Πώς Θα Διαφυλάξετε Την Γονιμότητά Σας!

7 Jun, 2018 | ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΓΟΝΙΜΕΣ

Πρόληψη – Πρόβλεψη

Μιλώντας για το σεξ , το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η χαρά και η απόλαυση που αποκομίζουμε κατά την διάρκεια των συνευρέσεών μας. Όμως, εκτός από τα συναισθήματα αυτά, θα πρέπει να μήν ξεχνούμε πως, τόσο η μήτρα όσο και οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες αποτελούν αναπόσπαστα και αναντικατάστατα όργανα στο μονοπάτι της αναπαραγωγής και διατήρησης του ανθρωπίνου είδους – εγκυμοσύνες , μωράκια, η συνέχεια της ζωής.

Άρα λοιπόν, για να διατηρήσουμε το σύστημά μας σε αναπαραγωγική ετοιμότητα, χωρίς ταυτόχρονα να θέτουμε το σώμα μας σε κινδύνους ανεπιθύμητων κυήσεων, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το προφυλακτικό.

Συγκεκριμένα το προφυλακτικό είναι το μοναδικό αντισυλληπτικό μέσο που, εκτός από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μας προστατεύει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια, γονόρροια κ.λ.π.). Μια προστασία που είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς σύμφωνα και με το Centre for Disease Control (CDC) (Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο των Λοιμώξεων), τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν τη νούμερο 1 αιτία υπογονιμότητας που μπορεί να προληφθεί!
Και αυτό συμβαίνει διότι απ’ τις γυναίκες που θα μολυνθούν από κάποιο από αυτά τα μικρόβια, έως και το 40% μπορεί να αναπτύξουν Φλεγμονώδη Νόσο της Πυέλου (P.I.D.) η οποία μπορεί να τους προκαλέσει μελλοντικά μόνιμη βλάβη των αναπαραγωγικών τους οργάνων μέσω της δημιουργίας ινώδους ιστού. Ο ινώδης ιστός διαταράσσει την αρχιτεκτονική δομή των ωαγωγών – σαλπίγγων με αποτέλεσμα είτε να αποφράσσεται η σάλπιγγα και να μην μπορεί να περάσει το ωάριο για να συναντήσει το σπερματοζωάριο προκειμένου να γονιμοποιηθούν, άρα επέρχεται υπογονιμότητα, είτε να μπλοκάρεται η διέλευση του ήδη γονιμοποιημένου ωαρίου και να έχουμε ως αποτέλεσμα την Εξωμήτριο κύηση(έκτοπος εγκυμοσύνη).

«Εντάξει λοιπόν», θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς, «αν έχω αυξημένα κολπικά υγρά, θα πάω να κάνω καλλιέργειες κολπικών υγρών και θα την βρω την φλεγμονή». Εδώ όμως ακριβώς έγκειται και το πρόβλημα, διότι οι φλεγμονές αυτές, τόσο τα χλαμύδια όσο και η γονόρροια συνήθως ΔΕΝ συνοδεύονται από κανένα σύμπτωμα ούτε υγρά, ούτε φαγούρα (κνησμό), ή πόνο κατά την διάρκεια του σεξ.

Άρα, λοιπόν, καταλήγουμε πως, το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει η νεαρή Ελληνίδα για την προσωπική της υγεία είναι η Πρόληψη.

Και πώς θα την επιτύχει αυτήν; Πολύ απλά, αφενός μεν , με το να χρησιμοποιεί πάντα προφυλακτικό και μάλιστα από την αρχή της επαφής, αφετέρου δε, με το να ελέγχεται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με κολπικές και τραχηλικές καλλιέργειες τακτικά (κάθε εξάμηνο ή κάθε χρόνο), αναλόγως του αριθμού των σεξουαλικών της συντρόφων.
Το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων της Αμερικής (CDC) συστήνει ετήσιο έλεγχο χλαμυδίων για όλες τις σεξουαλικά ενεργείς γυναίκες κάτω των 26 χρονών, καθώς επίσης και για τις γυναίκες άνω των 25 χρονών που έχουν νέο ή πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Εάν οι καλλιέργειες βγουν θετικές, τότε θα λάβει θεραπεία τόσο η γυναίκα, όσο και ο σύντροφός της. Κατά την διάρκεια της θεραπείας, είναι σημαντικό εάν επιθυμεί το ζευγάρι να έχει επαφές, αυτές να πραγματοποιούνται πάντα με την χρήση προφυλακτικού για να αποφεύγεται η επαναμόλυνση.

Επίσης, συστήνω οι καλλιέργειες να επαναλαμβάνονται μετά το πέρας της θεραπείας για να είμαστε σίγουροι πως η λοίμωξη έχει θεραπευθεί πλήρως.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χρήση προφυλακτικού μας προφυλάσσει και από άλλες λοιμώξεις , εξίσου σημαντικές ή και σημαντικότερες για την υγεία μας, όπως είναι το AIDS, ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων ( γνωστός σε όλους μας σαν HPV), η ηπατίτιδα, η σύφιλη, οι κολπίτιδες, οι μυκητιάσεις κ.λ.π.

Μην παραλείπετε, τέλος, να είστε τακτικές στον ετήσιο γυναικολογικό σας έλεγχο που περιλαμβάνει την γυναικολογική σας εξέταση, το τεστ Παπανικολάου και το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ανακαλύψει και έχουμε θεραπεύσει χλαμυδιακές λοιμώξεις ξεκινώντας από μια τραχηλίτιδα ως εύρημα τυχαίο σε ένα τεστ Παπανικολάου! Μην το αμελείτε, λοιπόν!

Ακολουθώντας τις απλές αυτές συμβουλές, θα είστε πάν – έτοιμες όταν έρθει η στιγμή για το boom, το δικό σας baby boom!!!

www.bagiokos.gr

 

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη