Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

15 Dec, 2017 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Τι είναι;

Είναι η σημαντικού μεγέθους προβολή (συνήθως προς τα πίσω) του μεσοσπονδύλιου δίσκου, που περιλαμβάνει τμήμα του περιβλήματος (ινώδους δακτυλίου) αλλά και του περιεχομένου (πηκτοειδούς πυρήνα) του δίσκου.

Που οφείλεται;

Τα κυριότερα αίτια είναι μηχανικά (στροφική κάκωση, συμπίεση, επαναλαμβανόμενη συμπιεστική φόρτιση σε κάμψη, έκθεση σε κραδασμούς). Άλλα αίτια είναι το κάπνισμα, η γήρανση του δίσκου και η κληρονομική προδιάθεση.

Πως εκδηλώνεται;

Δεν προκαλούν όλες οι κήλες συμπτώματα. Η κύρια εκδήλωση εξαρτάται από τα στοιχεία που πιέζει η κήλη. Οι κεντρικές κήλες που ασκούν πίεση στον μηνιγγικό σάκο εκδηλώνονται με κεντρικό πόνο (αυχεναλγία, ραχιαλγία ή οσφυαλγία). Οι πλάγιες κήλες που πιέζουν νευρική ρίζα θα εκδηλωθούν κυρίως με περιφερικό πόνο (ριζοπάθεια) ή με συνδυασμό κεντρικού και περιφερικού πόνου (οσφυο-ισχιαλγία). Η ένταση μπορεί να διαφέρει σε κάθε άτομο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η εξέταση εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία. Όταν ωστόσο για κάποιους λόγους δεν μπορεί να γίνει μαγνητική τομογραφία, η αξονική τομογραφία και το μυελογράφημα είναι εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

Σε ποιους και πότε εμφανίζεται;

Αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν κήλη έχουν οι καπνιστές, άτομα με μεγάλο σωματικό βάρος, άτομα με πολύωρη έκθεση σε κραδασμούς και δονήσεις (χειριστές μηχανημάτων, οδηγοί), άτομα που σηκώνουν βαρέα αντικείμενα, άτομα που έχουν δραστηριότητες με επαναλαμβανόμενο συνδυασμό κάμψης-στροφής της οσφύος.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η φυσική πορεία στο 70% περίπου των κηλών μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η υποστροφή. Είναι όμως μια χρονοβόρα διαδικασία. Η θεραπεία με αναλγητικά στην οξεία φάση, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά και τροποποίηση κάποιων συνηθειών που επιβαρύνουν είναι συνήθως επαρκή για ανακούφιση από τον πόνο. Η κορτιζόνη από το στόμα ή τοπική έγχυση στις νευρικές ρίζες βοηθά σημαντικά στις περιπτώσεις ερεθισμού νευρικού ιστού. Νεότερες θεραπείες όπως το Discogel έχει εξαιρετικά αποτελέσματα όταν τηρούνται οι ενδείξεις. Στις πιο επίμονες περιπτώσεις, η χειρουργική αποκατάσταση προσφέρει άμεση ανακούφιση και εξαιρετικά μακροχρόνια αποτελέσματα.

www.ortho-pedic.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη