Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης: 11η Εβδομάδα

3 Jun, 2017 | ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σας;

Μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα αυτή την εβδομάδα καθώς η ναυτία αρχίζει να υποχωρεί. Η κοιλιά αρχίζει να προβάλλει. Αυτό όμως οφείλεται περισσότερο στη διάταση του εντέρου παρά στο μέγεθος της μήτρας. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μειώνουν την κινητικότητα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Στην περίπτωση αυτή βοηθάει η λήψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Η λήψη υγρών και η άσκηση θα σας βοηθήσουν επίσης να έχετε την δυσκοιλιότητα υπό έλεγχο. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί ο γιατρός σας να σας βοηθήσει και με φαρμακευτική αγωγή.

Το βάρος σας πρέπει να αρχίσει να αυξάνεται σε αυτή την φάση. Αν και είναι διαφορετικό σε κάθε γυναίκα η αύξηση του βάρους είναι μία ένδειξη ότι η εγκυμοσύνη προχωράει.

Ο όγκος του αίματος αυξάνεται, η πίεση κατά κανόνα μειώνεται και οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται. Μπορεί επίσης να γίνουν ορατές φλέβες στο στήθος τα πόδια και την κοιλιά. Μην φοβάστε αυτές θα υποχωρήσουν μετά τον τοκετό.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο;

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας το έμβρυο αρχίζει πια να μοιάζει πραγματικά με έναν μικρό άνθρωπο. Το μήκος του είναι 3.2 έως 4.3 εκατοστά και το βάρος του περίπου 5.7 γραμμάρια.

Τα δάκτυλα των ποδιών σχηματίζονται και τα μάτια είναι κατά κανόνα ανοικτά αλλά σύντομα θα κλείσουν και θα παραμείνουν έτσι μέχρι τις 25 με 27 εβδομάδες. Το πτερύγιο του αυτιού αρχίζει να σχηματίζεται όπως και το άνω χείλος ενώ μέσα στο στόμα εμφανίζονται οι καταβολές των δοντιών.

Από τώρα και μέχρι την 20η εβδομάδα το έμβρυο βρίσκεται σε μια έντονη φάση ανάπτυξης. Αυτό οδηγεί σε πολλές αλλαγές και σε εσάς.

www.gynomed.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη