Παιδιά Και Υπολογιστές

19 Nov, 2017 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει γίνει μέρος της ζωής των παιδιών.

Έρευνες στις ΗΠΑ,  δείχνουν ότι το μέσο παιδί περνά μία έως τρεις ώρες καθημερινά σε έναν υπολογιστή, ενώ σερφάρουν στο Internet, κάνει μια εργασία, μιλά σε απευθείας σύνδεση με τους φίλους και  παίζει video games.

Περίπου το 70- 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν πρόσβαση σε έναν υπολογιστή στο σπίτι ή στο σχολείο.
Ολοένα και περισσότερο, τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές σε νεαρότερη ηλικία.
Μεταξύ των φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 20% δήλωσε ότι άρχισαν να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή προτού να γίνουν 9 ετών.

Υπάρχει  σύνδεση μεταξύ της χρήσης του υπολογιστή και της μυωπίας; 

Πολλοί οφθαλμίατροι υποστηρίζουν ότι η χρήση  υπολογιστών συντελεί στην ανάπτυξη  μυωπίας στην παιδική ηλικία .
Επισημαίνουν ότι, αν και η μυωπία επηρεάζει περίπου το 25% του πληθυσμού των ΗΠΑ, σχεδόν το 50% των ενήλικων χρηστών του υπολογιστή με τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν μυωπία.
Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ειδικά μεταξύ των νέων των οποίων τα μάτια είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, μπορεί να είναι η αιτία για τη διαφορά αυτή.

Έρευνα στις ΗΠΑ, φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη θεωρία.

Μια μελέτη από 253 παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 10 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Berkeley βρήκε μια ισχυρή συσχέτιση  μεταξύ του χρόνου που μικρά παιδιά περνούν στον υπολογιστή και την ανάπτυξή μυωπίας.

Γιατί οι υπολογιστές μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα  στα μάτια των παιδιών;

Η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών κουράζει περισσότερο  τα μάτια από ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου ή περιοδικού, διότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί η εστίαση σε ηλεκτρονικές εικόνες  σε σχέση με τις εκτυπωμένες εικόνες.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ιδίως  για τα μικρά παιδιά, των οποίων το  οπτικό σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Τα  παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε προβλήματα όρασης που σχετίζονται με υπολογιστή  επειδή:
Τα παιδιά έχουν περιορισμένο βαθμό αυτογνωσίας.
Μπορούν να εκτελέσουν  μια εργασία στον υπολογιστή για ώρες με πολύ λίγα διαλείμματα. Αυτή η παρατεταμένη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εστίασης και  κούραση των ματιών.

Τα παιδιά υποθέτουν ότι αυτό που βλέπουν και ο τρόπος που το  βλέπουν είναι φυσιολογικός – ακόμη και αν η εικόνα που βλέπουν είναι θολή.

Τα παιδιά είναι μικρότερα  στην κατασκευή του σώματος από ό,τι οι ενήλικες.

Επειδή οι υπολογιστές είναι κατασκευασμένοι για χρήση από ενήλικες, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των παιδιών που κάθονται πολύ κοντά στην οθόνη ή με  ασυνήθιστες στάσεις που μπορούν να οδηγήσουν  σε καταπόνηση των ματιών, του λαιμού, των ώμων και προκαλούν πόνο στην πλάτη.

Συμβουλές για την πρόληψη του συνδρόμου Computer Vision σε παιδιά

Για να εμποδίσετε να εμφανίσει το παιδί σας   καταπόνηση των ματιών και άλλα συμπτώματα CVS (συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της μυωπίας), ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

1.  Πριν αρχίσουν το σχολείο, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας  θα  έχουν μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση.

2.  Βεβαιωθείτε ότι  τα παιδιά θα κάθονται σωστά μπροστά στον υπολογιστή.
Η συνιστώμενη απόσταση μεταξύ της οθόνης και του ματιού είναι 40 έως 65 εκατοστά,  για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταπόνησης των ματιών.
Επίσης, η οθόνη πρέπει να είναι μερικά εκατοστά κάτω από τα μάτια του παιδιού.
Η καρέκλα θα πρέπει να ρυθμίζεται έτσι ώστε τα χέρια να είναι παράλληλα  με την επιφάνεια του γραφείου και τα πόδια να  ακουμπούν άνετα στο δάπεδο.

3.  Να είστε ενήμεροι για τα σημεία και τα συμπτώματα των προβλημάτων όρασης, όπως η ερυθρότητα του οφθαλμού, συχνό τρίψιμο των ματιών, παράξενη στάση του   κεφαλιού  και άλλες ασυνήθιστες στάσεις ή παράπονα για  θολή όραση  και  κόπωση των ματιών.

Αποφυγή του υπολογιστή ή κακή απόδοση στο  σχολείο μπορεί επίσης να υποδηλώνει ένα πρόβλημα όρασης.

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να αναπτύξει πρόβλημα όρασης που σχετίζονται με τη χρήση του υπολογιστή, φροντίστε να κλείσετε  ένα ραντεβού για μια οφθαλμολογική εξέταση .

Τεμπέλικο μάτι

Επειδή πολλές φορές για διάφορους λόγους καθυστερούν οι τακτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι,  τα άτομα   προσέρχονται στον οφθαλμίατρο, με αναπτυγμένη κάποιας μορφής αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι).
Σε αυτές τις περιπτώσεις , εκτός από την αιτιολογική αντιμετώπιση του προβλήματος, πρέπει να γίνει επανεκπαίδευση της οπτικής λειτουργίας του πάσχοντος.

www.biolaser.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη