Υλικά (για 8 μερίδες):
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια για στιφάδο
1.2 κιλά κρεμμύδια για στιφάδο (κοκκάρι)
2 ξυλάκια κανέλας
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκοι μπαχάρι
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
2 σκελίδες σκόρδο
4-5 γαρίφαλα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
¼ κούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
180 ml κόκκινο κρασί
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ξύδι, το κρασί, το μπαχάρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τα φύλλα δάφνης το κρεμμύδι κομμένο στα 4, το σκόρδο και τα κομμάτια μοσχαριού. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια ολόκληρα, τα βράζουμε για περίπου 20 λεπτά και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα στο νερό. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και θωρακίζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε 2 ή σε 3 δόσεις (δεν τα ρίχνουμε όλα για να μην πέσει η θερμοκρασία και βράσουν αντί να σοταριστούν).
Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος στη γάστρα και στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τα προβρασμένα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Μόλις καραμελώσουν τα ρίχνουμε και αυτά στη γάστρα. Προσθέτουμε τη μαρινάδα, το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τον πελτέ ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 2 ώρες. Σερβίρουμε προαιρετικά με dumplings.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα
Ενέργεια: 329 kcal
Υδατάνθρακες: 26 γρ.
Πρωτεΐνη: 40 γρ.
Λιπαρά: 7.8 γρ.
Κορεσμένα Λιπαρά: 2 γρ.
Φυτικές Ίνες: 3.6 γρ.
dietstories.gr
0 Σχόλια