Γιατί Είναι Καλύτερο Τα Παιδιά Μας Να Κοιμούνται Νωρίς;

14 Jan, 2018 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Αυτό το ερώτημα έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν πολλοί ερευνητές, καταλήγοντας ότι ο ύπνος νωρίς το βράδυ σχετίζεται με καλύτερη ανάπτυξη, μεγαλύτερο ύψος, καλύτερη έκκριση αυξητικής ορμόνης κλπ. Όλα αυτά είναι σωστά και επιβεβαιωμένα.

Αυτό που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα, είναι ότι η ώρα του παιδικού ύπνου είναι σημαντική για τη μελλοντική εμφάνιση παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Χριστουγεννιάτικο τεύχος του διεθνούς περιοδικού παχυσαρκίας, έδειξε ότι η ώρα του ύπνου είναι καθοριστικός παράγων του μεταβολισμού (και) στα παιδιά!

Σε 511 παιδιά προεφηβικής ηλικίας (11-13 ετών) καταγράφηκαν οι συνήθειες του ύπνου και το βάρος, το ύψος και ο δείκτης μάζας-σώματος (ΒΜΙ).

Τα παιδιά που έπεφταν για ύπνο νωρίς το βράδυ (μέχρι τις 8μμ) είχαν πολύ καλύτερο βάρος, ύψος και δείκτη μάζας-σώματος (ΒΜΙ) από τα παιδιά που έπεφταν για ύπνο μετά τις 9μμ.
Μεταξύ των 8-9μμ υπήρχε μια ενδιάμεση κατάσταση. Αυτή η μελέτη έδειξε ξεκάθαρα ότι υγιεινός ύπνος, ακόμα και για τα παιδιά του γυμνασίου, είναι αυτός που ξεκινάει πριν τις 8μμ. Σε κάθε περίπτωση η έναρξη του ύπνου μετά τις 9μμ σίγουρα είναι επιβλαβής για τη μελλοντική τους ανάπτυξη.

Συνεπώς, πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή και στην πατρίδα μας να φροντίσουμε τα παιδιά μας σωστά και όχι όπως (λανθασμένα) μπορεί να μεγάλωσαν κάποιοι από εμάς (που λέμε όλη την ώρα σιγά μωρέ, δεν πάθαμε και τίποτα).
Τα παιδιά μας αναπτύσσονται σωματικά και ψυχικά τουλάχιστον μέχρι τα 18 έτη, και παραμένουν παιδιά ακόμα και μετά από αυτή την ηλικία. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, και να τα φροντίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, με βάση τη γνώση που συσσωρεύεται στην εποχή μας.

paparodis.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη