Εσείς Κάνατε Το Ετήσιο Ιατρικό Τσεκ Απ Του Παιδιού Σας;

13 Sep, 2020 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Το φθινόπωρο αποτελεί μια καινούργια αρχή για τα παιδιά, μετά τη χαλάρωση και την ξενοιασιά των καλοκαιρινών διακοπών. Το σχολείο και οι καθημερινές υποχρεώσεις επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο και τα ίδια πρέπει να είναι γερά και δυνατά για να αντεπεξέλθουν πλήρως. Από την άλλη, οι γονείς επιβάλλεται να επανέλθουν και αυτοί στους καθημερινούς τους ρυθμούς, οργανώνοντας με λεπτομέρεια το πρόγραμμα των υποχρεώσεων των παιδιών τους, την επιστροφή στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθώς και τη λειτουργία του νοικοκυριού. Το φορτίο είναι μεγάλο και ο χρόνος περιορισμένος, και γι’ αυτό το λόγο, η επίσκεψη στην Παιδίατρο φαντάζει περιττή πολυτέλεια…
Άλλωστε, τι μπορεί να έχει πάθει το παιδάκι σας αναρωτιέστε, ύστερα από δύο μήνες ξεκούρασης και παιχνιδιού; Το πιθανότερο είναι όντως, το παιδί σας να είναι υγιέστατο. Παρόλα αυτά, για να σιγουρευτείτε ότι όλα οδεύουν κατ ευχήν, είναι απαραίτητο το τσεκ απ, δηλαδή ο ιατρικός έλεγχος από την Παιδίατρο. Αντιλαμβάνεστε ότι μόνο από κοντά, έπειτα από μία ενδελεχή εξέταση και συζήτηση μαζί σας, η Παιδίατρος θα μπορέσει να αξιολογήσει συνολικά το μικρό σας για να σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την υγεία του.

 

Ας δούμε όμως με λεπτομέρεια ποιες είναι οι παράμετροι που συνήθως αξιολογούνται στο ετήσιο παιδιατρικό τσεκ απ:

• Σωματομετρική και ψυχοκινητική ανάπτυξη. Η Παιδίατρος θα ζυγίσει και θα μετρήσει το παιδί σε ύψος, για να διαπιστώσει αν ακολουθεί τις φυσιολογικές παραμέτρους της ηλικίας του και θα αναζητήσει όλες τις ενδείξεις μίας ισορροπημένης ψυχοκινητικής ανάπτυξης. Να γνωρίζετε βέβαια ότι οι διαδοχικές και όχι η μία μεμονωμένη αξιολόγηση, μας δίνουν την πλήρη εικόνα της ανάπτυξης του παιδικού οργανισμού.

• Στάση του σώματος. Η μεγάλου μεγέθους σχολική τσάντα που φέρουν τα παιδιά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική στάση του παιδιού, με αποτέλεσμα να ευνοείται η εκδήλωση σκολίωσης. Γενικά, η λάθος στάση σώματος έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην ενήλικη ζωή και γι’αυτό, πρέπει να αναγνωρίζεται και να διορθώνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

• Κλινική εξέταση. Συμπεριλαμβάνεται η ενδελεχής εξέταση του σώματος του παιδιού σας στο εξεταστικό κρεββάτι από.. την κορυφή ως τα νύχια..! Σταθείτε κοντά στο μικρό σας για να αισθάνεται ασφάλεια και αφήστε την Παιδίατρο να το εξετάσει λεπτομερώς. Πριν ανησυχήσετε με τον οποιονδήποτε σχολιασμό της, σκεφτείτε ότι το κάθε παιδί αποτελεί μία ξεχωριστή οντότητα, με αποτέλεσμα πολλές παραλλαγές της κλινικής εξέτασης να είναι αποδεκτές και μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

• Εργαστηριακός έλεγχος. Οι εξετάσεις αυτές συμπληρώνουν την κλινική εξέταση της Παιδιάτρου σας και βοηθούν τον ειδικό να ολοκληρώσει την εικόνα του σχετικά με την γενικότερη κατάσταση υγείας του παιδιού. Με τον εργαστηριακό έλεγχο ελέγχεται η ποσοτική και ποιοτική παραγωγή των διαφόρων κυττάρων του αίματος, η λειτουργία οργάνων όπως τα νεφρά, το ήπαρ, οι μύες, τα επίπεδα μετάλλων (πχ σίδηρος, ασβέστιο) και βιταμινών, καθώς και η γενικότερη θρέψη και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει το παιδί σας μέσω της διατροφής.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα! 
Πριν ξεκινήσετε από το σπίτι για την εξέταση ρουτίνας του παιδιού, οργανώστε τις σκέψεις σας και προσπαθήστε να ετοιμάσετε ένα μικρό σκιαγράφημα των καθημερινών συνηθειών του.

Ας δούμε, όμως, τι μπορεί να ερωτηθείτε από την Παιδίατρο:
«Τι τρώει το παιδί;»
Το μικρό σας πλέον έχει ανοίξει τα φτερά του προς την αυτονομία και είναι σε θέση να φτάσει μόνο του στο περίπτερο ή την καντίνα και να ξοδέψει το χαρτζιλίκι του όπως επιθυμεί. Για αυτό, σας είναι αρκετά δύσκολο να γνωρίζετε με ακρίβεια, ποσοτικά και ποιοτικά, την διατροφή του. Προσπαθήστε να μάθετε τις συνήθειές του, ρωτώντας και παρατηρώντας το, έτσι ώστε να τις αναφέρετε στην Παιδίατρο, η οποία θα σας δώσει τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές, ανάλογα με το βάρος και την συνολική σωματική ανάπτυξή του. Μην ξεχνάτε ότι η απόδοση, αλλά και η καλή ψυχολογική διάθεση του παιδιού κατά τη σχολική περίοδο, εξαρτώνται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τη σωστή διατροφή.

«Πόσες ώρες κοιμάται;»
Πολλά προβλήματα των παιδιών, όπως η υπερβολική ανησυχία, η έλλειψη όρεξης, η αδυναμία, η κακή διάθεση και η μέτρια απόδοση στο σχολείο, μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη ξεκούρασης και ύπνου. Κάθε παιδί έχει διαφορετικές απαιτήσεις ως προς τις ώρες που θα κοιμηθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να ξυπνά ξεκούραστο και γεμάτο από ζωντάνια και ενεργητικότητα, έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του. Αν το παιδί παρουσιάζει οποιεσδήποτε διαταραχές κατά το ξύπνημα ή και κατά τη διάρκεια του ύπνου (εφιάλτες, διακεκομμένος και ανήσυχος ύπνος κτλ), η Παιδίατρος πρέπει να το γνωρίζει, έτσι ώστε να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε εγκαίρως.

«Σε τι κατάσταση βρίσκεται το ανοσοποιητικό του;»
Το γερό ανοσοποιητικό αποτελεί την ασπίδα απέναντι σε όλες τις λοιμώξεις και για αυτό η ενίσχυσή του κατά τους φθινοπωρινούς μήνες κρίνεται απαραίτητη, πριν την άφιξη του χειμώνα.

«Υπάρχει κάτι που το προβληματίζει;»
Μια ανησυχία η ένας ιδιαίτερος προβληματισμός στο οικογενειακό πχ περιβάλλον, μπορούν να επιδράσουν σημαντικά, τόσο στην σχολική απόδοση του παιδιού, όσο και στη γενικότερη ηρεμία και εσωτερική του ισορροπία. Η Παιδίατρος καλό είναι να γνωρίζει αν υπάρχει κάτι που επηρεάζει αρνητικά το παιδί σας, έτσι ώστε να μπορέσετε μαζί να προσπαθήσετε για την επιθυμητή λύση. Δεν θα πρέπει να διστάζετε να της εκφράσετε τον προβληματισμό σας, αφού πρόκειται για τον άνθρωπο που επιλέξατε να μεγαλώσετε μαζί το παιδί σας με σεβασμό, εκτίμηση και προπάντων, με Αγάπη.

kosmarikou.gr
Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη