Αίμα Στα Ούρα – Αιματουρία

11 Dec, 2017 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ορισμός

Βλέποντας το αίμα στα ούρα μπορεί να προκαλέσει περισσότερο από μια μικρή ανησυχία. Ωστόσο, αίμα στα ούρα – γνωστή ιατρικά ως αιματουρία – δεν είναι πάντα ένα θέμα ανησυχίας. Εντατική άσκηση μπορεί να προκαλέσει παρουσία αίματος στα ούρα, για παράδειγμα. Επίσης, μια σειρά από κοινά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης, μπορούν να προκαλέσουν αιματουρία. Άλλες φορές κάποιας μορφής αιμορραγία από το ουροποιητικό μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια σοβαρή διαταραχή.

 

Ποια είναι τα είδη της αιματουρίας;

Υπάρχουν δύο τύποι αίματος στα ούρα. Όταν το αίμα μπορεί να το δει κάποιος δια γυμνού οφθαλμού κατά την ούρηση τότε μιλάμε για μακροσκοπική αιματουρία. Αίμα στα ούρα που είναι ορατό μόνο κάτω από ένα μικροσκόπιο, είναι γνωστή ως μικροσκοπική αιματουρία και βρίσκεται, όταν ο γιατρός σας ελέγχει τα ούρα στο εργαστήριο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η αιτία για την αιματουρία. Η αιματουρία μπορεί να προέρχεται είτε από τους νεφρούς (σπειραματικής προέλευσης) είτε από την αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος. Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της αιματουρίας;

 

Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από την ουροδόχο κύστη , δύο νεφρούς και δύο ουρητήρες, και την ουρήθρα. Στην αιματουρία, τα νεφρά – ή άλλα σημεία του ουροποιητικού συστήματος – επιτρέπουν στα έμμορφα συστατικά του αίματος να περάσουν στα ούρα. Ένας αριθμός προβλημάτων μπορούν να προκαλέσουν την διαρροή αυτή, όπως τα εξής:

 

 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι ιδιαίτερα συχνές σε γυναίκες, αλλά παρατηρούνται και σε άνδρες. Μπορεί να συμβούν όταν τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα μέσω της ουρήθρας και αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται στην ουροδόχο κύστη. Οι λοιμώξεις μερικές φορές, αν όχι πάντα, παρατηρούνται μετά από σεξουαλική δραστηριότητα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μια επίμονη ανάγκη για ούρηση, πόνος και κάψιμο κατά την ούρηση, και πολύ έντονη οσμή ούρων. Για μερικούς ανθρώπους, ειδικά ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, το μόνο σημάδι της ασθένειας μπορεί να είναι η μικροσκοπική αιματουρία.

 • Λοιμώξεις των νεφρών. Λοιμώξεις των νεφρών (πυελονεφρίτιδα) μπορεί να συμβούν όταν τα βακτήρια εισέρχονται στα νεφρά. Τα σημεία και συμπτώματα είναι συνήθως παρόμοια με λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, αν και λοιμώξεις των νεφρών είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πυρετό και πόνο στα πλευρά.

 • Μια κύστη ή λίθος στα νεφρά. Οι λίθοι είναι συνήθως ανώδυνοι, και τις περισσότερες φορές περνούν απαρατήρητοι, εκτός αν έχουν προκαλέσει απόφραξη.

 • Υπερτροφία του προστάτη. Ο αδένας του προστάτη – που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει το πάνω τμήμα της ουρήθρας – ξεκινά συχνά να αυξάνεται καθώς οι άνδρες πλησιάζουν στη μέση ηλικία. Όταν οι αδένας, συμπιέζει την ουρήθρα, εν μέρει εμποδίζει τη ροή των ούρων. Τα σημεία και συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, ή νεοπλασία) περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση, επείγουσα ή επίμονη ανάγκη για ούρηση, είτε και τα δύο είτε μικροσκοπική αιμορραγία. Λοίμωξη του προστάτη (προστατίτιδα) μπορεί να προκαλέσει τα ίδια σημεία και συμπτώματα.

 • Νεφρική νόσος. Μικροσκοπική αιμορραγία στα ούρα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της σπειραματονεφρίτιδας, η οποία προκαλεί φλεγμονή του συστήματος φιλτραρίσματος των νεφρών. Σπειραματονεφρίτιδα μπορεί να είναι μέρος μιας συστηματικής νόσου, όπως ο διαβήτης, ή μπορεί να συμβεί από μόνη της. Μπορεί να προκληθεί από ιογενείς ή άλλου τύπου λοιμώξεις, παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων (αγγειίτιδες), και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η IgA νεφροπάθεια

 • Καρκίνος. Ορατή αιμορραγία στα ούρα μπορεί να είναι ένα σημάδι του προχωρημένου καρκίνου των νεφρών, της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη. Δυστυχώς, συνήθως δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα στα πρώιμα στάδια, όταν αυτοί οι καρκίνοι είναι θεραπεύσιμοι.

 • Κληρονομικές διαταραχές. Δρεπανοκυτταρική αναιμία – μια χρόνια έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος – μπορεί να είναι η αιτία του αίματος στα ούρα. Επίσης μπορεί το σύνδρομο Alport, το οποίο επηρεάζει τις μεμβράνες φιλτραρίσματος στα σπειράματα των νεφρών να προκαλέσει αιματουρία.

 • Τραυματισμός στα νεφρά. Ένα χτύπημα ή άλλη βλάβη στα νεφρά από ένα ατύχημα ή αθλήματα επαφής μπορεί να προκαλέσει αίμα στα ούρα.

 • Φάρμακα. Κοινά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ορατό αίμα στα ούρα περιλαμβάνουν την ασπιρίνη, την πενικιλίνη, η ηπαρίνη και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως η κυκλοφωσφαμίδη.

 • Έντονη φυσική άσκηση. Δεν είναι σαφές γιατί η άσκηση προκαλεί αιματουρία. Μπορεί να είναι τραύμα στην κύστη, η αφυδάτωση ή η κατανομή των ερυθρών κυττάρων του αίματος που λαμβάνει χώρα με παρατεταμένη αερόβια άσκηση. Δρομείς πιο συχνά επηρεάζονται, αν και σχεδόν κάθε αθλητής μπορεί να αναπτύξει εμφανής αιμορραγία στα ούρα μετά από μια έντονη προπόνηση. 

Ποια είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα;

Το ορατό σημάδι της αιματουρίας είναι ροζ, κόκκινο ή κόκα-κόλα-χρωματισμένα ούρα – το αποτέλεσμα της παρουσίας των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χρειάζεται πολύ λίγο αίμα για την παραγωγή ερυθρών ούρων, και η αιμορραγία συνήθως δεν είναι επώδυνη. Αν δει κάποιος θρόμβους αίματος στα ούρα, αυτό μπορεί να είναι οδυνηρό. Πολλές φορές, όμως, αίμα στα ούρα εμφανίζεται χωρίς άλλα σημεία ή συμπτώματα.

 

Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

Για να βρεθεί η αιτία για την αιματουρία απαραίτητα είναι τα ακόλουθα βήματα:

 • Φυσική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει μια συζήτηση για το ιατρικό ιστορικό.

 • Οι εξετάσεις ούρων. Ακόμη και αν η αιματουρία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά μέσα από εξέταση ούρων (ανάλυση ούρων), είναι πιθανό να κριθεί απαραίτητη μια άλλη δοκιμή για να διαπιστωθεί αν η αιματουρία εμμένει. Αιματουρία που εμφανίζεται μόνο μία φορά συνήθως δεν χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση. Μία γενική εξέταση ούρων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάγνωση μίας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.
 • Απεικονιστικές εξετάσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αιματουρία είναι πιθανό να χρειασθούν μια εξέταση απεικόνισης που παρέχει λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών οργάνων τους. Η πιο διαδεδομένη είναι το υπερηχογράφημα νεφρών και ουροδόχου κύστεως. 

Παρά τις εξετάσεις, η αιτία της αιματουρίας μπορεί να μη βρεθεί ποτέ. Σε αυτήν την περίπτωση, προτείνεται τακτική παρακολούθηση με εξετάσεις, ειδικά εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, όπως το κάπνισμα, η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες ή ακτινοβολία.

Ποια είναι η θεραπεία;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση το υποκείμενο νόσημα.

athens-nephrology.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη