Οι μέρες που ακολουθούν είναι γεμάτες γιορτές. Και πιθανότατα μετά τα Χριστούγεννα η ζυγαριά να δείχνει 1-2 κιλά παραπάνω. Το κακό είναι ότι πολλές φορές αυτά τα κιλά μένουν και σε αυτά προστίθενται και τα κιλά των εορτών.
Και ίσως είναι αυτά τα 1-2 κιλά που τελικά να μείνουν και να προστεθούν σε αυτά και της επόμενης και μεθεπόμενης χρονιάς. Όπως έδειξε μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, τα κιλά αυτά είναι που τελικά μένουν κάθε χρόνο και αυξάνουν σταδιακά το βάρος μας.
Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα και χαράξτε την δική σας προσωπική στρατηγική αντίστασης:
1. Ποτέ μην πάτε σε μια γιορτή πεινασμένος. Η πιο σοφή και επιβεβλημένη κίνηση πριν από κάθε εορταστικό γεύμα. Να φάτε ένα μικρό αλλά θρεπτικό snack. Το άδειο στομάχι είναι κακός σύμβουλος και μπορεί εύκολα να παρασύρει σε μεγαλύτερη από το κανονικό κατανάλωση τροφής. Ένα μικρό τοστ με μαύρο ψωμί, άπαχο τυρί και λαχανικά, ή δύο φρούτα ακόμα και ένα ποτήρι χυμό θα σας βοηθήσουν να συγκρατηθείτε και να κόψετε την πείνα στην μέση.
2. Μην κολλάτε στο φαγητό. Η γιορτή γίνεται για να βρεθείτε με φίλους και γνωστούς. Αποσπάστε την προσοχή σας από το φαγητό μιλώντας με άλλους, συμμετέχοντας στις συζητήσεις και μένοντας μακριά από τον μπουφέ ή το τραπέζι.
3. Ελέγξτε το ρυθμό με τον οποίο τρώτε. Οι πιο πολλοί νομίζουν ότι βάζοντας χρονικούς περιορισμούς στην κατανάλωση του φαγητού θα καταφέρουν να περιορίσουν την ποσότητα που τρώνε. Στην πραγματικότητα αυτό που καταφέρνουν είναι να τρώνε πιο γρήγορα και να καταπίνουν το φαγητό τους. Ένας απλός και εύκολος τρόπος να ελέγξετε τον ρυθμό με τον οποίο τρώτε είναι απλά να αφήνετε κάποιο χρονικό διάστημα να μεσολαβήσει ανάμεσα σε δύο μπουκιές φαγητού. Είτε μετρώντας 10-15 μασήματα (κάτι που θα σας επιτρέψει να απολαύσετε το φαγητό και να το χωνέψετε πιο εύκολα) είτε ανάμεσα σε δύο μπουκιές να αφήνετε στο τραπέζι το πιρούνι και το μαχαίρι.
4. Μετρήστε τις μπουκιές σας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο σε ένα εορταστικό γεύμα, από τον μπουφέ και τα καναπεδάκια. Μικρά σε μέγεθος αλλά πολλές φορές γεμάτα θερμίδες και λιπαρά. Εντοπίστε ποια θέλετε να φάτε και προτιμήστε τα. Φυσικά η επιλογή να τα φάτε όλα είναι λάθος.
5. Αν το φαγητό το σερβίρετε μόνος σας, από το μπουφέ τότε ξεκινήστε βάζοντας στο πιάτο σας, σαλάτα και αφού, την φάτε σερβίρετε πάλι με την επιλογή σας στο μισό πιάτο και το υπόλοιπο με λαχανικό. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα σύνθετα και πολύπλοκα φαγητά, ή αυτά που έχουν πολλές σάλτσες και λιπαρά. Προτιμήστε στεγνά και χωρίς πολλά καρυκεύματα φαγητά (που μπορεί εκτός από μια ευχάριστη και καυτερή γεύση να αφήσουν και μια ανεπιθύμητη καούρα στο στομάχι).
6. Το αλκοόλ, μπορεί να ρέει γύρω σας άφθονο, αλλά εσείς να θυμάστε πάντα ότι αυτό έχει και θερμίδες – και μπορεί οι μέρες να επιβάλλουν ένα ποτηράκι παραπάνω, αλλά παραπάνω θα είναι και οι θερμίδες που θα πάρετε. Επίσης το αλκοόλ μπορεί να σας φέρει σε μια κατάσταση ευθυμίας, αλλά από την άλλη μειώνει τις αντιστάσεις σας και τον έλεγχο σας σε σχέση με το φαγητό. Αν μάλιστα βρίσκεστε και σε περίοδο δίαιτας, τότε μια μικτή κατανάλωση θα σας ζαλίσει.
7. Κάντε σωστές επιλογές στο τραπέζι. Τα φαγητά μπορεί να είναι νόστιμα και ελκυστικά, αλλά τα λιπαρά παραμονεύουν. Προτιμήστε λοιπόν να φάτε άπαχο κρέας (ψάρι ή κοτόπουλο) και φυσικά χωρίς πέτσες ή σάλτσες. Αν πάλι το φαγητό είναι κρέας μοσχάρι ή χοιρινό, διαλέξτε ένα κομμάτι ή μια μερίδα χωρίς ΟΡΑΤΌ λίπος. Και αν υπάρχει αυτό προσπαθήστε να το αφαιρέσετε. Να ξέρετε όμως ότι ακόμα και αν με πολύ επιμέλεια έχετε απομακρύνει όλο το ορατό λίπος, μέσα στους ιστούς υπάρχει ακόμα αρκετό. Αποφύγετε επίσης τα μαγειρευτά φαγητά με τις πολλές σάλτσες και φυσικά τα τηγανητά. Μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια θα κάνουν limitup στην επόμενη βιοχημική εξέταση αίματος. Κρατήστε μακριά από το πιάτο σας οτιδήποτε έχει να κάνει με κρέμες γάλακτος. Ακόμα και στην πιο light εκδοχή της είναι ικανή να πολλαπλασιάσει τα λιπαρά στο πιάτο σας.
8. Η πιο δύσκολη στιγμή για πολλούς είναι η ώρα του γλυκού. Ακόμα και για αυτή την δύσκολη στιγμή, η λογική μπορεί να σας βγάλει από την δύσκολη θέση. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα πολύπλοκα γλυκά, αυτά με τις πολλές κρέμες και τις εντυπωσιακές στρώσεις σαντιγί. Κάθε μπουκιά περιέχει πολλά λιγότερα λιπαρά από οποιοδήποτε άλλο γλύκισμα. Περιοριστείτε μόνο σε ένα γλυκό. Το γλυκό είναι για να σας κεράσουν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί το κύριο γεύμα ή το κύριο πιάτο. Το κακό με τα γλυκά είναι ότι μπορεί να μην σας γεμίζουν το μάτι σε μέγεθος αλλά αν κάποιος παρασυρθεί και φάει παραπάνω ποσότητα από αυτή που πρέπει, τότε πολύ σύντομα μπορεί να δει τα κιλά του στην ζυγαριά να σκαρφαλώνουν επικίνδυνα.
9. Αν πάλι εσείς ετοιμάζετε ένα γιορταστικό γεύμα για φίλους και γνωστούς, τότε οι κίνδυνοι είναι σε δύο φάσεις.
α) Η πρώτη αφορά το στάδιο της προετοιμασίας. Όλες οι νοικοκυρές θέλουν όλα να είναι στην εντέλεια. Έτσι κάνουν το λάθος και δοκιμάζουν πολλές φορές τα φαγητά που ετοιμάζουν. Το αποτέλεσμα είναι πριν κάτσουν στο τραπέζι, χωρίς να το καταλάβουν, να έχουν ήδη φάει μια μεγάλη ποσότητα φαγητού. Αν δε παρασυρθούν και στην διάρκεια του γεύματος (είναι αγένεια να μην τιμήσουν τα φαγητά που έχουν ετοιμάσει για τους άλλους), τότε καταλήγουν να έχουν φάει μια πολύ μεγάλη ποσότητα φαγητού σε μια μέρα. Περιορίστε λοιπόν τις δοκιμές και προσπαθήστε να μαγειρέψετε όσο μπορείτε πιο ελαφριά για όλους.
β) Η δεύτερη είναι μετά από το γεύμα. Όλα τα γλυκά που σας έχουν φέρει, όλα τα φαγητά που έχουν περισσέψει δεν είναι ανάγκη να καταλήξουν όλα στο στομάχι σας. Μπορείτε να μοιράσετε τα γλυκά στους φίλους σας που φεύγουν ή να ετοιμάσετε ένα μικρό πιάτο με το αγαπημένο φαγητό κάποιου φίλου. Μην ξεχνάτε όμως ότι γύρω μας υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πεινάνε και που δεν έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν ένα εορταστικό γεύμα όπως εμείς. Στείλτε λοιπόν ένα πιάτο φαγητό σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
10.Μην αφήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας ανεκμετάλλευτο. Θυμηθείτε, το αποθηκευμένο λίπος δεν είναι τίποτε άλλο από ενέργεια που πήρατε μέσα από την τροφή και ο οργανισμός σας δεν την χρησιμοποίησε. Προσπαθήστε να κινηθείτε όσο μπορείτε πιο πολύ. Κάντε ένα περίπατο μετά το φαγητό ή την επόμενη μέρα. Θα σας βοηθήσει και στην πέψη αλλά και θα δώσει στο σώμα σας ένα καλό κίνητρο να ξοδέψει ενέργεια.
Να θυμάστε ότι οι γιορτές είναι η εποχή που έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί με φίλους και γνωστούς, για να γιορτάσουμε μαζί και να νοιώσουμε καλά. Απαλλαγείτε από το άγχος των εορτών, οργανωθείτε και σχεδιάστε το φαγητό σας με λογική και μέτρο.
Τα γλυκά των Χριστουγέννων
Ένα γλυκό την ημέρα για αυτή την περίοδο των εορτών δεν πρόκειται να προκαλέσει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Πάντα όμως πρέπει να έχουμε κατά νου δύο δεδομένα:
- Το πόσο τροφή έχουμε καταναλώσει συνολικά.
- Το πιο γλυκό θα φάμε.
Μερικοί έχουν την λογική του «δεν τρώω τίποτα άρα μπορώ να φάω γλυκά στη θέση του φαγητού». Κάτι τέτοιο είναι λάθος για πολλούς λόγους:
- Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν τα γλυκά να δώσουν στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
- Η ποσότητα των απλών υδατανθράκων (ζάχαρης) αλλά και του λίπους (λιπών) που περιέχονται σε αυτά είναι μεγαλύτερο από αυτό που πρέπει.
- Δεν θα μας χορτάσουν και το μεσημέρι θα φάμε φαγητό περισσότερο από το κανονικό, ή είναι μάλλον απίθανο να νοιώσουμε πληρότητα στο στομάχι μας και θα αναζητήσουμε και άλλο φαγητό το μεσημέρι.
Είναι λογικό ότι μετά από ένα μεγάλο και πλούσιο γεύμα η κατανάλωση γλυκού είναι μάλλον υπερβολή. Επειδή το γεύμα μας είναι σίγουρα φορτωμένο με παραπάνω θερμίδες και λιπαρά, το γλυκό απλά θα επιβαρύνει την κατάσταση.
Το θερμιδικό περιεχόμενο των γλυκών ποικίλει.
ΓΛΥΚΟ |
ΠΟΣΟΤΗΤΑ |
ΘΕΡΜΙΔΕΣ |
Βασιλόπιτα |
70γρ |
240 |
Κουραμπιές |
30γρ |
160 |
Ραβανί |
60γρ |
230 |
Δίπλες |
30γρ |
85 |
Μηλόπιτα |
80γρ |
210 |
Μελομακάρονο |
30γρ |
110 |
Από τον πίνακα εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ένα γλυκό δεν είναι τίποτα τρομερό (εκτός από τη βασιλόπιτα) και ότι ένα κομμάτι την ημέρα δεν αποτελεί κάποια σημαντική επιβάρυνση.
Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να προφυλαχθείτε. Μειώστε την μερίδα. Κάντε πιο μικρούς τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα αλλά και όλα τα παραδοσιακά γλυκίσματα. Βάλτε ένα μικρό γλυκό στο πρωινό σας και προσπαθήστε να μην φάτε άλλο κατά την διάρκεια της μέρας. Αν πάλι νιώσετε την ανάγκη για γλυκό μπορείτε να φάτε ένα φρούτο ή να πιείτε μισό ποτήρι χυμό. Προσπαθείτε να αρκεστείτε στην γευστική απόλαυση του ενός κομματιού και μην επιδιώκετε το φούσκωμα του στομαχιού.
Τα γλυκά είναι για να μας χαρίζουν την ωραία τους γεύση και ΟΧΙ για να καλύψουν την πείνα μας.
0 Σχόλια