Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης: 39η Εβδομάδα

5 Sep, 2020 | ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σας

Αυτήν την εβδομάδα, οι συσπάσεις Braxton Hicks ίσως γίνουν πιο έντονες. Μπορεί μάλιστα να είναι και επώδυνες, αλλά δεν είναι τακτικές, κι έτσι διαφέρουν από τις συσπάσεις του τοκετού.

Τώρα πια, μπορεί να πέσει η τραχηλική βλέννη σας: αυτό μπορεί να συμβεί μερικές εβδομάδες, μέρες ή και ώρες πριν τον τοκετό. Η τραχηλική βλέννη είναι παχύρρευστη, υποκίτρινη, ίσως και με κάποιες κηλίδες αίματος. Μέχρι τώρα λειτουργούσε σαν μονωτικό υλικό που σφράγιζε την είσοδο προς τη μήτρα σας και προστάτευε το μωρό σας από μικρόβια ή άλλες μολύνσεις. Καθώς ο τράχηλος διαστέλλεται και προετοιμάζεται για τον τοκετό, το σώμα σας αποβάλλει την βλέννη του.

Ένα σημείο ένδειξης ότι ο τοκετός πλησιάζει είναι όταν σπάσει ο αμνιακός σάκος σας. Έχουν πλέον “σπάσει τα νερά”! Μπορεί να τρέξουν απότομα πολλά υγρά ή να υπάρχει μια μικρή σταθερή ροή. Σε πολλές γυναίκες τα “νερά” δεν σπάνε πριν τον τοκετό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρέπει να προκληθεί τεχνητό “σπάσιμο” ώστε να ξεκινήσει ή να επιταχυνθεί η διαδικασία του τοκετού. Αν αισθανθείτε ότι “έσπασαν τα νερά” σας, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει τι να κάνετε.

Τι συμβαίνει στο έμβρυο

Τώρα πια το μωρό σας έχει φτάσει τα 50-51 εκατοστά σε ύψος και ζυγίζει περίπου 3000 με 3300 γραμμάρια.

Το σμήγμα που καλύπτε το δέρμα του έμβρυου έχει εξαφανιστεί.

Το μωρό σας έχει πλέον αρκετά αντισώματα που έχει λάβει μέσω του πλακούντα, ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν ιώσεις κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Πολλά αντισώματα υπάρχουν επίσης και στο πρωτόγαλα σας και ο θηλασμός θα συνεχίσει να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας και να του προσφέρει πολύτιμες θρεπτικές ουσίες.

Θα συνεχίσει να κερδίζει βάρος αλλά με μικρότερο ρυθμό και οι κινήσεις θα μειωθούν καθώς δεν υπάρχει πλέον αρκετός χώρος.

Οι ορμόνες τις εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν τα γεννητικά όργανα του παιδιού σας να είναι διογκωμένα κατά την γέννηση. Μην ανησυχείτε : θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό τους μέγεθος πολύ σύντομα.
Gynomed.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη