Διαγνωστική Απόξεση

26 Sep, 2019 | ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Τι είναι και ποιες είναι οι ενδείξεις;

Είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο τράχηλος της μήτρας διαστέλλεται χρησιμοποιώντας κάποια ειδικά εργαλεία (κηρία) και κατόπιν τμήμα του ενδομητρίου (εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας) αφαιρείται με απόξεση (με τη χρήση ξέστρου) και αποστέλλεται στο εργαστήριο για εξέταση. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και θεραπεία αρκετών καταστάσεων, η κυριότερη δε είναι η ανώμαλη αιμορραγία. Άλλες ενδείξεις είναι η διακοπή κύησης, η αφαίρεση υπολειμματικών ιστών αποβολής, η αφαίρεση ξένων σωμάτων, η διάγνωση καρκίνου του ενδομητρίου. Συνήθως πλέον, εκτός των μαιευτικών ενδείξεων, προηγείται υστεροσκόπηση.

Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία; Πόσο διαρκεί;

Η επέμβαση γίνεται υπό αναισθησία και η γυναίκα δε θα πρέπει να έχει καταναλώσει τροφή τις τελευταίες 8 ώρες. Διαρκεί συνήθως λίγα λεπτά και μετά η γυναίκα μεταφέρεται στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας, όπου παραμένει μέχρι να συνέλθει από την αναισθησία, οπότε και μπορεί να σηκωθεί και να επιστρέψει στο σπίτι, συνήθως 2 περίπου ώρες μετά την επέμβαση.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Πιθανές επιπλοκές σε μικρό ποσοστό είναι η αιμορραγία, η φλεγμονή και η διάτρηση της μήτρας με το ξέστρο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί, μετά συνήθως από επανειλημμένες αποξέσεις, να δημιουργηθούν συμφύσεις (Σύνδρομο Asherman).

Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσω άμεσα με το γυναικολόγο μετά την επέμβαση;

Σε περίπτωση που εμφανιστεί βαριά αιμορραγία, πυρετός, οξύ κοιλιακό άλγος ή δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις.

dtourlakis.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη