Πότε Το Παιδί Σας Πρέπει Να Δει Έναν Παιδοφθαλµίατρο

18 Dec, 2017 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

O ετήσιος οφθαλµολογικός έλεγχος στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι απαραίτητος για την έγκαιρη διάγνωση προβληµάτων όρασης. Τα ακόλουθα συµπτώµατα θα πρέπει να οδηγήσουν τους γονείς στο να εξεταστεί το παιδί τους από παιδοφθαλµίατρο σύντοµα.

Όταν υπάρχει έκδηλος στραβισµός. Ο στραβισµός (απόκλιση της φυσιολογικής ευθυγράµµισης των µατιών) χρειάζεται να ελεγχθεί από οφθαλµίατρο το συντοµότερο δυνατόν και να προταθεί η κατάλληλη αγωγή (γυαλιά, χειρουργική διόρθωση ή θεραπεία κάλυψης για αποφυγή τεµπέλικου µατιού / αµβλυωπίας).

Όταν ένα παιδί παραπονιέται για την όρασή του δεν πρέπει να το αγνοούµε. Ο παιδοφθαλµίατρος είναι σε θέση να καθορίσει αντικειµενικά αν υπάρχει πρόβληµα όρασης και να σας συµβουλεύσει αν χρειάζεται γυαλιά επειδή πραγµατικά τα έχει ανάγκη και όχι επειδή φοράει το αδελφάκι του ή ένας φίλος του.

Όταν γυρίζει τα µάτια του σε ακραίες θέσεις, κάνει περίεργες κινήσεις µε τα µάτια του ή σφίγγει τα µάτια του όταν προσπαθεί να δει. Αυτά είναι συµπτώµατα θολής όρασης σε ένα παιδί.

Όταν το παιδί κλείνει το ένα µάτι στο διάβασµα ή στον ήλιο. Αυτό σηµαίνει συνήθως ότι ο εγκέφαλος προσπαθεί να καθαρίσει µια θολή εικόνα από το ένα µάτι ή ότι τα µάτια δεν είναι ευθυγραµµισµένα.

Όταν το παιδί διαµαρτύρεται ότι βλέπει «διπλά». Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνει εξέταση από οφθαλµίατρο άµεσα. Η διπλωπία µπορεί να είναι ένδειξη σοβαρών νευρολογικών καταστάσεων που σχετίζονται µε τα εγκεφαλικά νεύρα που ελέγχουν τις κινήσεις των µατιών.

Όταν το παιδί κρατάει τα βιβλία πάρα πολύ κοντά. Αν και αυτό µπορεί απλά να είναι µια κακή συνήθεια, µπορεί επίσης να είναι ένδειξη διαθλαστικών ανωµαλιών (συνήθως µυωπίας ή αστιγµατισµού).

Όταν εκδηλώνονται προβλήµατα µαθησιακών δυσκολιών στο σχολείο / όταν ξαναδιαβάζει αρκετές φορές κάτι µέχρι να το κατανοήσει. Σε ορισµένες περιπτώσεις η κακή συµπεριφορά ή η διάσπαση προσοχής µπορεί στην πραγµατικότητα να είναι αποτέλεσµα προβληµάτων όρασης που µπορούν να αναδειχθούν µετά από κατάλληλο οφθαλµολογικό έλεγχο.

Όταν το παιδί διαµαρτύρεται για πονοκεφάλους. Σε ένα παιδί οι πονοκέφαλοι µπορεί να οφείλονται σε διάφορα ιατρικά προβλήµατα, συναισθηµατικές καταστάσεις, φάρµακα, αλλεργίες κ.τ.λ. Ωστόσο, η κακή όραση και προβλήµατα στα µάτια αποτελούν επίσης συχνή αιτία πονοκεφάλων. Εάν το παιδί σας παραπονιέται για συχνούς πονοκεφάλους, είναι καλό να επισκεφτείτε παιδοφθαλµίατρο και παιδίατρο.

karabatsas.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη