Φακοί επαφής: Τα 9 συχνότερα λάθη που κάνουμε

22 Sep, 2017 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η διαδικασία είναι λίγο-πολύ γνωστή: Πλένουμε καλά τα χέρια μας και τα σκουπίζουμε με ένα καθαρό πανί. Βγάζουμε τους φακούς επαφής και τους τοποθετούμε στο κουτάκι με το ειδικό διάλυμα.

Πόσες φορές όμως ακολουθούμε πιστά αυτούς τους κανόνες;

Οι οφθαλμίατροι επισημαίνουν ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε, πώς να τα αποφύγουμε και ποιες είναι συνέπειες της κακής υγιεινής. Ίσως καταφέρουν να μας πείσουν να αλλάξουμε τις συνήθειές μας!

Λάθος 1ο: Αφήνουμε το νερό της βρύσης να έρθει σε επαφή με τους φακούς

Μπορεί να μοιάζει ακίνδυνο, όμως το νερό απορροφάται από τους φακούς επαφής και τους καταστρέφει. Το νερό περιέχει μικροοργανισμούς και αλλοιώνει το φακό. Το αποτέλεσμα είναι να μην εφαρμόζει καλά και να τραυματίζει τον κερατοειδή. Κατ’ επέκταση , οι μικροοργανισμοί μπορεί να εισέλθουν στο μάτι και να προκαλέσουν μόλυνση. Για το λόγο αυτό, είναι απαγορευτικό να κάνουμε μπάνιο ή να κολυμπάμε με τους φακούς και να χρησιμοποιούμε νερό για τον καθαρισμό των φακών.

Λάθος 2ο: Χρησιμοποιούμε το σάλιο όταν μας ενοχλούν οι φακοί

Κακή, πολύ κακή ιδέα… Όπως το νερό, έτσι και το σάλιο περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς. Εάν οι φακοί μάς ενοχλούν και δεν έχουμε μαζί μας την ειδική θήκη, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους πετάξουμε. Θα πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι, έχοντας μαζί μας τα γυαλιά. Μια άλλη λύση είναι ο ορός (φυσικά δάκρυα), καθώς μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά το μάτι.

Λάθος 3ο: Δεν αλλάζουμε συχνά το διάλυμα καθαρισμού

Το διάλυμα περιέχει σκόνη και βακτήρια από το βρώμικο φακό. Όταν το χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά, οι φακοί δεν καθαρίζουν ποτέ. Εάν υπάρχει μικροτραυματισμός στον αμφιβληστροειδή, όλα τα μικρόβια εισέρχονται στο μάτι. Θα πρέπει να αλλάζουμε το διάλυμα κάθε φορά που τοποθετούμε τους φακούς στη θήκη. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να χρησιμοποιούμε φακούς μίας χρήσης.

Λάθος 4ο: Χρησιμοποιούμε την ίδια θήκη για πολύ καιρό

Η θήκη, όπως και ο φακός, συγκρατεί σκόνη και παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι οφθαλμίατροι συνιστούν να μη χρησιμοποιούμε την ίδια θήκη για περισσότερο από τρεις μήνες.

Λάθος 5ο: Πλένουμε τη θήκη με νερό και δεν την αφήνουμε να στεγνώσει

Για να κρατήσουμε τη θήκη των φακών καθαρή, πρέπει να την πλένουμε με το ειδικό διάλυμα και όχι με νερό. Πρέπει μετά να τη σκουπίζουμε καλά με μια καθαρή πετσέτα και να την αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς πριν την κλείσουμε.

Λάθος 6ο: Φοράμε μηνιαίους φακούς για 30 μέρες, σε περίοδο 6 μηνών

Πολλά άτομα φοράνε τους φακούς σε ειδικές περιστάσεις και όχι καθημερινά. Αυτό δε σημαίνει ότι ένας μηνιαίος φακός έχει διάρκεια ζωής 30 μέρες χρήσης. Πρέπει να καθορίζουμε πότε να πετάξουμε τους φακούς με βάση πότε ανοίξαμε τη συσκευασία και όχι πόσο συχνά τους φοράμε.

Λάθος 7ο: Οι φακοί μάς ενοχλούν όμως συνεχίζουμε να τους φοράμε

Εάν ο φακός προκαλεί την παραμικρή ενόχληση θα πρέπει να προτιμήσουμε τα γυαλιά, προκειμένου να αποφύγουμε πιθανές μολύνσεις. Ακόμη, εάν παρατηρήσουμε κοκκίνισμα ή βλέπουμε θολά καλό είναι να μη φορέσουμε τους φακούς για μερικές ημέρες, καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του κερατοειδούς. Τους φακούς μπορούμε να τους αντικαταστήσουμε, τα μάτια μας όμως όχι.

Λάθος 8ο: Φοράμε τους φακούς αφού βαφτούμε (οι άνδρες μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω!)

Για τις γυναίκες, είναι καλύτερο να φοράνε τους φακούς πριν βάλουν το μακιγιάζ, ώστε να αποφύγουν να μπει οποιοδήποτε προϊόν στο μάτι. Επίσης, πρέπει να τους αφαιρούν πριν χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε κρέμα ή λοσιόν ντεμακιγιάζ.

Λάθος 9ο: Κοιμόμαστε με τους φακούς

Όταν κοιμόμαστε και φοράμε τους φακούς, είναι σαν να κοιμόμαστε με μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι! Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά οξυγόνου στα μάτια. Την ώρα του ύπνου, το μάτι πρέπει να ξεκουράζεται· άλλωστε, οι φακοί δε μας χρειάζονται όταν κοιμόμαστε.

igeorgiadou.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη