Τα τελευταία χρόνια η αγορά των φακών επαφής έχει παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη καθώς οι φακοί αποτελούν ένα εξαιρετικά ικανοποιητικό υποκατάστατο των κλασικών γυαλιών οράσεως που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν το μοναδικό διορθωτικό μέσο για διαθλαστικές ανωμαλίες όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός και πρεσβυωπία.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 30% του πληθυσμού είναι μύωπες και εξ αυτών το 15% ή και περισσότερο είναι χρήστες φακών επαφής. Οι φακοί επαφής προσφέρουν έναν αριθμό πλεονεκτημάτων συγκριτικά με τα παραδοσιακά γυαλιά οράσεως καθώς εξασφαλίζουν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο και καλύτερη όραση (ο φακός κινείται μαζί με το μάτι), επιτρέπουν την ευκολότερη συμμετοχή σε σπορ και αθλητικές δραστηριότητες και απελευθερώνουν από το άγχος της παραμόρφωσης του μεγέθους του ματιού.
Οι φακοί επαφής χωρίζονται σε σκληρούς, ημίσκληρους και μαλακούς (με τους μαλακούς να επιλέγονται από το 90% των χρηστών) αλλά πέρα από το υλικό κατασκευής ποικίλλουν και ως προς τη διάρκεια χρήσης. Υπάρχουν φακοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία ημέρα, μία εβδομάδα, ένα μήνα, τρεις μήνες και ένα χρόνο. Υπάρχουν ακόμα φακοί που μπορούν να φορεθούν κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά δεν ενδείκνυνται παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Στατιστικά, η πλειοψηφία των ατόμων που χρησιμοποιούν γυαλιά οράσεως μπορεί να χρησιμοποιήσει και φακούς επαφής χωρίς πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και ομάδες ατόμων στις οποίες η χρήση των φακών δεν ενδείκνυται, όπως είναι τα άτομα που υποφέρουν από ξηροφθαλμία, συχνές μολύνσεις, επιπεφυκίτιδες ή αλλεργίες, διαβήτη, υπερθυρεοειδισμό ή άτομα που εργάζονται σε περιβάλλον ξηρό με καπνούς ή πολλή σκόνη.
Όμως πέρα από την επιλογή φακών επαφής, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την αποτελεσματική λειτουργία τους είναι η σωστή χρήση και φροντίδα τους, καθώς οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από τη μη σωστή συντήρησή τους είναι μεγάλοι. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε επιστημονικό περιοδικό, το 80% από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα πίστευαν ότι καθαρίζουν, προσέχουν και συντηρούν όπως πρέπει τους φακούς επαφής τους. Η μελέτη όμως, έδειξε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα και διαπιστώθηκε ότι μόνο 2% των ατόμων τα έκαναν όλα όπως πρέπει. Ένα μεγάλο ποσοστό καθάριζε ελλιπώς τους φακούς, άλλοι τους έφερναν σε επαφή με το νερό και τέλος κάποιοι τους συντηρούσαν περισσότερο από όσο έπρεπε.
Μερικές, λοιπόν, χρήσιμες συμβουλές για την όσο το δυνατόν καλύτερη συντήρηση των φακών επαφής σας είναι οι εξής:
- Καλό πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών πριν την επαφή με τους φακούς και να φροντίζετε να τους πιάνετε με τα δάκτυλα και όχι με τα νύχια για να αποφύγετε τυχόν χαρακιές και σχισίματα, τα οποία μπορεί να μη διακρίνονται εύκολα αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν συσσώρευση μικροβίων και καταστροφή των φακών
- Πιστή τήρηση του χρόνου εφαρμογής των φακών που αναγράφεται στο κουτί ή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας
- Αφαίρεση των φακών εάν σας ενοχλούν ή αν παρατηρείτε ότι τα μάτια σας έχουν κοκκινίσει, ακόμα και αν είναι μέσα στα πλαίσια της ημερομηνίας χρήσης
- Αποφυγή του ύπνου με τους φακούς καθώς έτσι ο κερατοειδής στερείται το οξυγόνο με αποτέλεσμα την υποξία του
- Αποφυγή χρήσης διαλυμάτων που δεν ενδείκνυνται για το δικό σας τύπο φακών επαφής αλλά και αποφυγή του νερού βρύσης
- Μην κάνετε μπάνιο στη θάλασσα, σε πισίνα ή λίμνη φορώντας φακούς επαφής και ανοίγοντας τα μάτια σας καθώς στα νερά υπάρχει κίνδυνος εκκόλαψης μικροοργανισμών, οι οποίοι μεταφέρονται αρχικά στους φακούς και στη συνέχεια στον κερατοειδή προκαλώντας σοβαρές λοιμώξεις (για παράδειγμα η ακανθαμοιβάδα είναι μικροοργανισμός που μπορεί να προκαλέσει κερατικά έλκη ή ακόμα και διάτρηση του κερατοειδούς).
Σε κάθε περίπτωση, οι μαλακοί φακοί επαφής που χρησιμοποιούνται κατά πλειοψηφία χρειάζονται σωστό και προσεκτικό καθαρισμό και απολύμανση κάθε φορά που βγαίνουν από το μάτι.
0 Comments