Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης: 15η Εβδομάδα

1 Jul, 2017 | ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σας;

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι είστε έγκυος? Πολλές γυναίκες λένε ότι το καταλαβαίνουν οριστικά όταν έρχεται η ώρα να αλλάξουν τα αγαπημένα τους τζιν για ρούχα εγκυμοσύνης. Αυτό θα συμβεί και σε εσάς, μάλλον αυτήν την εβδομάδα…

Αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει να προγραμματίσετε την αμνιοκέντηση σας, εάν σας την έχει συστήσει ο γιατρός σας και σκοπεύετε να την κάνετε. Η εξέταση αυτή γίνεται συνήθως μεταξύ της 16ης και 18ης εβδομάδας.

Η καρδιά σας δουλεύει εντατικά ώστε να παρέχει οξυγόνο στο μωρό σας. Στέλνει περίπου 20% περισσότερο αίμα απ’ ό,τι πριν την εγκυμοσύνη και θα συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, μέχρι να φτάσει ακόμα και 30-50% περισσότερο.

Καθώς η κοιλιά σας μεγαλώνει σε μέγεθος, δυσκολεύεστε να βρείτε μια άνετη θέση ύπνου. Για πολλές γυναίκες η πιο άνετη θέση είναι στα αριστερά, με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο;

Το σώμα του μωρού σας έχει φτάσει τα 10.2 εκατοστά, δηλαδή περίπου το μέγεθος ενός μήλου, και ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια. Από τώρα και στο εξής ο ρυθμός ανάπτυξής του επιταχύνεται.

Το δέρμα του μωρού έχει δημιουργηθεί, αλλά είναι τόσο λεπτό και διαφανές, που μπορεί κανείς να δει μέχρι και τα αιμοφόρα αγγεία του. Το σκελετικό και μυικό σύστημα συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθώς το μωρό γίνεται όλο και πιο κινητικό. Τα κόκκαλά του σκληραίνουν και κατακρατούν ασβέστιο.

Ένα λεπτό τρίχωμα εμφανίζεται στο πρόσωπο του μωρού, το οποίο σταδιακά θα καλύψει ολόκληρο το σώμα του, και θα χαθεί πριν τον τοκετό.

Αν ήσασταν έγκυος ξανά στο παρελθόν, ίσως αρχίσετε να νιώθετε τις πρώτες κινήσεις του μωρού σας τώρα. Αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μάλλον θα χρειαστείτε μερικές εβδομάδες ακόμα πριν αισθανθείτε την κίνηση.

gynomed.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη