Φανταστείτε μια χύτρα που έχει φράξει η βαλβίδα. Η πίεση μέσα θα αυξηθεί τόσο πολύ, που το λιγότερο ανθεκτικό σημείο της χύτρας θα ραγίσει και θα γίνει το μπαμ. Έτσι ακριβώς δημιουργούνται τα ψυχοσωματικά προβλήματα (Γ.Πιντερης-ψυχολόγος)
Όταν λέμε ψυχοσωματικά, εννοούμε συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται, χωρίς να υπάρχει παθολογική αιτία και αποδίδονται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Με την πολύ απλή μεταφορά με τη χύτρα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί εμφανίζονται τα ψυχοσωματικά προβλήματα.
Δυστυχώς δεν αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα ότι αυξάνει μέσα μας η πίεση, ή θεωρούμε πως μπορούμε και πρέπει να αντέχουμε τα πάντα. Το ψυχικό μας κομμάτι όμως δε λειτουργεί με τη λογική. Έτσι όταν φτάνει στα άκρα θα μιλήσει. Και επειδή δεν έχει φωνή να μας τα ψάλλει για να κάνουμε κάτι, σωματοποιεί το πρόβλημα για να μας κάνει να το προσέξουμε.
Συμπτώματα ψυχοσωματικά μπορούν να παρουσιάσουν όλα τα όργανα. Πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, διάρροιες, φαγούρα, τριχόπτωση, διαραραχές περιόδου, μυοσκελετικά προβλήματα, πονοκέφαλοι, δύσπνοια και πόσα άλλα μπορούν να εμφανιστούν και να μην βρεθεί ποτέ κάποια αιτία.
Το πρόβλημα είναι πως δυστυχώς από όσους έχουν ψυχοσωματικά προβλήματα λίγοι αποδέχονται πως όντως πρόκειται για ψυχολογικό θέμα και ελάχιστοι απευθύνονται σε ειδικό προκειμένου να το αντιμετωπίσουν. Έτσι καταλήγουν να τρέχουν από γιατρό σε γιατρό και να διαμαρτύρονται πως είτε δεν βρίσκουν την άκρη, είτε πως τους κοροϊδεύουν οι γιατροί, ενώ άλλοι παίρνουν φάρμακα τα οποία τα αλλάζουν συχνά γιατί δεν τους πιάνουν.
Βέβαια για να πούμε πως κάτι είναι ψυχοσωματικό, θα πρέπει να γίνει ο αποκλεισμός πιθανής παθολογίας. Αυτό πολλές φορές απαιτεί πολλές εξετάσεις και πολύ χρόνο. Όμως όταν αποκλειστεί η παθολογική αιτία, τότε θα πρέπει να κάτσουμε να ακούσουμε τι μας λέει το σώμα μας και να δούμε πως θα το χειριστούμε αντί να το αγνοούμε.
0 Comments