Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης: 16η Εβδομάδα

14 Mar, 2020 | ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σας

Νιώθετε το μωράκι σας να κλωτσάει; Αυτήν την εβδομάδα μάλλον θα το νιώσετε! Επίσης, είναι και η κατάλληλη στιγμή για κάποιες εξετάσεις…

Από τώρα μέχρι και την 18η εβδομάδα ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις αυτές είναι γνωστές ως τριπλό τεστ, και μετράμε τα επίπεδα της αλφα-φετοπρωτεϊνης, μιας πρωτεΐνης που παράγεται από το έμβρυο, και τις ορμόνες εγκυμοσύνης, χοριακή γοναδοτροπίνη και οιστριόλη, στο αίμα σας. Οι εξετάσεις αυτές μας δείχνουν αν το έμβρυο διατρέχει κινδύνους για διαταραχές του νευρικού σωλήνα, όπως για παράδειγμα δισχιδή ράχη, ή για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως για παράδειγμα σύνδρομο Down. Το άλφα τεστ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και αργότερα εξαιτίας της εξάπλωσης της αυχενικής διαφάνειας.

Αν αισθανθείτε δυσφορία στην αναπνοή από τη μύτη ή έχετε ρινορραγία μην ανησυχήσετε: προέρχεται από την αύξηση του αίματος στο σώμα σας.

Θα αρχίσετε να νιώθετε την κίνηση του μωρού αυτήν την εβδομάδα, καθώς τα οστά του δυναμώνουν. Η αίσθηση είναι σαν “πεταλούδες” στο στομάχι σας. Μην ανησυχήσετε αν δεν το νιώσετε ακόμα, μπορεί να καθυστερήσει λίγο αλλά σίγουρα θα το νιώσετε αργότερα καθώς οι κινήσεις του παιδιού σας γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες.

Καθώς η κοιλιά σας μεγαλώνει σε μέγεθος, δυσκολεύεστε να βρείτε μια άνετη θέση ύπνου. Για πολλές γυναίκες η πιο άνετη θέση είναι στα αριστερά, με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο

Το έμβρυο τώρα έχει μήκος 10.9 έως 11.9 εκατοστά και βάρος 78 γραμμάρια. Η ανάπτυξη του είναι γρήγορη και μπορεί και εσείς να παίρνετε βάρος.

Οι μύες του παιδιού σας δυναμώνουν στον βαθμό που μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του σε ευθεία θέση και οι μύες του προσώπου μπορούν να εμφανίσουν διάφορες εκφράσεις.

Τα νύχια έχουν σχηματιστεί καλά και το παιδί σας αδειάζει την ουροδόχο κύστη του κάθε 40 με 45 λεπτά. Είναι καλυμμένο με σμήγμα και τα αυτιά του έχουν μετακινηθεί από την αρχική εμβρυολογική τους θέση στο λαιμό στα πλάγια του κεφαλιού.

Ανάλογα με την θέση του, ο γιατρός σας μπορεί και να ξεχωρίσει το φύλο του παιδιού με ένα λεπτομερές υπερηχογράφημα. Για τα περισσότερα ζευγάρια αυτή είναι μια αξέχαστη στιγμή της εγκυμοσύνης.
Gynomed.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη