Κάλτσες Ή Καλσόν Για Κιρσούς: Όσα Χρειάζεται Να Ξέρετε

30 Sep, 2019 | ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Οι κάλτσες για κιρσούς, ή ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, ονομάζονται οι σφιχτές κάλτσες που φοράμε ώστε να βοηθήσουμε τα πόδια μας για τους παρακάτω λόγους:

Για να ανακουφιστούμε από τα φλεβικά προβλήματα που πιθανόν να έχουμε στα πόδια μας.

Για να μην πρήζονται κατά την διάρκεια της ημέρας.

Για να μην τα αισθανόμαστε βαριά και κουρασμένα.

Για να μειώσουμε το μόνιμο πρήξιμο που εμφανίζεται σε προχωρημένη φλεβική νόσο.

Για να βελτιώσουμε τις δερματικές αλλοιώσεις που δημιουργούνται χαμηλά στο πόδι από την φλεβική ανεπάρκεια, όπως λιποδερματοσκλήρυνση, υποδερματίτιδα, άτονα έλκη. Η υπέρχρωση που πιθανόν να έχει ήδη δημιουργηθεί χαμηλά στο πόδι, δεν θεραπεύεται.

Για να ελαττώσουμε τον πόνο και το οίδημα της εν τω βάθη ή επιφανειακής θρόμβωσης στην οξεία τους φάση.

Για να μειωθεί το λεμφοίδημα.

Μετά από επεμβάσεις στις φλέβες των ποδιών μας.

Για να μειώσουμε την πιθανότητα να πάθουμε θρόμβωση στα κάτω άκρα.

Για να μειώσουμε την πιθανότητα να πάθουμε μεταφλεβιτιδικό σύνδρομο μετά από εν τω βάθη θρόμβωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με τις ελαστικές κάλτσες, δεν θεραπεύονται, ούτε βελτιώνονται οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί.

Επίσης δεν επιβραδύνεται η εξέλιξή τους. Απλά βελτιώνονται τα συμπτώματά της φλεβικής νόσου.

Γιατί επιλέγουμε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτές οι κάλτσες δεν ασκούν την ίδια πίεση σε όλα τα σημεία του ποδιού μας.

Χαμηλά, στους αστράγαλους ασκούν μεγαλύτερη συμπίεση. Σταδιακά, προς τα επάνω, η πίεση ελαττώνεται.

Η διαβάθμιση της συμπίεσης έχει σκοπό να βοηθήσει την επιστροφή του φλεβικού αίματος προς την καρδιά και να περιορίσει την στάση του αίματος στο κάτω μέρος των ποδιών.

Έτσι περιορίζεται το πρήξιμο κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι κάλτσες αυτές είναι αρκετά σφιχτές χαμηλά στο πόδι και απαιτείται προσπάθεια και καλή τεχνική, για να τις φορέσουμε.

Όταν όμως τις φορέσουμε μας πιέζουν ευεργετικά και μας ξεκουράζουν.

Η δράση τους οφείλεται κυρίως στη πίεση που ασκούν στους μυς της κνήμης και λιγότερο στην απευθείας συμπίεση των διογκωμένων κιρσών.

Πιέζοντας τους μυς της γάμπας μικραίνει η διάμετρος των εσωτερικών φλεβών και έτσι αυξάνεται η ταχύτητα ροής του φλεβικού αίματος στα πόδια μας.

Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε την μείωση της στάσης του αίματος και των συμπτωμάτων.

Είδη ελαστικών καλτσών:

Διατίθενται σε διάφορα είδη που έχουν να κάνουν με το:

Πόσο συμπιέζει το πόδι.

Το ύψος στο οποίο ανεβαίνει.

Τα δάκτυλα μέσα ή έξω.

Το χρώμα.

Το είδος του υφάσματος.

Κάλτσες για κιρσούς: ποια συμπίεση είναι η κατάλληλη για εμένα;

Οι κάλτσες για φλεβική ανεπάρκεια διακρίνονται σε 2 βασικά είδη: στις κάλτσες πρόληψης και τις κάλτσες συμπίεσης, που διαχωρίζονται σε 4 κλάσεις πίεσης.

Η πίεση που αναγράφεται είναι αυτή που εξασκείται στους αστραγάλους.

Ο βαθμός πίεσης της κάλτσας, καθορίζει τη χρήση για να την οποία προορίζεται.

Οι κάλτσες πρόληψης ασκούν πίεση 10-15 mmHg περίπου και δεν προορίζονται για ανθρώπους με φλεβικά προβλήματα ή συμπτώματα.

Απευθύνονται στον άνθρωπο που θέλει στη καθημερινότητα του, είτε στην πολύωρη ορθοστασία, είτε στα ταξίδια του, να υποβοηθά λίγο την φλεβική του κυκλοφορία.

Οι κάλτσες κλάσης 1 (Ccl1) ασκούν τη λιγότερη πίεση, 15 έως 22 mmHg περίπου, και είναι αρκετές για να μας ανακουφίσουν από τα συνηθισμένα φλεβικά συμπτώματα.

Στην κλάση 2 (Ccl2) ανήκουν οι κάλτσες με πίεση 23-32 mmHg, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που έχουν πρόβλημα θρομβώσεων, ή έχουν φλεβική ανεπάρκεια, δηλαδή προχωρημένο στάδιο φλεβικής νόσου.

Οι κάλτσες των κλάσεων 3 και 4 (Ccl3: 34-46mmHg και Ccl4: >49mmHg) είναι οι πιο ισχυρές και συστήνονται για χρήση σε περιπτώσεις λεμφοιδημάτων, σοβαρών μορφών φλεβικής ανεπάρκειας όπως τα άτονα φλεβικά έλκη, καθώς και για τη χρόνια φλεβική υπέρταση. Χορηγούνται σπάνια και σε ειδικές περιπτώσεις.

Σε ποιο ύψος πρέπει να φτάνει η κάλτσα;

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης διατίθενται σε διάφορα ύψη.

Μέχρι το γόνατο, τον μηρό, ή σε μορφή καλσόν (κανονικό και εγκυμοσύνης), ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες πολλών ασθενών.

Η δράση τους ασκείται κυρίως κάτω από το γόνατο, στη γάμπα.

Εκτός από λίγες εξαιρέσεις, μία κάλτσα μέχρι το γόνατο είναι αρκετή για να μας βοηθήσει.

Για λόγους πρακτικούς, που αφορούν συνήθως τις γυναίκες, μπορούμε να φορέσουμε κάλτσες ριζομηρίου (μέχρι ψηλά στο μηρό), ή καλσόν (απλό ή εγκυμοσύνης).

Τα δάκτυλα μέσα ή έξω;

Οι ίδιες κάλτσες κυκλοφορούν με τα δάκτυλα κλειστά ή με τα δάκτυλα ανοικτά.

Οι ανοικτές κάλτσες ενδείκνυνται στο ζεστό καιρό, και επειδή μπορούμε να τις τοποθετήσουμε ευκολότερα, είναι πολύ βολικές για παχύσαρκους, για εγκύους και ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να σκύψουν χαμηλά στον αστράγαλο και να φορέσουν μια αρκετά σφιχτή κάλτσα.

Είναι επίσης χρήσιμες σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα μυκητιάσεων, ή παραμόρφωσης των δακτύλων των ποδιών.

Από που μπορώ να τις προμηθευτώ;

Η καλύτερη επιλογή είναι ειδικά μαγαζιά, ή φαρμακεία που εξειδικεύονται στον τομέα αυτό.

Εκεί θα βρούμε μεγαλύτερη ποικιλία σε χρώματα, ποιότητες υφάσματος, ύψη και βαθμούς συμπίεσης και πιθανόν να εξυπηρετηθούμε καλύτερα.

Πρέπει να μετρηθεί το πόδι μας με συγκεκριμένο τρόπο, για να χορηγηθεί η κατάλληλη κάλτσα, να μας δείξουν πως να την φοράμε και γιατί όχι, να την δοκιμάσουμε κιόλας.

Καλό είναι να έχουμε συνταγή ιατρού που να προσδιορίζει το σφίξιμο της κάλτσας.

Οι ποιοτικές κάλτσες είναι συνήθως ακριβές, σφίγγουν όμως σωστά το πόδι και το ύφασμα τους είναι ποιοτικό και ανθεκτικό.

Υφάσματα λεπτά, κομψά, σε διάφορους χρωματισμούς, ενδιαφέρουν συνήθως τις γυναίκες και κοστίζουν περισσότερο.

Έχω ένα ζευγάρι πολύ καιρό και δεν έχει χαλάσει. Πότε να το αντικαταστήσω;

Στο πλαίσιο της σωστής χρήσης των καλτσών για τη φλεβική νόσο, σημειώνεται πως ένα ζευγάρι καλής ποιότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθημερινή χρήση από 4 έως 6 μήνες.

Με την καθημερινή χρήση, η ελαστικές ίνες χάνουν την ελαστικότητά τους και έτσι μετά από καιρό παύουν να σφίγγουν σωστά τα πόδια μας.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όταν την κάλτσα αρχίζουμε να την βάζουμε και να την βγάζουμε εύκολα, ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσουμε με καινούργια.

Μόλις βεβαιωθείτε, ότι οι κάλτσες που μόλις αγοράσατε σας βοηθάνε και θα συνεχίσετε να τις φοράτε, τότε αγοράστε άλλο ένα ζευγάρι, ώστε να τις φοράτε εναλλάξ και να προλαβαίνετε να τις πλένετε και να στεγνώνουν.

Ποια είναι η σωστή χρήση των καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Τις ελαστικές κάλτσες, όσο περισσότερο τις φοράμε τόσο καλύτερα, αλλά και λίγο αν τις φοράμε είναι καλύτερα από καθόλου.

Μπορούμε να τις βάζουμε όποτε θέλουμε και όσο θέλουμε, εκτός αν έχουμε ειδικές οδηγίες από ιατρό, ή έχουμε μεγάλο πρόβλημα οιδήματος και προχωρημένο στάδιο φλεβικής νόσου, οπότε καλό είναι να τις βάζουμε το πρωί, μόλις ξυπνάμε.

Σε πόδια με μεγάλους κιρσούς καλύτερα είναι, πριν βάλουμε τις κάλτσες, να σηκώνουμε τα πόδια μας ψηλά για ένα-δύο λεπτά ώστε να αδειάσουν οι κιρσοί.

Στον ύπνο ο ασθενής πρέπει να τις αφαιρεί, εκτός αν έχει διαφορετικές οδηγίες από τον ιατρό του, αν έχει οξεία θρόμβωση, αν τις φορά για αντιθρομβωτική πρόληψη μετά από χειρουργείο, ή αν έχει υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία για την αντιμετώπιση των κιρσών του.

Πώς πρέπει να φοράω τις κάλτσες;

Στην Ελλάδα, η χρήση τους δεν είναι τόσο διαδεδομένη, όσο σε άλλες χώρες της Δύσης. Μια προφανής αιτία είναι το ζεστό κλίμα.

Αφού φορέσουμε τις κάλτσες, προσέχουμε να μην κάνουν πτυχές γιατί ενοχλούν το δέρμα μας και δεν ασκούν τις πιέσεις σωστά.

Επίσης, δεν πρέπει να τις διπλώνουμε στο τελείωμά τους, γιατί τότε ασκείται μεγαλύτερη πίεση σ’ εκείνο το σημείο και θα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα.

Για τον λόγο αυτό, τις κάλτσες μέχρι το γόνατο, δεν πρέπει να τις τραβάμε ψηλότερα και μετά να τις αφήνουμε να διπλώνουν προς τα κάτω, αλλά να τις ανεβάζουμε μέχρι ακριβώς κάτω από το γόνατο.

Οι κάλτσες ριζομηρίου δεν στέκονται πάντα καλά ψηλά στο μηρό. Συχνά κατεβαίνουν προς τα κάτω σχηματίζοντας μια ροδέλα που μας πιέζει και είναι ενοχλητική και για τον λόγο αυτό συνιστώνται σε ανθρώπους με φυσιολογικούς ή αδύνατους μηρούς.

Οι άνδρες, πρέπει να μάθουν να ανεβάζουν την κάλτσα τους, όπως οι γυναίκες τα λεπτά και ευαίσθητα καλσόν.

Αντενδείξεις

Τις κάλτσες δεν πρέπει να τις φοράμε όταν τα πόδια μας πάσχουν από σοβαρή περιφερική αρτηριακή νόσο, νευροπάθεια διαβήτη, δερματίτιδα που βγάζει υγρά, ή καρδιακή ανεπάρκεια.

valsamisveins.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη