Πρόγευμα, ένα κακώς Χαμένο Γεύμα

13 Oct, 2017 | ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το ξυπνητήρι χτυπάει……πολύ δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι…..ας κάτσουμε λίγο ακόμα….και έτσι χουζουρεύουμε λίγο παραπάνω με αποτέλεσμα μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι ήδη πέρασε η ώρα ετοιμαζόμαστε σε χρόνο dt και σε χρόνο μηδέν φτάσαμε στο γραφείο! Ευτυχώς πρόλαβα, κανείς δεν κατάλαβε ότι κοιμήθηκα λίγο παραπάνω! Και κάνοντας αυτή τη σκέψη χαλαρώνουμε.

Είναι όμως έτσι απλά τα πράγματα όπως τα σκεφτήκαμε; Όχι βέβαια, διότι μένοντας λίγο παραπάνω στο κρεβάτι παραλείψαμε το πιο βασικό γεύμα της ημέρας! Το πρωινό μας! Από όλους θεωρείται ότι είναι το πιο δύσκολο γεύμα, ότι δεν υπάρχει χρόνος να ετοιμαστεί και να καταναλωθεί το πρωινό διότι σε κανένα δεν αρέσει το πρωινό ξύπνημα και στην τελική ας πιω ένα καφέ και μια τυρόπιτα, λέμε.

Ας δούμε τα οφέλη του πρωινού:

1. Το πρωινό «διεγείρει» τη μνήμη. Η κατανάλωση του προγεύματος βελτιώνει τη δυνατότητα μνήμης και εκμάθησης. Μια μελέτη κατέδειξε ότι εκείνοι που έτρωγαν το πρόγευμα σημείωναν περίπου 20% καλύτερες επιδόσεις από αυτούς που δεν έτρωγαν. Το πρόγευμα αυξάνει τη γλυκόζη αίματος, η οποία απαιτείται για να δημιουργηθεί η ακετυλοχολίνη, που είναι ένας νευροδιαβιβαστής που διεγείρει τη μνήμη.

2. Το πρωινό βελτιώνει γενικά τη διατροφή. Όσοι καταναλώνουν πρωινό καταναλώνουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες κάθε ημέρα από τους μη τρώγοντας. Η κατανάλωση ενός γεύματος «π.μ.» αυξάνει ιδιαίτερα τη λήψη σημαντικών θρεπτικών ουσιών κάποιου όπως το ασβέστιο, το σίδηρο, τον ψευδάργυρο, τις βιταμίνες Β και τις φυτικές ίνες.

3. Ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Παραλείποντας το πρώτο γεύμα της μέρας, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνει τους ρυθμούς του για να φυλάξει ενέργεια. Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό συστηματικά, μπορούν να χάσουν βάρος και να το κρατήσουν μακριά. Γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι παίρνετε το πρόγευμα σας κάθε μέρα, μέσα σε 1 ώρα από την ώρα που ξυπνάτε.

4. Περιορίζει τις λιγούρες. Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη, που περιλαμβάνει προϊόντα ολικής αλέσεως ή γιαούρτι ή αβγά, σας δίνει ενέργεια, με αποτέλεσμα να είστε λιγότερο επιρρεπείς να πέσετε με τα μούτρα σε σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και το ξέρετε καλά… οι περισσότεροι γυρεύουμε λιχουδιές υψηλές σε θερμίδες και λιπαρά, όπως σνακ με σφολιάτα και ροφήματα με ζάχαρη.

5. Πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες μας κρατάει χορτάτους. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρέσκα φρούτα είναι εξαιρετικές επιλογές για πρωινό, γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι ίνες όχι μόνο σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο, αλλά μειώνουν το αίσθημα πρηξίματος που συνδέεται με τη δυσκοιλιότητα, κάτι που κάνει την κοιλιά να φαίνεται πιο επίπεδη.

Αξίζει λοιπόν να χάσουμε όλα τα παραπάνω οφέλη του πρωινού για να χουζουρέψουμε 15 λεπτά παραπάνω στο κρεβάτι, που στην τελική δεν τα απολαμβάνουμε διότι ακόμα και αν δε σηκωνόμαστε έχουμε το άγχος μην καθυστερήσουμε. Καλό λοιπόν τόσο για την υγεία μας όσο και για την εμφάνιση μας θα είναι να μην παραλείπουμε ποτέ το πρωινό. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικά είδη πρωινού, ανάλογα λοιπόν με το χρόνο που έχετε στη διάθεση σας επιλέξτε το ανάλογο πρόγευμα:

• 1 ποτήρι γάλα 1.5%, 1 φ. Ψωμί, 1 κ.γ. Μαργαρίνη, 1 κ.γ. Μέλι
• 1 ποτήρι γάλα 1.5%, 1 μπάρα δημητριακών.
• 1 ποτήρι γάλα 1.5%, 3 κ.σ. Δημητριακά ολικής αλέσεως.
• 1 ποτήρι γάλα 1.5%, 2 κριτσίνια πολύσπορα.
• 1 χυμό πορτοκάλι, 1 σταφιδόψωμο
• 1 χυμό πορτοκάλι, 1 κουλούρι με σουσάμι
• 1 ποτήρι γάλα 1.5%, 1 τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως – βραστή γαλοπούλα – κασέρι χαμηλό σε λιπαρά
• 1 ποτήρι χυμό, 1 αυγό που βράσατε από το προηγούμενο βράδυ, 1 φ. Ψωμί ολικής
• 1 ποτήρι γάλα 1.5%, 1 μικρή συσκευασία κράκερς ολικής.

Είμαι σίγουρη ότι μετά τις παραπάνω επιλογές πρωινού δεν υπάρχει πλέον η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χρόνος να πάρω πρωινό! Αν αγαπάμε τον εαυτό μας από εδώ και πέρα δε θα υπάρξει μέρα που θα ξεκινήσουμε τις υποχρεώσεις μας χωρίς να δώσουμε λίγη ενέργεια στο σώμα μας για να αντεπεξέλθει στην φορτωμένη μας καθημερινότητα.

www.facebook.com/spiridoyla.nikomani

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη