Παιδικός Σταθμός Και Ιώσεις

9 Sep, 2018 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Τα παιδιά κατά την διάρκεια της παρακολούθησης του παιδικού σταθμού νοσούν συχνά από ιώσεις. Πιο έντονο είναι το πρόβλημα την πρώτη χρονιά του παιδικού σταθμού. Τότε είναι που θα εκτεθεί το παιδί σε δεκάδες ιούς χωρίς να έχει ο οργανισμός του αντισώματα για να τους καταπολεμήσει. Τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν αντισώματα για ένα μεγάλο αριθμό ιώσεων, αφού την κάθε ίωση την περνάμε μια φορά γιατί υπάρχουν τα αντισώματα στον οργανισμό από την προηγούμενη νόσηση. Οπότε το παιδί θα νοσεί πιο σπάνια.

Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι θα νοσήσει περίπου 10 φορές από ιογενή λοίμωξη την πρώτη χρονιά στον παιδικό σταθμό. Αν υποθέσουμε ότι τα συμπτώματα μια ίωσης διαρκούν περίπου από 3 μέρες έως μια εβδομάδα, άρα το παιδί μπορεί να είναι από έως δύο μήνες άρρωστο και να απουσιάζει από το σχολείο του.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ίωσης;

Αν το παιδί σας παρουσιάζει πυρετό, αρνείται να φάει, έχει καταρροή ή βήχα, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να είναι απύρετο τουλάχιστον για 24 ώρες πριν επιστρέψει στον παιδικό σταθμό.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε;

Συχνό πλύσιμο των χεριών.

Εκτός από τη διατήρηση του παιδιού σας στο σπίτι όταν είναι άρρωστο, η καλή υγιεινή θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με το πλύσιμο των χεριών σας και των χεριών του παιδιού σας συχνά και επιμελώς με σαπούνι και ζεστό νερό και να του κόβετε τα νύχια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά τον καθαρισμό της μύτης και πριν το φαγητό.

Εξηγήστε του ότι δεν θα παίρνει φαγητό από άλλο παιδάκι

Οι ιοί του κοινού κρυολογήματος μεταφέρονται πολύ αποτελεσματικά μέσω του σάλιου. Έτσι από ένα δαγκωμένο μπισκότο ή από το κουτάλι ενός παιδιού με ίωση μπορεί εύκολα να μεταδοθεί η ίωση και στο άλλο παιδί.

Φροντίστε να έχει δυνατό ανοσοποιητικό

η σωστή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά και σε αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνη C, βιταμίνη E, β-καροτένιο), μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό του παιδιού. Επιπλέον, τα προβιοτικά, δηλαδή τα «καλά» βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι συμβάλλουν στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου

Πολύ σημαντικό για την καλή άμυνα των παιδιών είναι και ο ύπνος. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται όσες ώρες συνιστώνται για την ηλικία του, δηλαδή 14-15 ώρες την ημέρα για βρέφη 12 μηνών, 12-14 ώρες την ημέρα για νήπια 1 έως 3 ετών και 10-12 ώρες την ημέρα για παιδιά 3 έως 6 ετών

Συμπεράσματα

Δεν ανησυχείτε, εάν το παιδί σας αρρωσταίνει συχνά από ιώσεις. Είναι φυσιολογικό και δεν σημαίνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα το παιδί. Προσοχή στην υγιεινή των χεριών και στην σωστή διατροφή του παιδιού . Ένα παιδί που θα αρχίζει να πυρετό, καταρροή ή να βήχει, θα πρέπει να ελαττώσει τις επαφές με τα άλλα παιδιά. Θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον Παιδίατρο σας .

paidiatros-neogno.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη