Κρεατάκια

24 Aug, 2017 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Τα κρεατάκια είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος μας, ως μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος . Τα μικρόβια και οι ιοί που εισέρχονται στο σώμα τις περισσότερες φορές εισέρχονται από το στόμα ή τη μύτη.

Τι είναι τα κρεατάκια; 

Τα κρεατάκια είναι αδένες που παίζουν ρόλο στην άμυνα. Τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης, πάνω από τον ουρανίσκο μας και δεν είναι ορατά μέσα από το στόμα ή τη μύτη , χωρίς ειδικά εργαλεία (ενδοσκόπια).

Τι επηρεάζει τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις);

Τα δύο πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) είναι η σημαντική διόγκωση τους – υπερτροφία που προκαλεί απόφραξη της αναπνοής κυρίως από τη μύτη και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των αυτιών και της μύτης (συχνές ωτίτιδες και ρινίτιδες) και κυρίως συλλογή υγρού στο αυτί.

Πότε πρέπει να δείτε ένα ωρλ για παιδιά;

Όταν το παιδί σας αντιμετωπίζει συμπτώματα όπως:
ωτίτιδες,
αμυγδαλίτιδες,
συχνό ή μόνιμο μπούκωμα στη μύτη με μύξες,
κακή αναπνοή τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα,
ροχαλητό και κυρίως
άπνοιες

Ο παιδοωτορινολαρυγγολόγος σας, θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, θα εξετάσει το παιδί σας, θα κάνει ενδοσκόπηση στη μύτη του, μπορεί να χρειαστεί να πάρει καλλιέργεια από το λαιμό του (Strep-test), και σπανιότερα θα σας ζητήσει εξετάσεις αίματος.

Διογκωμένα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) και τα συμπτώματά τους:

Εάν τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) του παιδιού σας είναι μεγάλα (υπερτροφικά) τότε μπορεί να είναι δύσκολη η αναπνοή του παιδιού σας, τόσο την ημέρα αλλά κυρίως τη νύκτα που κοιμάται. Άλλα σημάδια της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) είναι:

Αναπνοή από το στόμα αντί από τη μύτη τις περισσότερες φορές
Η μύτη είναι πολύ συχνά μπουκωμένη
Ρινική καταρροή (μύξες συνέχεια)
Θορυβώδης αναπνοή κατά τη διάρκεια της ημέρας
Επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες
Ροχαλητό τη νύχτα
Άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου (παύσεις στην αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα το βράδυ)
Ανησυχία στη διάρκεια του ύπνου
Υπνηλία την ημέρα (σπάνια σε παιδιά)

Ωτίτιδα και τα συμπτώματά της

Ωτίτιδα είναι η λοίμωξη των αυτιών. Τα συμπτώματα της είναι :
Πόνος
Πυρετός
Ανησυχία
Μειωμένη λήψη τροφής
Κακουχία
Έμετος
Ροή υγρού από το αυτί

Υγρό στο αυτί και τα συμπτώματά του:

Η συλλογή υγρού στο αυτί είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά . Τα συμπτώματα του είναι :
Απώλεια της ακοής
Αίσθημα πληρότητας στα αυτιά
Προβλήματα συμπεριφοράς
Μειωμένη απόδοση στο σχολείο
Καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου
Προβλήματα στην κινητική ανάπτυξη
Ίλιγγο
Προβλήματα ισορροπίας

Πότε πρέπει να χειρουργούνται τα προβλήματα των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια);

Τα κρεατάκια αφαιρούνται στα παιδιά κυρίως για δύο λόγους :

Ο πρώτος και πιο συχνός είναι όταν τα κρεατάκια μεγαλώσουν τόσο σε μέγεθος ώστε λόγω του μεγέθους τους να προκαλούν συμπτώματα απόφραξης στα παιδιά, οδηγώντας σε δυσκολία στην αναπνοή και επομένως ροχαλητό. Αυτό που μας ανησυχεί πολύ είναι οι άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο δεύτερος λόγος είναι όταν λόγω των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων (ωτίτιδες ή ρινίτιδες) δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς με αντιβιοτικά τις νέες λοιμώξεις.

Μερικές φορές το μέγεθος των αδενοειδών (κρεατάκια) δε σχετίζεται με το αν αυτά προκαλούν συχνές ωτίτιδες. Δηλαδή, μπορεί να έχουμε μεγάλα κρεατάκια τα οποία δεν προκαλούν ωτίτιδες αλλά μόνο συμπτώματα από το μεγάλο μέγεθος τους και να χρειάζονται αφαίρεση ή να έχουμε μικρά κρεατάκια τα οποία δεν προκαλούν φαινόμενα απόφραξης αλλά να χρειάζονται αφαίρεση επειδή λειτουργούν ως reservoir μικροβίων, δηλαδή κατακρατούν μικρόβια και προκαλούν συχνές ωτίτιδες.

Η χειρουργική επέμβαση πιο συχνά πραγματοποιείται σε παιδιά ηλικίας 2-6 ετών.

Δεν υπάρχει κατάλληλη και ακατάλληλη χρονική περίοδος για την πραγματοποίηση της επέμβασης. Δηλαδή, η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις εποχές του χρόνου τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.

Στους ενήλικες , η πιθανότητα ενός όγκου μπορεί να είναι και ένας άλλος λόγος για την αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων .

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για τη χειρουργική επέμβαση;

Μιλήστε στο παιδί σας και αφήστε το να εκφράσει τα συναισθήματά του.
Ενθαρρύνετε την ιδέα ότι η διαδικασία της επέμβασης θα το κάνει πιο υγιές και δυνατό.
Να είστε με το παιδί σας όσο το δυνατόν περισσότερο πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Διαβεβαιώστε το ότι θα είστε συνέχεια δίπλα του.
Πείτε του ότι αναμένουμε πονόλαιμο μετά την επέμβαση και ότι τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν είναι για να βοηθήσουν τον πόνο. Αυτό ισχύει μόνο για την περίπτωση των αμυγδαλών γιατί τα κρεατάκια δεν έχουν ιδιαίτερο πόνο.
Καθησυχάστε το παιδί σας ότι δεν αφαιρούμε σημαντικά μέρη του σώματος , και ότι αυτό δεν θα δει κάτι διαφορετικό αργότερα στο σώμα του.
Μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσουμε για τη χειρουργική επέμβαση με ένα φίλο ο οποίος έκανε αφαίρεση αμυγδαλών ή έβγαλε τα κρεατάκια του. αμυγδαλεκτομή ή αδενοειδών εκβλαστήσεων .

Τι γίνεται την ημέρα της επέμβασης;

Το παιδί μένει νηστικό , χωρίς φαγητό και νερό τις τελευταίες οκτώ ώρες πριν την επέμβαση
Το πρωί της ίδιας ημέρας ενδέχεται να απαιτείται εξέταση αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, μέτρηση της πίεσης και του οξυγόνου κ.α..
Όταν ο ασθενής φτάσει στο νοσοκομείο και αφού γίνουν τα απαραίτητα διαδικαστικά (π.χ. διαδικασία εισαγωγής) το παιδί με τους γονείς μαζί πηγαίνει στο προθάλαμο του χειρουργείου, όπου ο αναισθησιολόγος θα εξετάσει το παιδί και θα λάβει το ιατρικό του ιστορικό.
Στη συνέχεια παρουσία των γονιών του δίνουμε στο παιδί να φουσκώσει μία μάσκα που στην άκρη έχει ένα μπαλόνι και σε λίγα δευτερόλεπτα το παιδί κοιμάται. Με τον τρόπο αυτό το παιδί δεν πονάει καθόλου και κοιμάται μπροστά στους γονείς του.
Ο ασθενής στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο χειρουργείο και ενδοφλέβια φάρμακα θα του χορηγηθούν.
Μετά την επέμβαση, το παιδί θα παραμείνει για λίγη ώρα στην αίθουσα ανάνηψης του χειρουργείου. Το προσωπικό στο χώρο ανάνηψης θα παρακολουθεί στενά τον ασθενή μέχρι την έξοδο στο θάλαμο. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός , και ο χρόνος ανάνηψης μπορεί να διαφέρει
Πολλά παιδιά όταν ξυπνούν από τη νάρκωση είναι διεγερτικά. Αυτό είναι σύνηθες και δεν μας ανησυχεί.

Μετά την επέμβαση

Υπάρχουν διάφορα μετεγχειρητικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν . Αυτά περιλαμβάνουν προβλήματα κατάποσης, έμετο, πυρετό, πόνο στο λαιμό και πόνο στο αυτί . Περιστασιακά, αιμορραγία από το στόμα ή τη μύτη μπορεί να συμβεί μετά τη χειρουργική επέμβαση.

ekaltsos.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη