Οι Αναπνοές Στον Τοκετό

28 Jul, 2018 | ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Η γνώση και εφαρμογή της σωστής τεχνικής αναπνοών στον τοκετό θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην ομαλή και γρήγορη πορεία του τοκετού.  Η καθημερινή εξάσκηση στη διάρκεια της κύησης είναι πολύ σημαντική.

Α) Στο πρώτο στάδιο του τοκετού- Συστολές της μήτρας

Η αναπνοή μου είναι αργή  και μακριά. Εισπνέω από τη μύτη, γιατί αυτό είναι φυσικό και εκπνέω από το στόμα, γιατί δίνει την αίσθηση της αποφόρτισης, του αδειάσματος, της εκτόνωσης. Στην αρχή της εξάσκησης μετράμε γρήγορα μέχρι το 15, εισπνέοντας και μέχρι το 20, εκπνέοντας. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι διαφορετικοί για κάθε γυναίκα. Ο στόχος είναι η αναπνοή μου να με χαλαρώνει. Με την εξάσκηση θα διαρκεί όλο και περισσότερο.

Εξασκώντας τις αναπνοές μου μπορώ να οραματίζομαι εικόνες ή να λέω κάποιες φράσεις κατ΄επανάληψιν με θετικό μήνυμα (μάντρας).

Ό,τι βάζω στο μυαλό μου επηρεάζει και το σώμα μου.

Αυτή είναι μια από τις βασικές αρχές της νοερής απεικόνισης. Στο μυαλό μας φανταζόμαστε τα πράγματα, όπως θέλουμε να λάβουν χώρα στην πραγματικότητα

Μπορώ να αναπνέω και να οραματίζομαι ένα μέρος που θα ήθελα ή έχω πάει ή πάλι μια κατάσταση στην οποία έχω βρεθεί ή θα ήθελα να βρεθώ. Για παράδειγμα, σκέφτομαι μια αμμώδη, γαλάζια ακρογιαλιά και αφήνω όλες τις αισθήσεις μου να συμμετέχουν. Νιώθω το αεράκι να μου χαϊδεύει τα μαλλιά, τη ζεστή άμμο στα πόδια μου, μυρίζω τη θάλασσα και ακούω τον ηρεμιστικό παφλασμό του νερού.

Στις συστολές, οι μυϊκές ίνες της μήτρας τραβιόνται προς τα πάνω, ούτως ώστε να ανοίξει ο τράχηλος. Θα με βοηθήσει λοιπόν αν βάλω στο μυαλό μου εικόνες όπου κάτι ανεβαίνει προς τα πάνω και τις συνδυάσω με τις αναπνοές μου. Μπορώ να σκεφτώ ό,τι θέλω, αλλά παρακάτω έχω δυο παραδείγματα:

Παραδείγματα νοερής απεικόνισης:

1.Εισπνέω και βλέπω τον ήλιο που ανατέλλει. Το όμορφο ροζ απλώνεται στο γαλάζιο του ορίζοντα και  διαπερνά τα σύννεφα. Εκπνέω και βλέπω τον ήλιο α ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό.

2.Εισπνέω και βλέπω να φυσώ με το στόμα μου πολύχρωμες και γυαλιστερές σαπουνόφουσκες, που γίνονται όλο και πιο μεγάλες. Εκπνέω και τις βλέπω να ανεβαίνουν χορεύοντας ψηλά στον ουρανό.

Παραδείγματα μάντρας:

Εισπνέω και λέω μέσα μου ότι είμαι χαλαρή και ήρεμη. Εκπνέω και λέω ότι το μυαλό μου και το σώμα μου συνεργάζονται σαν μια μονάδα, για να φέρω στον κόσμο το μωρό μου.

Θυμάμαι  να εξασκούμε καθημερινά, κάνοντας ομάδες 3-4 συνεχόμενων αναπνοών, τόσων δηλαδή όσων θα κάνω κατά τη διάρκεια μιας συστολής. Μπορεί να είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που θα κάνω αφού ξυπνήσω και πριν κοιμηθώ. Θα το κάνω 2-3 φορές τη μέρα, ώστε να γίνει κομμάτι της φύσης μου.

Β) Στο στάδιο της εξώθησης.

Εισπνέω γρήγορα από τη μύτη και εκπνέω αργά πάλι από τη μύτη. Η προσοχή μου είναι όλη στραμμένη στην εκπνοή μου, που ακολουθεί προς τα κάτω το δρόμο που κατεβαίνει το κεφαλάκι του μωρού μου.

Ό,τι βάζω στο μυαλό μου επηρεάζει και το σώμα μου.

Στο στάδιο αυτό ο τράχηλος της μήτρας έχει ανοίξει εντελώς και  θα  με βοηθήσει αν βάλω στο μυαλό μου εικόνες, όπου κάτι ανοίγει ή κατεβαίνει και τις συνδυάσω με τις αναπνοές μου. Μπορώ να σκεφτώ ό,τι θέλω, αλλά παρακάτω έχω παραδείγματα:

Παραδείγματα νοερής απεικόνισης:

Πετώ ένα βοτσαλάκι στη λίμνη και ομόκεντροι απαλοί διαφανείς κύκλοι εμφανίζονται και ανοίγουν ο ένας μετά τον άλλο.

Ένα τριαντάφυλλο, όμορφο, μυρωδάτο και βελούδινο ανοίγει σιγά σιγά.

Βλέπω έναν πανέμορφο καταρράκτη, όπου το νερό κατεβαίνει γλυκά στο ποτάμι.

Αναπνέω και εστιάζω την προσοχή μου στην κάθοδο του μωρού μου.

Παράδειγμα μάντρας:

Αναπνέω και λέω μέσα μου ότι το μωρό μου έρχεται σε μένα και σύντομα θα το κρατώ στα χέρια μου.

Θυμάμαι  να εξασκούμε καθημερινά, κάνοντας ομάδες 3-4 συνεχόμενων αναπνοών, τόσων δηλαδή όσων θα κάνω κατά τη διάρκεια μιας συστολής. Για τις αναπνοές του δεύτερου σταδίου, μπορώ να εξασκούμαι και στην τουαλέτα. Θα το κάνω 2-3 φορές τη μέρα, ώστε να γίνει κομμάτι της φύσης μου.
drkoliopoulou.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη