Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης: 18η Εβδομάδα

28 Mar, 2020 | ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σας

Αυτή την εβδομάδα όλη η προσπάθεια του παιδιού σας επικεντρώνεται στο να μεγαλώσει και δεν προβλέπονται μεγάλες αλλαγές.

Πρέπει να συνεχίσετε να διατηρείτε υγιεινές συνήθειες όπως η σωστή διατροφή και η ήπια άσκηση, γιατί θα βοηθήσουν το έμβρυο να μεγαλώσει και εσάς να διατηρηθείτε σε φόρμα τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά το τέλος της.

Ο ύπνος μπορεί να αποδειχθεί όλο και πιο δύσκολος καθώς το σώμα σας μεγαλώνει. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να βρείτε την κατάλληλη θέση. Μπορείτε να κάνετε στο κρεβάτι κάποιες ασκήσεις, όπως πχ να ανασηκώσετε την λεκάνη πριν κοιμηθείτε, που μπορεί να σας ανακουφίσουν. Επίσης, θυμηθείτε να ουρήσετε το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο για να μειώσετε τις… νυχτερινές βόλτες στην τουαλέτα.

Μπορεί ακόμα να αισθάνεστε πονοκέφαλο ή ζαλάδες. Και αυτό είναι φυσιολογικό. Να σας απασχολήσει μόνο αν συμβαίνει πολλές φορές την ημέρα ή αν έχετε και λιποθυμικές τάσεις. Να αποφεύγετε τις απότομες μετακινήσεις και να σηκώνεστε σταδιακά από την καρέκλα και κυρίως από το κρεβάτι.

Μην αγχωθείτε αν δείτε τις κολπικές σας εκκρίσεις να αυξάνονται όσο προχωράει η εγκυμοσύνη καθώς είναι και αυτο φυσιολογικό.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο

Το μήκος του εμβρύου είναι 12.7 με 14.6 εκατοστά και το βάρος περίπου 148.8 γραμμάρια.

Τα αυτιά πλησιάζουν στην τελική τους θέση και τα μάτια αρχίζουν να κοιτάζουν μπροστά και ίσως να μπορουν να διακρίνουν και φως.

Τα οστά γίνονται ακόμα σκληρότερα και τα δάκτυλα αρχίζουν να εμφανίζουν περισσότερο ιστό, καθώς και τις χαρακτηριστικές πτυχώσεις στο δέρμα, που θα αποτελέσουν το δακτυλικό αποτύπωμα στα χέρια και τα πόδια.

Το μηκόνιο το πρώτο περιεχόμενο του εντέρου αρχίζει να συγκεντρώνεται. Η καρδιά του εμβρύου αρχίζει να δυναμώνει και προωθεί 23 με 28 λίτρα αίματος την ημέρα.
Gynomed.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη