Εξετάσεις Ρουτίνας

4 Oct, 2018 | ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Διαγνωστικές εξετάσεις στη Μαιευτική

Γενική αίματος
– Σάκχαρο ορού
– HBsAg (Αυστραλιανό αντιγόνο- Ηπατίτιδας Β)
– Ομάδα αίματος και Ρέζους
– Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και τεστ δρεπάνωσης
– HIV I και II
– HCV (Ηπατίτιδας C)
– Αντισώματα Ερυθράς IgG και IgM
– Αντισώματα Κυτταρομεγαλοϊού CMV IgG και IgM
– Αντισώματα Τοξοπλάσματος IgG και IgM
– VDRL (Σύφιλης)
– TSH (θυρεοειδούς αδένα)
– Σίδηρος ορού
– Φερριτίνη
– Αντισώματα Lysteria IgG και IgM

Λοιπές εργαστηριακές εξετάσεις

Τεστ Παπανικολάου
– Γενική ούρων
– Καλλιέργειες κολπικού και τραχηλικού υγρού

Ποια είναι τα βασικά υπερηχογραφήματα στην εγκυμοσύνη;

Πρώτο υπερηχογράφημα στο πρώτο τρίμηνο για διαπίστωση της κύησης, της καρδιακής λειτουργίας και του αριθμού των εμβρύων.

– Υπερηχογράφημα για μέτρηση αυχενικής διαφάνειας, μεταξύ 11 και 14 εβδομάδων κύησης. Συνοδεύεται από αιματολογική μέτρηση της Papp-A. Ο συνδυασμός της αυχενικής διαφάνειας (δηλαδή του πάχους του αυχένα του εμβρύου), της ηλικίας της γυναίκας και της Papp-A μας δίνουν την πιθανότητα για τις πιο συχνές χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, αποφασίζεται αν θα χρειαστεί κάποια επεμβατική μέθοδος για χρωμοσωμικό έλεγχο του εμβρύου.

– Υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου. Πραγματοποιείται συνήθως μεταξύ 18 και 22 εβδομάδων κύησης και είναι το πιο λεπτομερές, καθώς σε αυτό ελέγχονται όλα σχεδόν τα όργανα του εμβρύου.

– Υπερηχογράφημα Doppler. Πραγματοποιείται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μέσω αυτού ελέγχεται η ροή του αίματος στην ομφαλική αρτηρία καθώς και στον εγκέφαλο του εμβρύου, και κατ’ επέκταση η παροχή αίματος στο έμβρυο γενικά.

– Βιοφυσικό προφίλ. Εξέταση που πραγματοποιείται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, κατά την οποία διενεργείται υπερηχογράφημα όπου αξιολογούνται πληροφορίες που αφορούν : Τις αναπνευστικές κινήσεις του εμβρύου, τις αδρές σωματικές κινήσεις, το μυϊκό τόνο, τον εμβρυϊκό καρδιακό ρυθμό και την ποσότητα του αμνιακού υγρού. Η εξέταση συμπεριλαμβάνει και τη διενέργεια ενός καρδιοτοκογραφήματος.

Το καρδιοτοκογράφημα είναι μια εξέταση κατά την οποία τοποθετούνται δύο ζώνες στην κοιλιά της γυναίκας σε ύπτια θέση, συνδεδεμένες με ένα μηχάνημα που μετρά τους παλμούς του εμβρύου καθώς και τη δραστηριότητα της μήτρας (αν συσπάται).
– Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να επαναληφθούν Doppler ή άλλα υπερηχογραφήματα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τι επιπλέον εξετάσεις θα πρέπει να κάνω, αν στην αυχενική διαφάνεια και το Papp-A το αποτέλεσμα αναδεικνύει υψηλό κίνδυνο για χρωμοσωμική ανωμαλία;

Αμνιοκέντηση : Πραγματοποιείται στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Λαμβάνεται μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού (αυτό που περιβάλλει το έμβρυο) με μία βελόνα και αναλύεται ο καρυότυπος στο εργαστήριο.

– Βιοψία χορειακών λαχνών (CVS) : Παρόμοια εξέταση η οποία πραγματοποιείται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και κατά την οποία λαμβάνονται κάποια κύτταρα από τον πλακούντα και αποστέλλονται στο εργαστήριο για την ίδια ανάλυση.

– Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ένα ειδικό υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου.

dtourlakis.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη