Πόσο συχνές είναι οι μολύνσεις από HPV;
Η μόλυνση από τους HPV είναι σήμερα το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Υπολογίζεται ότι ένα σεξουαλικά ενεργό άτομο έχει πιθανότητα μεγαλύτερη από 80% να μολυνθεί από έναν ή περισσότερους HPV σε κάποια φάση της ζωής του. Η μόλυνση είναι πιο συχνή στις νεαρές ηλικίες λόγω της συχνής αλλαγής σεξουαλικών συντρόφων. Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η πιθανότητα επιμόλυνσης από κάποιον HPV κυμαίνεται από 15% έως 25% με κάθε καινούργιο σεξουαλικό σύντροφο.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι HPV που προκαλούν διαφορετικές αλλοιώσεις;
Ναι έχει σημασία, επειδή η διαφορετικότητα στο DNA του ιού συμβάλλει ώστε ο κάθε γονότυπος να συμπεριφέρεται διαφορετικά. Οι γεννητικοί τύποι των HPV, που έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα είναι περίπου 40 και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου ανάλογα με τον κίνδυνο για καρκινογένεση. Τα οξυτενή κονδυλώματα οφείλονται στους HPV χαμηλού κινδύνου, οι καρκίνοι δημιουργούνται από τους HPV υψηλού κινδύνου.
Υπάρχει θεραπεία για τους HPV;
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ίδιο τον ιό, υπάρχουν όμως πολλές επιλογές για θεραπεία των αλλοιώσεων που προκαλούνται από τους HPV. Τα οξυτενή κονδυλώματα και οι προκαρκινικές αλλοιώσεις μπορούν να θεραπευτούν χειρουργικά. Για τη θεραπεία των οξυτενών κονδυλωμάτων μπορούν επίσης να χορηγηθούν κρέμες για θεραπεία από το σπίτι.
Ποιος κόλλησε ποιόν;
Εάν βρέθηκε ότι κολλήσατε κάποιον HPV και έχετε για αρκετό διάστημα τον ίδιο σύντροφο, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι έχει τον ιό και εκείνος. Μπορεί ο σύντροφός σας να μολύνθηκε παλαιότερα ή πρόσφατα και να μη γνωρίζει τίποτα (αφού οι μολύνσεις από τους HPV συνήθως δεν προκαλούν απολύτως κανένα σύμπτωμα). Δεν μπορεί να αποδειχθεί εάν τον κολλήσατε εσείς ή το αντίθετο. Δεν διαθέτουμε εργαστηριακές τεχνικές ρουτίνας για ανίχνευση αντισωμάτων από τους HPV. Αυτό, δυστυχώς, είναι η αιτία, που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντοτε αν πρόκειται για καινούργια μόλυνση ή για υποτροπή παλιάς.
Πώς μεταδίδονται οι HPV;
Απαιτείται άμεση τριβή με δέρμα ή με βλεννογόνο που φέρει αλλοιώσεις από HPV, για να μεταφερθεί ο ιός. Η απλή μεταφορά του ιού από άτομο σε άτομο δεν είναι συνήθως ικανή να δημιουργήσει φλεγμονή. Πρέπει να υπάρξει τριβή και να προκύψουν μικροτραυματισμοί για να εισχωρήσει ο ιός στο επιθήλιο. Γι’ αυτό, η σεξουαλική επαφή (κολπική ή πρωκτική) αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο μετάδοσης για τους HPV.
Άλλοι τύποι σεξουαλικής επαφής (τριβή των γεννητικών οργάνων με το χέρι ή μεταξύ τους χωρίς εισχώρηση, στοματογεννητική επαφή, κοινή χρήση σεξουαλικών συσκευών) είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, εφόσον υπάρχουν αμυχές στο επιθήλιο και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργήσει καλά, θεωρούνται όμως σπανιότεροι τρόποι μετάδοσης.
Εμβόλια;
Δυο εμβόλια υπάρχουν στην αγορά που παρέχουν κάλυψη για συγκεκριμένους HPV. Τα εμβόλια συνιστώνται για αγόρια και κορίτσια.
Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν;
Ένα τεστ Παπανικολάου μπορεί να εντοπίσει αλλοιώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο τράχηλο της μήτρας από τον HPV. Αποτελεί τη πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Το HPV τεστ χρησιμοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου.
Όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης στα δύο αυτά τεστ το επόμενο βήμα είναι η κολποσκόπηση.
Είναι αλήθεια ότι όταν ανακαλυφθεί η μόλυνση η γυναίκα αισθάνεται άσχημα;
Η διάγνωση της μόλυνσης από HPV μπορεί να επιφέρει άγχος και δυσάρεστα συναισθήματα. Εάν όμως ενημερωθούν οι γυναίκες σωστά δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, επειδή με τον προληπτικό έλεγχο εντοπίζονται οι περιπτώσεις με προβλήματα. Δεν σημαίνει ότι κάνατε κάποιο φοβερό λάθος, απλά εκτεθήκατε σε έναν ιό που δυστυχώς απαντάται πολύ συχνά στους σεξουαλικούς συντρόφους.
Υπάρχει ενημέρωση και υποστήριξη για τη μόλυνση και τα επακόλουθά της;
Μπορείτε να απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας για οποιαδήποτε απορία και πρόβλημα αντιμετωπίζετε. Δεν είστε μόνες! Υπάρχουν επίσης πηγές που παρέχουν έγκυρη πληροφόρηση στο διαδίκτυο (ιστότοποι ιατρικών επιστημονικών εταιριών).
0 Σχόλια