Πόσες Ώρες Καθιστικής Ζωής Ημερησίως Προκαλούν Σάκχαρο (Ή Πόσες Ώρες Μη Καθιστικής Ζωής Μας Προστατεύουν Από Αυτό);

25 Feb, 2019 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση δίνει ζωή, γιατί ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Αυτό ακούγεται γνωστό και πολλάκις ειπωμένο.
Όμως, όλα τα δεδομένα που οδήγησαν σε αυτή τη θεωρία, προέρχονταν από μελέτες που εστίαζαν στον παρελθόν, χωρίς να μπορούν να αξιολογήσουν τα πραγματικά αποτελέσματα της άσκησης.
Γι’ αυτό δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να καθορίσουν με σαφήνεια το χρόνο που χρειάζεται να ασκείται κάποιος για να αποφύγει αυτά τα προβλήματα.

Αυτό ακριβώς ήταν το ερώτημα μιας μεγάλης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh στην Πενσυλβάνια!
Στη μελέτη CARDIA συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 ασθενείς, με τακτική παρακολούθηση των μεταβολικών τους παραμέτρων για περίπου 20 χρόνια.
Διαπιστώθηκε ότι ο μέσος όρος ωρών καθιστικής ζωής ήταν περίπου 8 ώρες ημερησίως για ολόκληρο τον πληθυσμό, δηλαδή 55% του συνολικού χρόνου της ημέρας όταν δεν κοιμούνταν.
Το ενδιαφέρον στη μελέτη ήταν ότι όσο περισσότερες ήταν οι ώρες καθιστικής ζωής ημερησίως, τόσο αύξανε το σάκχαρό τους, ανέβαινε η αντίσταση στην ινσουλίνη και η πίεση.
Οι άνθρωποι που έκαναν καθιστική ζωή για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα είχαν σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών στο μεταβολισμό του σακχάρου από αυτούς που έκαναν καθιστική ζωή για λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα (OR 3.80, 95%CI 1.39-10.35).
Ταυτόχρονα η πιθανότητα να πάθουν σάκχαρο αύξανε 2.7 φορές (OR 2.74, 95%CI 1.13-6.62).

Συνεπώς, το να παραμένουμε σε κάποιου βαθμού κίνηση είναι απαραίτητο για τόσες ώρες, ώστε η καθιστική ζωή μας, να είναι λιγότερη από 6 ώρες ημερησίως.
Αυτό μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο σακχάρου και να μας γλιτώσει από μεταβολικά προβλήματα. Δυστυχώς, βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό.
Γι’ αυτό η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία προτείνει στις κατευθηντήριες οδηγίες της για την πρόληψη του σακχάρου, να οργανώσουμε τη ζωή μας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να πραγματοποιούμε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης (πχ. γρήγορο περπάτημα) για 5 ημέρες την εβδομάδα.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελαττώσουμε τον κίνδυνο να πάθουμε σάκχαρο 58-80%, με βάση τις τελευταίες μελέτες.
paparodis.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη