Πρωϊνό Και Υγεία

18 Mar, 2019 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Είναι γενικά γνωστό ότι οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν την υγεία μας. Μια πρόσφατη μελέτη παρατήρησης, όμως, γίνεται πιο συγκεκριμένη, αποδεικνύοντας τη ζωτική σημασία του πρωινού γεύματος στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη ανάλυση, η παράλειψη του πρωινού γεύματος σχετίζεται με αυξημένο, ως και κατά 75%, κίνδυνο ανάπτυξης υποκλινικής αθηροσκλήρωσης, δηλαδή δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες του σώματος (καρωτίδες, στεφανιαία αγγεία, αορτή κ.ά.), οι οποίες αρχικά δεν προκαλούν συμπτώματα, αποτελούν όμως το πρώτο στάδιο εμφάνισης της αθηροσκληρωτικής νόσου. Αυξημένο κίνδυνο, όμως, βρέθηκε ότι διατρέχουν και όσοι λαμβάνουν ελαφρύ πρωινό, που καλύπτει λιγότερο από το 20% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Διαπιστώθηκε πως αυτοί που παραλείπουν το πρωινό είναι συνήθως άντρες, καπνιστές και έχουν αλλάξει πρόσφατα διατροφικές συνήθειες στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος. Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν ελαφρύ πρωινό καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων τους στο μεσημεριανό, ενώ είναι συνήθως χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου από αυτούς που λαμβάνουν πλήρες πρωινό.

Η παραπάνω μελέτη έρχεται να αποδείξει με έμφαση πως το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και να μας θυμίσει το παλιό ρητό: «Να τρως πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και βραδινό σαν ζητιάνος».
kardiologos-petroglou.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη