Αυτί και Νερό (Θάλασσα – Πισίνα)

3 Jun, 2019 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Πολλές φορές υπάρχουν περιπτώσεις όπου η είσοδος νερού στο αυτί (από τη θάλασσα ή τη πισίνα ) μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, ερεθισμό, ή λοίμωξη στο εξωτερικό αυτί.

Αυτό είναι γνωστό ως το αυτί του κολυμβητή (swimmerear) Αυτά τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται επειδή το νερό παγιδεύεται στο αυτί σας, με επακόλουθη εξάπλωση των βακτηρίων ή των μυκήτων. Το αυτί του κολυμβητή (που ονομάζεται επίσης οξεία εξωτερική ωτίτιδα) επηρεάζει συχνά τα παιδιά και τους εφήβους. Μπορεί να επηρεάσει τα άτομα με έκζεμα (μια κατάσταση που προκαλεί στο δέρμα φαγούρα), ή τα άτομα που παράγουν υπερβολικό κερί από το αυτί τους. Ο γιατρός σας αφού σας εξετάσει θα σας συνταγογραφήσει τη κατάλληλη θεραπεία για να μειώσει τον πόνο σας και να απομακρύνει τη λοίμωξη από το αυτί σας.

Τι προκαλεί το αυτί του κολυμβητή – την εξωτερική ωτίτιδα ;
Μια κοινή πηγή της μόλυνσης είναι η αυξημένη υγρασία που παγιδεύεται στο αυτί, από το μπάνιο, το ντους, το κολύμπι. Όταν το νερό είναι παγιδευμένο στο αυτί, τα βακτήρια που κατοικούν συνήθως στο δέρμα του αυτιού πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας λοίμωξη του έξω ακουστικού πόρου. Η εξωτερική ωτίτιδα ( αυτί του κολυμβητή ) πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μειώσει τον πόνο και να εξαλείψει κάθε επίδραση που μπορεί να έχει στην ακοή σας, καθώς και να προλάβει την εξάπλωση της μόλυνσης.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στο αυτί του κολυμβητή / εξωτερική ωτίτιδα αποτελούν:

• Η υπερβολική χρήση μπατονέτας στο αυτί, που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.

• Η επαφή με ορισμένες χημικές ουσίες, όπως σπρέι μαλλιών ή βαφές μαλλιών (Αποφύγετέ το με την τοποθέτηση ωτοασπίδας ή βαμβακιού στα αυτιά σας όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα).

• Βλάβη στο δέρμα του έξω ακουστικού πόρου.

• Άλλες δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν το κανάλι του αυτιού, όπως το έκζεμα η σμηγματόρροια.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα ;
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας ( αυτί του κολυμβητή ) είναι η φαγούρα μέσα στο αυτί και ο πόνος που χειροτερεύει όταν τραβάτε ή όταν ακουμπάτε το πτερύγιο του αυτιού σας (εξωτερικό αυτί) ή ακόμα και όταν ξαπλώνετε στο μαξιλάρι σας. Άλλα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Αίσθηση ότι το αυτί είναι γεμάτο
• Ροή υγρού από το αυτί σας ( πύον )
• Πυρετός
• Μειωμένη ακοή
• Έντονος πόνος που μπορεί να εξαπλωθεί στο λαιμό, το πρόσωπο, ή στο πλάι του κεφαλιού
• Διόγκωση των λεμφαδένων γύρω από το αυτί ή στο πάνω μέρος του λαιμού.
• Ερυθρότητα και οίδημα του δέρματος γύρω από το αυτί

 

Ποιες οι επιπλοκές ;
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι επιπλοκές που προκύπτουν από την εξωτερική ωτίτιδα (αυτί του κολυμβητή) μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Απώλεια της ακοής. (Όταν η λοίμωξη υποχωρήσει, η ακοή συνήθως επανέρχεται στο φυσιολογικό).

– Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού (χρόνια εξωτερική ωτίτιδα). Χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να συνεχιστεί.

– Φλεγμονή των οστών και του χόνδρου (κακοήθη εξωτερική ωτίτιδα). Οι μολύνσεις των αυτιών, όταν δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να εξαπλωθούν στη βάση του κρανίου, τον εγκέφαλο σας, ή τα κρανιακά νεύρα. Οι διαβητικοί και οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τέτοιου είδους επικίνδυνες επιπλοκές.

 

Ποια η αντιμετώπιση της εξωτερικής ωτίτιδας ;
Για να αξιολογήσει ο ωτορινολαρυγγολόγος σας τη φλεγμονή, πρέπει να σας εξετάσει και να ελέγξει για την παρουσία ερυθρότητας και οιδήματος στο αυτί σας. Πολλές φορές μπορεί επίσης να λάβει ένα δείγμα – καλλιέργεια για κάθε μη φυσιολογικό υγρό που παράγει το αυτί σας, ώστε να ελέγξει την παρουσία μικροβίων ή μυκήτων, εάν έχετε υποτροπιάζουσες ή σοβαρές μολύνσεις.

Η θεραπεία  στα πρώτα στάδια της φλεγμονής περιλαμβάνει προσεκτικό καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου από τον ΩΡΛ σας και τη χρήση συγκεκριμένων σταγόνων που αναστέλλουν την ανάπτυξη των μικροβίων ή των μυκήτων. Επίσης, μπορεί ο ΩΡΛ σας να σας συστήσει ειδικά διαλύματα που θα αλλάξουν το pH του αυτιού για να καταπολεμηθεί η λοίμωξη. Ο καθαρισμός του αυτιού από τον ΩΡΛ σας είναι η πιο σημαντική θεραπεία και για το λόγο αυτό μπορεί να σας συστήσει επανεξέταση μετά από λίγες ημέρες.

Πώς θα βάλω τις σταγόνες στο αυτί μου ;

• Οι σταγόνες μπαίνουν  πιο εύκολα από κάποιον άλλο γιατί βλέπει καλύτερα το αυτί σας.

• Ο ασθενής θα πρέπει να ξαπλώσει στο πλάι με το αυτί που πονάει προς τα πάνω.

• Οι σταγόνες πρέπει να τοποθετούνται μέσα στην τρύπα του αυτιού σας.

• Αφού  μπουν οι σταγόνες, ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει ξαπλωμένος για λίγα λεπτά, ώστε οι σταγόνες να απορροφηθούν.

Πριν από τη χρήση οποιουδήποτε σταγόνας στο αυτί, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ένα διάτρητο τύμπανο (τρύπα στο τύμπανο ).  Αυτό θα σας το πει ο ΩΡΛ σας.

Για πιο σοβαρές λοιμώξεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει και αντιβιοτικά από το στόμα.

Αν υπάρχει μεγάλη μόλυνση τότε ο ΩΡΛ σας θα βάλει μέσα στο αυτί σας μία λεπτή γάζα εμποτισμένη με σταγόνες, ώστε οι σταγόνες να μπαίνουν πιο εύκολα. Η γάζα μπορεί να μείνει στο αυτί σας για μία ή δύο ημέρες.

Παυσίπονα μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν.

Κρίνεται απαραίτητη η επανεξέταση από τον ΩΡΛ σας σε 2 με 3 ημέρες για να καθαρίσει εκ νέου το αυτί σας από τα μικρόβια ή τους μύκητες που θα υπάρχουν στο αυτί σας. . Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότερες λοιμώξεις θα πρέπει να υποχωρήσουν σε 7-10 ημέρες. Αν πρόκειται για λοίμωξη από μύκητες μπορεί να χρειαστούν ακόμα 2 ή και 3 καθαρισμοί από τον ΩΡΛ σας.
ekaltsos.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη