Η Ασφάλεια Του Παιδιού Στο Αυτοκίνητο

20 May, 2018 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Η βολτούλα με το αυτοκίνητο αποτελεί στιγμή απόλαυσης και ξέφρενου γέλιου για όλα τα παιδιά!
Το παράθυρο μοιάζει με κινηματογραφική οθόνη γεμάτη από εικόνες, χρώματα και κίνηση και εκείνα ενθουσιάζονται με τη συνεχή εναλλαγή παραστάσεων. Πριν βάλετε το κλειδί στη μηχανή πρέπει να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να ταξιδέψετε παρέα με το μικρό σας και να το μεταφέρετε ασφαλές στον προορισμό του. Η χρήση όλων των κατάλληλων προφυλάξεων είναι μια απλή και καθημερινή χειρονομία αγάπης προς το παιδί σας που πρέπει να γίνεται αυθόρμητα, όπως το δέσιμο των κορδονιών των παπουτσιών του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κάθε χρόνο στην Ευρώπη εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα περισσότερα από 100.000 παιδιά, συνεπώς, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την ασφάλεια και την προστασία τους η σωστή επιλογή και τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος. Η χειρότερη θέση για να ταξιδεύει το παιδί είναι στην αγκαλιά σας ή στα γόνατα σας, ακόμα και αν η απόσταση που θα διανυθεί είναι μικρή. Σε περίπτωση σύγκρουσης το παιδί θα στριμωχτεί μεταξύ του σώματος σας και του εσωτερικού του οχήματος με σοβαρότατο κίνδυνο για τη ζωή του. Ακόμα και αν εσείς χρησιμοποιείτε τη ζώνη ασφαλείας το παιδί θα εκσφενδονιστεί από τα χέρια σας, όσο και αν προσπαθήσετε να το κρατήσετε.

 

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, προσφέρει αυξημένη προστασία όχι μόνο σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της μετακίνησης.Η σπονδυλική στήλη ενός παιδιού είναι πιο εύθραυστη σε σχέση με του ενήλικα και επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει σωστή υποστήριξη, σε όλο το μήκος της πλάτης και του λαιμού του, στην περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης. Επίσης, η δομή της θωρακικής κοιλότητάς του δεν είναι ακόμη ώριμη να προστατέψει τα όργανά του σε περίπτωση βίαιης πρόσκρουσης στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Το κάθισμα είναι απαραίτητο γιατί θα συγκρατήσει το παιδί στη θέση του και θα απορροφήσει την ενέργεια της πρόσκρουσης.

Η χρήση παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική δια νόμου για παιδιά με ύψος κάτω των 140 εκατοστών, ηλικίας κάτω των 12 ετών περίπου. Το παιδικό κάθισμα πρέπει να τοποθετείται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, δεξιά ή αριστερά, όχι όμως στη μέση, αφού σε περίπτωση πρόσκρουσης υπάρχει ο κίνδυνος εκσφενδονισμού στο παρμπρίζ.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε και της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων τα νεογνά/βρέφη πρέπει να ταξιδεύουν σε καθίσματα ανάποδης τοποθέτησης (δηλ. το παιδί πρέπει να κοιτά προς τα πίσω), τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, αν το παιδί είναι προσδεδεμένο σε κάθισμα που κοιτάει μπροστά, το κεφάλι του θα μετατοπιστεί βίαια προς την μπροστινή κατεύθυνση με τρομερή δύναμη και ο τραυματισμός του αυχένα είναι αναπόφευκτος. Στην περίπτωση όμως του καθίσματος ανάποδης τοποθέτησης η πίεση που ασκείται στον αυχένα είναι πολύ μικρότερη με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος τραυματισμού. Εάν για κάποιο λόγο αναγκαστείτε να τοποθετήσετε παιδικό κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω στη θέση του συνοδηγού, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τον/τους αερόσακους του συνοδηγού. Τα πιο πολλά αυτοκίνητα φέρουν φωτεινή σήμανση απενεργοποίησης του αερόσακου.

 

Προδιαγραφές ασφαλείας

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος καλύτερου καθίσματος αυτοκινήτου, για κάθε παιδί, ή για κάθε όχημα. Συστάσεις φίλων ή συγγενών μπορεί να βοηθήσουν, αλλά πρέπει να θυμόσαστε ότι οι προτιμήσεις διαφέρουν, από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Το καλύτερο κάθισμα είναι εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στο βάρος και την ηλικία του παιδιού, εφαρμόζει σωστά στον τύπο του αυτοκινήτου σας και ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας. Φρόνιμο είναι να μην αποφασίζετε με γνώμονα μόνο την τιμή.
Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα που θα αγοράσετε φέρει την σήμανση ECE R44/03 ή μεταγενέστερη (Ευρωπαϊκός κανονισμός του 2003) ή ότι το αυτοκίνητο σας είναι στην λίστα του κατασκευαστή του καθίσματος. Επίσης, θα πρέπει στο κάθισμα να αναγράφονται τα όρια βάρους και ηλικίας για τα οποία είναι κατασκευασμένο, η λέξη UNIVERSAL που σημαίνει ότι το παιδικό κάθισμα είναι συμβατό με όλα σχεδόν τα μοντέλα των αυτοκινήτων και το γράμμα Ε (συμβατό με την Ευρωπαϊκή διάταξη) ακολουθούμενο από ένα αριθμό που αντιστοιχεί στη χώρα έγκρισης. Άλλες ενδείξεις όπως RESTRICTED, SEMI-UNIVERSAL και VEHICLE-SPECIFIC προειδοποιούν ότι το κάθισμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε όχημα, γι’ αυτό διερευνήστε κατά πόσον είναι συμβατό με το δικό σας αυτοκίνητο.
Ακολουθείστε τις υποδείξεις του κατασκευαστή, όσο αφορά τις οδηγίες τοποθέτησης στο αυτοκίνητο. Ένα ασφαλές παιδικό κάθισμα, δεν θα προστατεύσει ικανοποιητικά το παιδί σας σε μια σύγκρουση, εάν δεν έχει τοποθετηθεί, σωστά, στο όχημά σας.
Αποφεύγετε τα χρησιμοποιημένα καθίσματα, εκείνα με άγνωστη ιστορία, τα οποία μπορεί να υπήρχαν σε αυτοκίνητα που είχαν εμπλακεί σε ατύχημα, εκείνα με σημάδια ραγίσματος ή φθορές και εκείνα, από τα οποία λείπουν ορισμένα τμήματα, οι ταμπέλες, ο αριθμός του μοντέλου, η ημερομηνία κατασκευής ή οι οδηγίες εγκατάστασης. Όταν βρείτε το κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας κάθισμα δοκιμάστε το πριν το αγοράσετε.

Είδη παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου

Η επιλογή ενός παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου πρέπει πάντα να βασίζεται στο βάρος του παιδιού και όχι μόνο στην ηλικία του. Οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί έχουν κατηγοριοποιήσει το βάρος των παιδιών σε «Μαζικές Ομάδες». Όλα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν σχεδιαστεί, εγκριθεί και κατασκευαστεί σύμφωνα με αυτήν την παράμετρο.

Κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω: (Ομάδα 0): για παιδιά που ζυγίζουν έως 10 κιλά, 0-12 μηνών περίπου και (Ομάδα 0+): για παιδιά που ζυγίζουν έως 13 κιλά, 0-13 μηνών περίπου
• Κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός (Ομάδα 1): για παιδιά που ζυγίζουν από 9 έως 18 κιλά, από 8 μηνών έως 4 ετών περίπου
• Aνυψωτικό κάθισμα (Ομάδα 2): για παιδιά που ζυγίζουν από 15 έως 25 κιλά, από 4 έως 8 ετών περίπου.
• Aνυψωτικό μαξιλάρι (Ομάδα 3): για παιδιά που ζυγίζουν από 22 έως 36 κιλά, από 6 έως 13 ετών περίπου.
Μην περνάτε στη χρήση καθίσματος επόμενης κατηγορίας όσο το βάρος του παιδιού είναι στα όρια του καθίσματος που χρησιμοποιείτε.

 

Συστάσεις για την εφαρμογή και χρήση του παιδικού καθίσματος

• Το κάθισμα πρέπει να στερεωθεί σφιχτά στο αυτοκίνητο με τις ζώνες να περνούν από τις κατάλληλες υποδοχές και να μην επιτρέπεται η μετακίνηση του στα πλάγια πάνω από 2 εκατοστά.

• Το παιδικό κάθισμα πρέπει να βλέπει στην σωστή κατεύθυνση ανάλογα με τις προδιαγραφές, την ηλικία και βάρος του παιδιού.

• Το παιδί πρέπει να τοποθετηθεί εφαρμοστά και άνετα στο παιδικό κάθισμα. Τους χειμερινούς μήνες είναι καλύτερα να αφαιρούνται χοντρά παλτουδάκια για καλύτερη άνεση.

• Το κάθισμα πρέπει να είναι αρκετά πλαγιαστό για μεγαλύτερη ασφάλεια του κεφαλιού του παιδιού. Τα πιο πολλά καθίσματα έχουν ρυθμιστές για αλλαγή της θέσης.

• Τα υποστηρίγματα κεφαλής (headrestraints) πρέπει να είναι ορθά ρυθμισμένα.

• Σε περίπτωση μεταφοράς προώρου βρέφους το κάθισμα πρέπει να είναι αρκετά πλαγιαστό και καλύτερα ένας ενήλικας να ευρίσκεται στο πίσω κάθισμα μαζί με το βρέφος.

• Βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ασφαλείας μέσης ευρίσκεται στο άνω μέρος των μηρών και όχι στην κοιλιά (στομάχι) γιατί σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας.

• Βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ασφαλείας ώμου δεν βρίσκεται κάτω από την μασχάλη του παιδιού αλλά στο μέσο του ώμου.

• Βεβαιωθείτε ότι οι ζώνες του παιδικού καθίσματος και οι ζώνες του αυτοκινήτου είναι επίπεδες και τεντωμένες (δεν έχουν συστραφεί).

• Συνιστάται να ανεβάζετε και να κατεβάζετε το παιδί πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου. Κατά συνέπεια, καλό είναι να τοποθετήσετε το παιδικό κάθισμα στην δεξιά πλευρά.

Ζώνες ασφαλείας

Παιδιά με ύψος άνω των 140 εκ (άνω των 12 ετών περίπου) μπορούν να κάθονται στη θέση του συνοδηγού ή στο πίσω κάθισμα, πάντα προσδεδεμένα με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου. Οι αερόσακοι δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη ζώνη ασφαλείας.
Oι έγκυες γυναίκες πρέπει πάντα να φορούν την ζώνη ασφαλείας, τόσο για δική τους ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια του αγέννητου μωρού τους.Ο διαγώνιος ιμάντας πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των δύο μαστών (πάνω στο στέρνο) και να επικάθεται στον ώμο (όχι στο λαιμό) και ο οριζόντιος ιμάντας να τοποθετείται στους γοφούς, άνετα κάτω από την εγκυμονούσα κοιλιά και πάνω στη λεκάνη.
Φοράτε πάντοτε και εσείς την ζώνη ασφαλείας σας και επιμένετε να τη φορούν όλοι. Έτσι δίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας.

 

Λοιποί κανόνες ασφαλείας στο αυτοκίνητο

• Μην αφήνετε το παιδί σας μόνο του στο αυτοκίνητο χωρίς επιτήρηση. Υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας ή ατυχήματος.

• Σε μακρινά ταξίδια είναι καλύτερα να κάνετε ενδιάμεσους σταθμούς.

• Οι κλειδαριές ασφαλείας για τα παιδιά πρέπει πάντα να είναι ενεργοποιημένες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

• Μην αφήνετε τα παιδιά να ανοίγουν τα παράθυρα και να βγάζουν τα χέρια τους ή τα κεφάλια τους έξω, ακόμα και αν το όχημα είναι ακινητοποιημένο.

• Μην πίνετε οινοπνευματώδη εάν θα οδηγήσετε και μην οδηγείτε αν έχετε πιει, είτε μεταφέρετε παιδιά στο αυτοκίνητο σας είτε όχι.

• Μην κάνετε πράγματα που αποσπούν τη προσοχή σας (π.χ. χρήση κινητού τηλεφώνου) την ώρα που οδηγείτε.

• Τηρείτε πάντοτε το όριο ταχύτητας.

Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ πιθανό το παιδί σας στο μέλλον να αντιγράψει τους δικούς σας κανόνες ασφαλούς μετακίνησης. Μην κάνετε καμία υποχώρηση στο ζήτημα αυτό, όσο απείθαρχο ή άτακτο και αν είναι το παιδί σας. Ο κίνδυνος ατυχήματος δεν μπορεί να αποκλειστεί.

kosmarikou.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη