Περίπου το 55% των Ελλήνων σήμερα είναι αυξημένου σωματικού βάρους δηλαδή υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα κατέχοντας μία από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως σε αυτόν το τομέα.
Καθημερινά προσπαθώ να δώσω λύση στα άτομα αυτά με αυξημένο σωματικό βάρος ωστόσο συχνά απογοητεύομαι όπως και οι ίδιοι οι ασθενείς μου με τα αποτελέσματα. Πάντα τους παροτρύνω να ακολουθούν μια ισορροπημένη υποθερμιδική διατροφή σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση.
Φαίνεται όμως ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μειωθεί το σωματικό βάρος και ακόμα πιο δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η αρχική απώλεια βάρους. Γιατί άραγε;
Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι το σώμα μας αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή. Άπαξ και έχουμε αποκτήσει ένα αυξημένο σωματικό βάρος ο εγκέφαλος και όλο το νευροενδοκρινικό σύστημα υπερασπίζεται τη διατήρηση αυτού. Σαν να βάζει κάθε φορά ένα set point και να στοχεύει σε αυτό.
Έτσι λοιπόν όταν μειώνουμε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και χάνονται κάποια αρχικά κιλά το σώμα προσπαθεί να τα επανακτήσει και αυτό που κάνει είναι να αυξάνει το αίσθημα της πείνας και να μειώνει το βασικό μεταβολισμό. Αυτά είναι τα δεδομένα που πρόσφατα δημοσιεύθηκαν σε ένα έγκριτο ενδοκρινολογικό περιοδικό (Endocrine Reviews) τον Ιούνιο του 2016.
Είναι όμως το παιχνίδι χαμένο; Όταν εξαντληθεί το αποτέλεσμα της διατροφής και της άσκησης υπάρχουν πια φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν κυρίως μειώνοντας το αίσθημα της πείνας. Προσοχή όμως αναφέρομαι σε φάρμακα και όχι σε όλες αυτές τις μαγικές ουσίες που όλη την ώρα διαφημίζονται και υπόσχονται μείωση του βάρους κατά 30 και 40 κιλά λέγοντας ότι ενεργοποιούν το μεταβολισμό ή ότι είναι λιποδιαλύτες. Τα φάρμακα λοιπόν έχουν ενδείξεις και αντενδείξεις και χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης.
nikolaosvalvis.gr
0 Σχόλια