Κορωνοϊός Και Εγκυμοσύνη: Είναι Επικίνδυνος;

11 Mar, 2020 | ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, η εξάπλωση του και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει είναι το πιο συχνό θέμα συζήτησης αυτών των ημερών τόσο στην Ελλάδα όσο και Παγκοσμίως. Τόσο τα ΜΜΕ όσο και άλλοι φορείς ασχολούνται σε καθημερινή βάση και σε πολλαπλές μορφές με αυτό το ζήτημα. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ανησυχία ανάμεσα και στις έγκυες γυναίκες.

Ας μη ξεχνάμε ότι η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος για τη γυναίκα που έχει αυξημένο άγχος και ανασφάλεια για την εξέλιξη της κύησης, την υγεία του εμβρύου και τη δική της.

Συχνότατα είναι τα ερωτήματα που κάνουν οι έγκυες  στους γυναικολόγους τους. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα είναι τα εξής:

Είναι οι έγκυες πιο ευάλωτες να μολυνθούν από SARS-Cov-2 και να νοσήσουν από COVID-19 ή να εμφανίσουν πιο βαριά συμπτώματα και να κινδυνεύσουν;

Αν και οι πληροφορίες είναι περιορισμένες, ξέρουμε ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή πτώση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες να μολυνθούν από οποιαδήποτε ίωση, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της COVID-19. Επίσης, όπως είναι λογικό και έχει φανεί και σε παλαιότερες επιδημίες (SARS-CoV-1), όταν μολυνθεί η έγκυος τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και η κλινική εικόνα πιο επιβαρυμένη.

Όμως η μετάδοση γίνεται κυρίως με σταγονίδια από την αναπνοή και συνεπώς η έγκυος πρέπει να έρθει σε στενή επαφή με άτομα που είναι φορείς του ιού. Για αυτό το λόγο, οι έγκυες πρέπει να λαμβάνουν τα γενικότερα προληπτικά μετρά, όπως πλύσιμο χεριών, αποφυγή τοποθέτησης χεριών σε στόμα, μύτη, ματιά και φυσικά να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού.

Μπορεί η μόλυνση από τον κορωνοϊό COVID-19 να προκαλέσει πρόβλημα στην εγκυμοσύνη;

Είναι λίγες οι πληροφορίες για επιπτώσεις του ιού στην εγκυμοσύνη. Σε παλαιότερες επιδημίες, με άλλους τύπους κορωναϊού (πχ. SARS-CoV-1), υπήρξε κάποια συσχέτιση με πιθανότητα αποβολής. Επίσης ο υψηλός πυρετός έχει συσχετιστεί με κάποιες βλάβες στο έμβρυο.

 

Μεταδίδεται στο μωρό ο κορωνοϊός κατά τον τοκετό;

Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματικότητα. Ας θυμηθούμε ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια από το αναπνευστικό σύστημα. Φαίνεται όμως από κάποιες περιορισμένες μελέτες ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στο μωρό, καθώς δεν έχει ανιχνευτεί σε νεογέννητα (ούτε στο αμνιακό υγρό) εγκύων που νοσούν από τον ιό.

 

Ο κορωνοϊός προκαλεί ανωμαλίες στο έμβρυο;

Οι έγκυες που νοσούν από τον κορωνοϊό, ίσως  έχουν αυξημένη πιθανότητα για πρόωρο τοκετό. Όμως δεν έχει ακόμα αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

 

Κινδυνεύει το μωρό από το θηλασμό σε γυναίκες που νοσούν από κορωνοϊό;

Οι μαμάδες που είναι φορείς του ιού μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο νεογνό, με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν έχει βρεθεί στέλεχος του ιού στο γάλα, αλλά μια μαμά που φταρνίζεται ή βήχει την ώρα που θηλάζει ή γενικά είναι φορέας και δεν έχει λάβει μέτρα προστασίας, μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

xn--mxadbxfgktbb8bo.com

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη