10 Εύκολες Και Αποδεδειγμένες Τεχνικές Για Την Ενίσχυση Της Μνήμης Του Παιδιού Σας

8 Mar, 2019 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Στον σημερινό τεχνολογικά αναπτυσσόμενο κόσμο, τα παιδιά βρίσκουν όλο και πιο δύσκολο το να επικεντρωθούν σε κάτι και να συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους. Δεν συμφωνείτε; Εξάλλου η εποχή μας δεν λέγεται τυχαία εποχή της απόσπασης της προσοχής!

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού σας. Από τα τρόφιμα που ενισχύουν τη μνήμη μέχρι παιχνίδια διασκέδασης και ασκήσεις, που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι από σήμερα κιόλας!

 

Και το καλύτερο είναι πως όλες είναι… πολύ απλές!

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι τέτοιες ασκήσεις του εγκεφάλου ενισχύουν όχι μόνο τη μνήμη αλλά και τις μαθησιακές ικανότητες του παιδιού!

 

________________________________________________________________________________________________________

 

 

1. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα και δημιουργήστε μια… ευεργετική ρουτίνα!

 

Εάν ο 3χρονος γιος σας ξέρει ότι κάθε βράδυ πριν πάει για ύπνο, παίρνει για να διαβάσει ένα βιβλίο, τότε αυτόματα κάθε φορά μετά το δείπνο, θα αρχίσει να ψάχνει για το βιβλίο. Καθώς μεγαλώνει, μπορείτε να βελτιώσετε τη γλώσσα της μνήμης ρωτώντας: “Τι συμβαίνει πριν κοιμηθείς;” “Θέλεις να διαβάσεις ένα άλλο βιβλίο σήμερα;” Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το παιδί σας να ρυθμίσει εκείνο το χρονοδιάγραμμά του και να σχεδιάσει την καθημερινή του ρουτίνα, πάντα βέβαια με τις δικές σας συμβουλές και την τελική δική σας έγκριση.

 

2. «Κάνουμε», «κάνω» και έπειτα… «κάνεις»

 

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά αντιγράφουν τις ενέργειες των γονιών τους. Εάν θέλετε να μάθει το παιδί σας πώς να κάνει κάτι καινούργιο, όπως να στρώσει το τραπέζι ή να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του, κάντε το πρώτα εσείς, στη συνέχεια, ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει να το κάνετε μαζί και, τέλος, ζητήστε από το παιδί σας να το κάνει μόνο του. Η επανάληψη θα συμβάλει στην ενίσχυση της μνήμης και στη διατήρηση της νέας γνώσης που απέκτησε το παιδί. Το να κάνει το ίδιο κάτι, από το απλά να σας παρατηρεί να το κάνετε εσείς, βοηθά το παιδί σας να αποθηκεύει πληροφορίες καλύτερα. Επαναλάβετε την ίδια δράση σε διαφορετικές περιπτώσεις και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για καλύτερη ακόμα εμπέδωσή τους.

 

 

3. Συγκέντρωση με μουσική

 

Ένας από τους βασικούς δείκτες της γόνιμης και πνευματικής μας ικανότητας είναι η μνήμη μας κι ένας ξεκούραστος και αποδεδειγμένος τρόπος ενίσχυσης της μνήμης του παιδιού είναι η μουσική. Η μουσική έχει τη δύναμη να μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε σε κάτι, και βοηθάει να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε περισσότερες ολοκληρωμένες μνήμες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χρησιμοποιήσετε τη μουσική για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει κάτι νέο – η ήρεμη μουσική δωματίου θα το βοηθήσει να συγκεντρωθεί, τα μουσικά κομμάτια με στίχους με ομοιοκαταληξίες θα τα βοηθήσουν να διατηρήσουν και να ανακαλέσουν μνήμες, και ακόμα καλύτερα είναι το παιδί να μάθει να παίζει ένα όργανο που θα το βοηθήσει ακόμα περισσότερο στη συγκέντρωσή του αλλά και την αυτοπεποίθησή του.

 

 

4. Θετική ενίσχυση

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι άνθρωποι θέλουν να τους εκτιμούν όταν κάνουν κάτι καλό, και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Τους αρέσει να τα εκτιμούν και η έμπρακτη εκτίμηση σε ό,τι καλό κάνουν, τα βοηθά να συγκρατήσουν αυτή την πράξη καλύτερα στη μνήμη τους.

Θετική ενίσχυση λοιπόν είναι η διαδικασία ενθάρρυνσης ή καθιέρωσης ενός τρόπου συμπεριφοράς, προσφέροντας ανταμοιβές σε είδος ή χρησιμοποιώντας ενθαρρυντικές λέξεις όταν το παιδί παρουσιάζει μια καλή συμπεριφορά, όπως το να στρώνει το κρεβάτι του ή να τακτοποιεί τα ρούχα του μέχρι να φροντίζει ένα κατοικίδιο.

Να θυμάστε πως μια μικρή επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς του παιδιού θα το βοηθήσει να διατηρήσει αυτή την καλή μνήμη και κάποια στιγμή στο μέλλον να θυμηθεί και να την επαναλάβει.

 

 

5. Αποστηθίστε πληροφορίες με παιχνίδια χωρίς… οθόνη

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιχνίδια μνήμης για τα παιδιά είναι εξίσου σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους όσο και τα σταυρόλεξα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Και αποτελούν ένα σίγουρο τρόπο, αν θέλετε να μείνει το παιδί σας μακριά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του tablet!

Ο εγκέφαλος ενός παιδιού απορροφά συνεχώς νέες πληροφορίες και μερικές φορές αυτό μπορεί να προκαλέσει… υπερφόρτωση! Το να γνωρίζεις πώς να διατηρήσεις τη σωστή ποσότητα πληροφοριών είναι μια τέχνη και υπάρχουν πολλά κόλπα μνήμης και παιχνίδια που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μερικά διασκεδαστικά, και πραγματικά ενδιαφέροντα παιχνίδια μνήμης που μας κρατάνε μακριά από την οθόνη και προτείνονται από τους κινησιοθεραπευτές είναι:

 

Παιχνίδι μνήμης Pengoloo

Puzzles

Match Card (Θα μπορούσε να είναι με αριθμούς, ζώα ή σχήματα ανάλογα με την ηλικία)

Γλωσσοδέτες

Βρες το πες το

Μάντεψε ποιος;

 

 

6. Χρησιμοποιήστε προσωπικά παραδείγματα

 

Θα πρέπει να κινήσετε πραγματικά το ενδιαφέρον του παιδιού ώστε να δώσει όλη του την προσοχή στην ιστορία που του λέτε ή στην πληροφορία που του δίνετε και θα πρέπει να το βρουν σημαντικό και ελκυστικό ώστε να το περάσουν από τα φίλτρα του εγκεφάλου και να το αποθηκεύσουν ως μνήμη.

Διηγηθείτε ιστορίες που αφορούν εσάς ή τη ζωή του παιδιού εμπλουτίζοντάς τες με τις πληροφορίες που θέλετε να του δώσετε. Οι ιστορίες είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να βοηθήσετε τη μνήμη του παιδιού σας να εξελιχθεί και το πρότυπο θα το βοηθήσει να ανακαλέσει τις πληροφορίες πολύ πιο εύκολα. Συνδέστε ένα μάθημα ή μία ομοιοκαταληξία με ένα γεγονός που έχει συμβεί στη ζωή του παιδιού σας και ρωτήστε το σχετικά με αυτό με διαφορετικούς τρόπους.

 

 

7. Βελτιώστε τη λειτουργία του εγκεφάλου με τα Super Foods

 

Το σωστό είδος τροφής σε κατάλληλη ποσότητα μπορεί να κάνει θαύματα στο σώμα μας. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, της μνήμης και της εστίασης. Μερικές υπέρ – τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της μνήμης του παιδιού σας είναι:

Λιπαρά ψάρια (ειδικά ο σολομός)

Αυγά

Φυστικοβούτυρο (πλούσιο σε βιταμίνη Ε)

Δημητριακά

Πλιγούρι βρώμης (θεωρείται καύσιμο εγκεφάλου και ενέργειας)

Φρούτα και Μούρα (πλούσια σε αντιοξειδωτικά)

Γάλα και γιαούρτι

Πολύχρωμα φρέσκα λαχανικά

 

 

8. Επανάληψη και πρακτική

 

Η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως. Ένα συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου μας αποθηκεύει πληροφορίες παλιές και νέες. Είναι απαραίτητη η επανάληψη και η επανεξέταση του υλικού που χρησιμοποιεί πολλαπλές αισθητηριακές δραστηριότητες, ώστε ένα διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου να λειτουργεί μαζί και να ανασύρονται οι σωστές πληροφορίες την κατάλληλη στιγμή.

Ο εγκέφαλος των παιδιών δημιουργεί μοναδικά και πολλαπλά μονοπάτια που οδηγούν στη μνήμη που έχει αποθηκευτεί. Αυτό κάνει την ανάκτηση της μνήμης εύκολη και αποτελεσματική.

Είναι σχεδόν σαν να ασκείτε μυ. Η συνεχής εξάσκηση ή η ανάκληση μίας συγκεκριμένης μνήμης θα μας βοηθήσει να την καταστήσουμε ισχυρότερη και θα καταστήσει την πράξη πολύ πιο εύκολη.

 

 

9. Δημιουργήστε ιστορίες από τις εμπειρίες του παιδιού

 

Επικεντρωθείτε σε γεγονότα που έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στο παιδί, όπως μια γιορτή στο σχολείο ή ένα ταξίδι στο πλανητάριο. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, βοηθήστε το να συνθέτει ιστορίες από τέτοιες αναμνήσεις. Οι αναμνήσεις του παιδιού σας θα είναι πλουσιότερες και θα μάθει να δίνει προσοχή στη λεπτομέρεια. Σιγά σιγά θα μάθει πώς να τις διηγείται με σαφή και συνοπτικό τρόπο. Να θυμάστε πως οι συνεχείς συζητήσεις και οι ερωτήσεις σχετικά με γεγονότα του παρελθόντος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού σας.

 

 

10. Χρησιμοποιήστε την ενέργεια του παιδιού αποτελεσματικά

 

Μερικά παιδιά έχουν μεγαλύτερη ενέργεια το πρωί, ενώ άλλα αποδίδουν καλύτερα τις απογευματινές ώρες.

Η μελέτη ή η άσκηση δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια που το παιδί αποδίδει περισσότερο θα το βοηθήσει να εστιάσει και να αποστηθίσει καλύτερα τις νέες πληροφορίες που θα του δοθούν.

Ξεκινήστε λοιπόν τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες ή τις πιο δύσκολες ασκήσεις κατά τη διάρκεια του υψηλού ενεργειακού του χρόνου. Καθώς τα επίπεδα ενέργειάς του μειώνονται, μπορείτε να περάσετε σε μια λιγότερο απαιτητική δραστηριότητα. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της δύναμης συγκέντρωσής του!

logoxora.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη