Αμβλυωπία Ή Τεμπέλικο Μάτι

11 Feb, 2019 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Τι είναι η αμβλυωπία;

Τα μάτια και ο εγκέφαλος συνεργάζονται για να μπορούμε να δούμε. Καθώς το φως μπαίνει στο μάτι διεγείρει τους φωτοϋποδοχείς (κωνία και ραβδία) που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Από εκεί το φως μετατρέπεται σε νευρικό μήνυμα που με τη σειρά του, μέσω του οπτικού νεύρου, φτάνει στον εγκέφαλο  όπου σχηματίζονται οι εικόνες.

Η αμβλυωπία είναι η κατάσταση όπου η όραση σ’ ένα μάτι είναι μειωμένη γιατί το μάτι και ο εγκέφαλος δεν μπορούν να συνεργαστούν σωστά.

Η εξωτερική εμφάνιση του ματιού είναι κανονική αλλά λειτουργικά υστερεί γιατί ο εγκέφαλος για διάφορες αιτίες προτιμά να βλέπει με το άλλο μάτι. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται κοινά σαν ‘τεμπέλικο μάτι’.

 

Πόσο συχνή είναι η αμβλυωπία;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού των ΗΠΑ ένα 2-3% των παιδιών εμφανίζει το πρόβλημα.

 

Τι προκαλεί την αμβλυωπία;

Είναι πολλές οι αιτίες. Ο στραβισμός, η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός όταν έχουν μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα 2 μάτια μπορούν να προκαλέσουν αμβλυωπία. Υπάρχουν κι άλλες σπανιότερες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν αμβλυωπία, όπως π.χ. ο καταρράκτης.

 

Πώς θεραπεύεται η αμβλυωπία στα παιδιά;

Από τη στιγμή που αποκαλυφθεί η ύπαρξη αμβλυωπίας τότε ο ειδικά εκπαιδευμένος οφθαλμίατρος αναλαμβάνει τη θεραπεία της. Όπλα σε αυτό είναι, ανάλογα με την αιτία της, τα γυαλιά, το κλείσιμο του καλού ματιού, οι ορθοπτικές ασκήσεις– vision training – ασκήσεις πλεοπτικής , καθώς και ασκήσεις που γίνονται με ειδικά προγράμματα σε computer. Όσο πιο νωρίς αποκαλυφθεί το πρόβλημα τόσο πιο καλή είναι η πρόγνωση της θεραπείας.

Παλιότερα πιστεύαμε ότι η αμβλυωπία σε μεγάλα παιδιά ή ακόμα και σε ενήλικες δεν επιδέχεται θεραπείας. Πρόσφατες μελέτες και παρατηρήσεις από εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα επιδέχονται βελτίωσης ή και θεραπείας.

 

Στο οφθαλμολογικό κέντρο BioLaser, διαθέτουμε τον κατάλληλο διαγνωστικό και θεραπευτικό εξοπλισμό, καθώς και την εμπειρία ώστε να   αντιμετωπίζονται τέτοια περιστατικά με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

biolaser.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη