Απλές Ιατρικές Συμβουλές Για Τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

30 Apr, 2018 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Ο υποψήφιος των πανελληνίων ζει αυτές τις ημέρες το δικό του “θείο δράμα”. Οι πανελλήνιες στην Ελλάδα είναι εθνικό σπορ και όλοι είμαστε “ειδήμονες”. Ο υποψήφιος κάτω από το βάρος των απαιτήσεων του κοινωνικού περίγυρου και υπό τον εξοντωτικό ρυθμό διαβάσματος, δεν έχει τον χρόνο να σκεφτεί, να αξιολογήσει, να φιλοσοφήσει την κατάσταση. Σαν φορτηγό με σπασμένα φρένα οδεύει ολοταχώς σε ένα τοίχο, έτοιμος να τον γκρεμίσει ή να φάει τα μούτρα του.

Ένα πρώτο στοίχημα, σε όλο αυτό το γαϊτανάκι, πριν ακόμη από τα πολυπόθητα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι το αν θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε ως οργανισμοί σε μια περίοδο αυξημένης σωματικής κόπωσης και πνευματικού κάματου. Σε αυτό το μήκος κύματος θέλαμε να δώσουμε κάποιες πολύ απλές (σχεδόν αυτονόητες) συμβουλές στον υποψήφιο. Είναι δε, τόσο αυτονόητες, που στην Ελλάδα δεν τηρούνται ποτέ (και αυτό αυτονόητο)…

1. Αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων

Εάν είμαι άρρωστος , δεν μπορώ να διαβάσω. Ούτε και κανείς θα μου χαριστεί “λόγω ασθένειας”. Άρα…φροντίζω να μην αρρωστήσω!

  • Αποφεύγω τον “αχρείαστο” συγχρωτισμό. Δεν επισκέπτομαι πολυπληθή μέρη όπου μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι που νοσούν από γρίπη ή άλλες μεταδοτικές λοιμώξεις. Ο συγχρωτισμός στις σχολικές αίθουσες είναι αρκετός…Συγκεντρώσεις, πάρτι, μέσα μαζικής μεταφοράς είναι χώροι όπου “στριμώχνονται” λογής άνθρωποι. Εάν μπορούμε, τους αποφεύγουμε. Ούτως ή άλλως δεν είναι η πιο κοινωνική περίοδος της ζωής μας (μάλλον η πιο αντικοινωνική)
  • Προφυλάσσω τον εαυτό μου και τους άλλους. Πλένω τα χέρια μου προσεκτικά κάθε φορά που εισέρχομαι στο σπίτι (τόσο αυτονόητο και τόσο ΕΞΩ από την κουλτούρα του Έλληνα). Εάν αισθανθώ αδιάθετος, ενημερώνω τον γιατρό μου για τυχόν πρόδρομα συμπτώματα που μπορούν να εξελιχθούν και να με ταλαιπωρήσουν καιρό. Κάλλιο το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν. Εάν τυχόν αρρωστήσω, αλλά ΠΡΕΠΕΙ να παρακολουθήσω το μάθημα μου, προσέρχομαι σε μια γωνιά φορώντας μάσκα και δεν συναναστρέφομαι με τους συμμαθητές μου. Το να φορέσεις μάσκα ΔΕΝ είναι ντροπή. Ντροπή είναι να αρρωστήσει ΟΛΗ η τάξη εξαιτίας μας.

2. Καλή ποιότητα βραδινού ύπνου

Δεν μπορώ να ρυθμίσω πάντα την ποσότητα του βραδινού ύπνου, λόγω φόρτου διαβάσματος. Κάνω ότι μπορώ για την ποιότητα. Όταν έχω περιθώριο να ξεκουραστώ, το κάνω. Δεν ξοδεύω το χρόνο μου σε περιττά. Δεν μπορώ να έχω καλή ποιότητα ύπνου όταν έχω βουλωμένη μύτη ή όταν ροχαλίζω έντονα. Θα ξυπνήσω το πρωί κουρασμένος , πιθανόν με ξηρούς βλεννογόνους και πονόλαιμο, δεν θα έχω “ευχαριστηθεί” τον ύπνο μου. Συζητώ με τον ιατρό μου.

Πολλοί υποψήφιοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν, κάτι το άγχος, κάτι η υπερένταση από το υπερβολικό διάβασμα, κάτι η υπερκατανάλωση καφέ (για να “αντέξω να διαβάσω μέχρι αργά”).Κάντε ένα χλιαρό ντους, πιείτε μια κούπα ζεστό γάλα, μην ανοίγετε την τηλεόραση.

3. Τρώω σωστά

Η σωστή διατροφή μπορεί να “απογειώσει” τον υποψήφιο, η λανθασμένη να του στερήσει όλη του την ενέργεια!

  • Απαγορεύονται οι δίαιτες! Δεν μπορώ να αποστερήσω τον οργανισμό μου από τίποτα
  • Οι ξένοι ΟΛΟΥ του κόσμου “κυνηγούν” την μεσογειακή διατροφή. Ας κάνουμε το ίδιο.
  • Φρούτα, λαχανικά, υδατάνθρακες, καλής ποιότητας πρωτεΐνες (λευκό κρέας) δίνουν ενέργεια και ευεξία. Βαριά γεύματα, πολλά λιπαρά, junk food, μας προκαλούν υπνηλία και καταβολή.
  • Η γλυκόζη είναι καύσιμο για τον εγκέφαλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν φάμε 2 μιλφέιγ,4 προφιτερόλ και 1 ταψί ραβανί θα “εκτοξευθούμε” (γευστικά ίσως). Μια μπάρα μαύρης σοκολάτας είναι σούπερ, μια ελαφριά μους σοκολάτας το ίδιο ή ένα σχετικά ελαφρύ σιροπιαστό.
  • Πολύ νερό (> 8 ποτήρια ημερησίως) , φρέσκοι χυμοί, γάλα πρωί και βράδυ (το πρωί με δημητριακά) και με μέτρο τα “διεγερτικά”, καφές και τσάι.

4. Το άγχος (no comment…)

Το αδηφάγο τέρας που καλείται άγχος ΔΕΝ θα μας βοηθήσει πουθενά. ” Και πως να το αποφύγω γιατρέ;” . Μάλλον δεν μπορείς γι’ αυτό απώθησέ το… στείλτο στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Πολλές φορές ακούω ότι το άγχος μπορεί να είναι “εποικοδομητικό”. Διαφωνώ. Το άγχος εκλύει στον οργανισμό μας ουσίες και ορμόνες που ευθύνονται για μια σειρά από ψυχοσωματικά συμπτώματα. Ζάλη, ναυτία, εμετοί, τρόμος, ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, εφίδρωση, αδυναμία συγκέντρωσης, κρίσεις πανικού, αϋπνίες είναι μόνο μερικά από όσα μπορεί να μας προκαλέσει ένα συνεχώς συσσωρευόμενο άγχος. Τι από αυτά χρειαζόμαστε; Τι από αυτά θα μας βοηθήσει; Μάλλον τίποτε…

Αυτά είναι μια σταγόνα από συμβουλές σε έναν ωκεανό από ανοιχτά θέματα που αφορούν τις πανελλήνιες εξετάσεις! Να ευχηθώ στα παιδιά μας καλή επιτυχία. Τα καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που τα κυνηγούν με αγνά κίνητρα και ξέρουν να διαχειρίζονται σοφά τους ελιγμούς ενός ανηφορικού, αλλά ωραίου δρόμου.

drharitos.blogspot.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη