Μισώ τη δουλειά μου!

15 Jun, 2017 | ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μισώ τη δουλειά μου!

Ξυπνάς το πρωί και πριν ανοίξεις το στόμα σου στο μυαλό σου βρέχει κατάρες και βρισιές με κοινό παρονομαστή το ότι ‘δε θέλω να πάω στη δουλειά σήμερα’. Αισθάνεσαι πως η δουλειά σου δε σε κάνει να νιώθεις δημιουργικός/ή και μετανιώνεις για την επιλογή που έκανες λίγα ή περισσότερα χρόνια νωρίτερα, όταν διάλεξες να σπουδάσεις το συγκεκριμένο αντικείμενο ή όταν επέλεξες το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Δεν είσαι ο πρώτος ή η πρώτη που του/της συμβαίνει! Άρα σε πρώτη φάση ηρέμησε γιατί τουλάχιστον έχεις παρέα. Μιας και όμως το να πνίγεσαι με παρέα είναι εξίσου κακό για την υγεία σου με το να πνίγεσαι μόνος σου, καλό είναι να δούμε που μπορεί να οφείλεται η πίεση που αισθάνεσαι και τι πρακτικό μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις αυτό που σε δυσαρεστεί.

1. Είσαι σίγουρος/η ότι είναι η δουλειά σου που σε απωθεί; Υπάρχουν και κάποια άλλα ενδεχόμενα τα οποία εξηγούν το stress που βιώνουμε ως απέχθεια για τη δουλειά μας.

Ένα από αυτά είναι το ότι η δουλειά σου απαιτεί κάποιες επιπλέον γνώσεις οι οποίες προς το παρόν σου λείπουν. Η ανεπάρκεια αυτή συντελεί στο να αγχώνεσαι, με έναν τρόπο που μοιάζει με το παιδί που δε θέλει να πάει στο σχολείο επειδή δεν έχει διαβάσει και του έχουν δημιουργηθεί κενά. Το καλό με εσένα είναι πως είσαι ενήλικας και μπορείς πιο αποτελεσματικά να συμπληρώσεις τα κενά που έχεις, να γίνεις συνεπώς πιο ολοκληρωμένος και αποτελεσματικός στη δουλειά σου και τελικά να την απολαμβάνεις περισσότερο. Μη βλέπεις τον εαυτό σου όπως είναι τώρα, στατικά. Μπορείς να αλλάξεις!

Μια άλλη περίπτωση είναι να μην σε απωθεί το αντικείμενο της δουλειάς σου αλλά ένας ή περισσότεροι συνάδελφοι. Ποιος είπε ότι το bullying αφορά μόνο τα σχολεία; Το περιβάλλον εργασίας ειδικά στον ιδιωτικό τομέα με τον ανταγωνισμό που ενίοτε είναι πιο έντονος και από την υγρασία στην Ταϊλάνδη μπορεί να κάνει τον εργαζόμενο –ειδικά αν έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, ή αν δεν είναι διεκδικητικός στην επικοινωνία του – να ασφυκτιά κάτω από την πίεση των απαιτήσεων και των συμπεριφορών των συναδέλφων.
Οι παραπάνω είναι δύο λόγοι που συνιστούν δουλειά με τον εαυτό μας, συνήθως με τη συνεργασία ενός συμβούλου ή life coach καθώς αν αλλάξουμε εμείς, η δική μας νοοτροπία και συμπεριφορά, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει και το πώς αισθανόμαστε για τη δουλειά μας.

Πιθανόν όμως το αντικείμενο της εργασίας μας όντως να μη μας ταιριάζει. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να αναζητήσουμε είτε τρόπους με τους οποίους να εμπλουτίσουμε ή να τροποποιήσουμε το αντικείμενο της εργασίας μας ώστε να μας καλύπτει περισσότερο, είτε να ερευνήσουμε το κατά πόσον μπορούμε να κάνουμε μια ριζική επαγγελματική στροφή και να αναζητήσουμε τι είναι αυτό που Α) θα μας κάνει χαρούμενους αν το ασκούμε και Β) θα είμαστε καλοί και αποδοτικοί σε αυτό!

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω επιλογές, καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, ή κάποιον life coach, ή ψυχολόγο που να έχουν εκπαιδευτεί και στην συμβουλευτική καριέρας και επαγγελματικού προσανατολισμού. Οι επαγγελματίες αυτοί έχουν την επιστημονική κατάρτιση, την εκπαίδευση, αλλά και τα απαραίτητα επιστημονικά εργαλεία να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις τις κλίσεις σου, τα ταλέντα που κρύβεις ακόμα και από τον ίδιο σου τον εαυτό και τελικά να οδηγηθείς να πάρεις με τη μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά μια απόφαση για το τι θα σου άρεσε να κάνεις και μπορείς να το κάνεις καλά! Ακόμη περισσότερο θα σε βοηθήσουν να βρεις τρόπους να κεφαλαιοποιήσεις την μέχρι τώρα εμπειρία σου και να την αξιοποιήσεις στις μελλοντικές σου επιλογές.

Δυστυχώς αυτό που ολοένα και περισσότεροι γονείς στις μέρες παρέχουν στα παιδιά τους – μια συμβουλευτική εντοπισμού κλίσεων και επαγγελματικού προσανατολισμού -, δεν το είχαμε οι περισσότεροι. Όμως ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε για πόσα πολλά είμαστε ικανοί!

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη