Όταν Ο Πόνος Στη Μέση Επιμένει: Γιατί Θέλει Προσοχή!

5 Nov, 2018 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση, είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένα σύμπτωμα το οποίο θα περάσει σε λίγες ημέρες συντηρητικά και οφείλεται σε μικροτραυματισμό, ή σε κάποια τοπική εκφύλιση της περιοχής που συχνά ξεκινάει με εκφύλιση κάποιου μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Όταν ο πόνος στη μέση είναι κάτι συχνό, συνήθως υπάρχει μεγαλύτερου βαθμού εκφύλιση στη σπονδυλική στήλη, ή κάποια ανατομική παραλλαγή, ή κάποια τοπική πάθηση, όπως η σπονδυλολίσθηση. Για τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πλέον θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν αρκετά τα συμπτώματα του πόνου, να τα περιορίσουν, ακόμα και να τα εξαλείψουν.

Όταν ο πόνος στη μέση επιμένει και είναι έντονος, χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική εκτίμηση και διερεύνηση, γιατί μπορεί να υποκρύπτονται σοβαρές παθήσεις και καταστάσεις.

Οι σοβαρές παθήσεις που συνδέονται με πόνο στη μέση δεν είναι πολύ συχνές, αλλά δεν είναι και σπάνιες, ειδικά σε ιατρείο που εξετάζονται πολλοί ασθενείς με προβλήματα σπονδυλικής στήλης.

Τα αυτόματα οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή κατάγματα που έγιναν λόγω οστεοπόρωσης, είναι χαμηλής βίας και μπορεί να προκληθούν ακόμα και από μία απότομη κίνηση, ή ένα βήχα. Συνήθως είναι αιφνίδιας έναρξης, συνοδεύονται από έντονο πόνο και έχουν το χαρακτηριστικό ότι ο πόνος στη μέση, όταν το κάταγμα βρίσκεται εκεί, είναι στη μετακίνηση και όχι όταν ο ασθενής είναι ακίνητος, συνήθως στο κρεβάτι.

Σοβαρότερες παθήσεις, όπως όγκοι στην περιοχή, συχνά έχουν ως πρώτο σύμπτωμα τον πόνο στη μέση. Οι όγκοι που προσβάλλουν έναν οσφυϊκό σπόνδυλο είναι συνήθως μεταστατικοί, δηλαδή η πρωτοπαθής εστία είναι κάπου αλλού στο σώμα, ή σπανιότερα πρωτοπαθείς, δηλαδή ξεκινάνε από τον σπόνδυλο στη μέση. Ο πόνος στη μέση, σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να έχει αιφνίδια έναρξη, αλλά συνήθως είναι σταδιακά επιδεινούμενος και συνεχής. Όταν είναι μεταστατικός όγκος, συχνά ο ασθενής αναφέρει και κάποιο άλλο σύμπτωμα που δυστυχώς το υποεκτίμησε και για το οποίο δεν είχε αναζητήσει ιατρική εκτίμηση νωρίτερα, όπως: ψηλαφητό μόρφωμα στο στήθος, αλλαγή στη λειτουργία του εντέρου, ή στην ούρηση, επίμονος βήχας κ.α.

Λοίμωξη στην περιοχή της οσφυϊκής σπονδυλικής στήλης είναι λιγότερο συχνή αλλά αρκετά θορυβώδης, με υψηλό πυρετό και έντονο συνεχή πόνο.

Ο χρόνιος πόνος στη μέση μπορεί επίσης να είναι αντανάκλαση από κάποια πάθηση της κοιλιάς, συχνά γυναικολογικής, ή κάποιας φλεγμονώδους παθήσεως του εντέρου.

Συχνά ο χρόνιος πόνος στη μέση συγχέεται με τον πόνο που υπάρχει λίγο πιο κάτω στην περιοχή των ιερολαγόνιων αρθρώσεων που μπορεί να υποκρύπτει κάποιο ρευματολογικό νόσημα.

Ο πόνος στη μέση στα παιδιά που επιμένει, θέλει πάντα ιδιαίτερη προσοχή και στενή παρακολούθηση γιατί έχει ιδιαιτερότητες και μπορεί να υποκρύπτεται άλλη πάθηση.

Οι παραπάνω καταστάσεις που συνδέονται με πόνο στη μέση δεν είναι και τόσο σπάνιες, ειδικά σε περιπτώσεις που ο πόνος στη μέση επιμένει, ή επιδεινώνεται. Σε κάθε περίπτωση η γρήγορη διάγνωση προστατεύει τους ασθενείς από αρκετή ταλαιπωρία και σε κάποιες περιπτώσεις είναι κρίσιμη για την έκβαση της υγείας τους.

andreasmorakis.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη