σπίτι. Παρατηρεί το τι κάνετε κι αυτό του δίνει κίνητρο για λεκτική ή μη λεκτική επικοινωνία, επομένως αναπτύσσει την επικοινωνία με τους γονείς του. Επιπλέον, αποκτά ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση γιατί μπορεί να μετακινηθεί πλέον μόνο του.

Αισθητηριακά οφέλη

Το μωρό καθώς μπουσουλά δέχεται πληθώρα ερεθισμάτων απτικών, ακουστικών, αιθουσαίων, ιδιοδεκτικών κ.α.. Έρχεται σε επαφή και εξοικειώνεται με διάφορες υφές, προσδιορίζει τη θέση του στο χώρο, δουλεύει ενάντια στη βαρύτητα και εξελίσσει τον κινητικό του σχεδιασμό.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΜΠΟΥΣΟΥΛΗΣΕΙ

Πολλοί γονείς βιάζονται  το παιδί τους να περπατήσει ή και πολλές φορές το πιέζουν. Στην ουσία δεν χρειάζεται να βιαστούμε το παιδί να σταθεί όρθιο ή να περπατήσει. Επιτρέπουμε στο μωρό να μπουσουλήσει ανιχνεύοντας με αυτόν τον τρόπο το περιβάλλον του για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται.

 

Πιθανοί τρόποι για να ενισχύσουμε ένα παιδί να μπουσουλήσει:

1.«Back to sleep – Tummy to play» («Πλάτη για τον ύπνο, κοιλιά για το παιχνίδι»).

Πρέπει να ενισχύσετε το παιδί σας να περνάει άφθονο χρόνο μπρούμυτα. Η θέση αυτή επιτρέπει στο παιδί να αποκτήσει καλύτερη αίσθηση της κίνησης του μπουσουλήματος. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ενισχύονται οι μύες της κεφαλής και του λαιμού. Εάν στο παιδί σας δεν αρέσει αυτή η θέση, προσπαθήστε να κατεβείτε στο πάτωμα μαζί του. Συζητήστε μαζί του ή βάλτε έναν καθρέφτη μπροστά στο πρόσωπό του, ώστε να μπορεί να διασκεδάζει κοιτάζοντας την αντανάκλασή του.

  2. Τα παιχνίδια είναι ένα από τα πιο δελεαστικά πράγματα που ενθαρρύνουν το μωρό σας να μπουσουλήσει.

Ενθαρρύνετε το να κυνηγήσει την μπάλα. Καθίστε στο πάτωμα και προκαλέστε το να έρθει προς το μέρος σας.  Αφήστε σε ένα σημείο μακριά σας ένα παιχνίδι και ξεκινήστε εσείς να μπουσουλάτε για να το φτάσετε. Έτσι  δείχνετε στο μικρό σας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κινηθεί. Κάντε του δώρο ένα παιχνίδι που προχωρά μόνο του και τοποθετήστε το μπροστά του για να το ξεσηκώσει.

3. Απλώστε τα χέρια σας και καλέστε το μωρό να σας φτάσει λέγοντας «έλα να σε πάρω αγκαλιά».

4. Δοκιμάστε να κάνετε ένα εμπόδιο από μαλακά μαξιλάρια για να αναρριχηθεί το μωρό σας και να σέρνεται.

 

Δεν χρειάζεται να πιέζετε το μωρό σας να περπατήσει. Τα μωρά περπατούν όταν είναι έτοιμα. Άλλα πιο νωρίς, άλλα πιο αργά. Αυτό που έχει σημασία είναι να αφήσετε το μωρό να εξερευνήσει, εξασφαλίζοντας ότι τα αντικείμενα γύρω του είναι ασφαλή.
psychagogein.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη