Αυχενική Διαφάνεια

16 Aug, 2017 | ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Η αυχενική διαφάνεια είναι ίσως η σημαντικότερη υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί από την 11η έως την 14η εβδομάδα της κύησης και βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου, με συχνότερο το σύνδρομο Down. Επίσης, αν η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας είναι υψηλή, ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες παθήσεις, όπως για παράδειγμα, συγγενείς καρδιοπάθειες του εμβρύου.

Η εξέταση είναι απλή και εντελώς ανώδυνη, και διαρκεί λίγα λεπτά εφόσον το έμβρυο είναι “συνεργάσιμο” και έχει την κατάλληλη θέση. Γίνεται με τη χρήση εξελιγμένου υπερήχου όπου ο εξειδικευμένος υπερηχογραφιστής μετρά την διάφανη περιοχή που βρίσκεται στον αυχένα του εμβρύου. Όταν υπάρχει κάποια γενετική ή άλλη ανωμαλία, τότε παρατηρείται αυξημένο υγρό στην περιοχή και η μέτρηση είναι αυξημένη. Ταυτόχρονα γίνονται και αιματολογικές εξετάσεις για να μετρηθεί η ορμόνη Papp-A.

Τα αποτελέσματα της μέτρησης της αυχενικής διαφάνειας, η ηλικία της εγκύου και τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων χρησιμοποιούνται συνδυαστικά μαζί με άλλους δείκτες όπως π.χ. η ύπαρξη ρινικού οστού, για να διαμορφώσουν την πιθανότητα παρουσίας συνδρόμου Down στο έμβρυο. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η συγκεκριμένη εξέταση δεν προσφέρει οριστική διάγνωση (δεν είναι γενετικό τεστ), αλλά υποδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις που είναι επεμβατικές και, συνεπώς, ενέχουν κίνδυνο για το έμβρυο (Αμνιοκέντηση και CVS).

gynomed.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη