Στέβια: Το Νέο Γλυκαντικό

29 May, 2019 | ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το τελευταίο εξάμηνο βλέπουμε διαρκώς στα ράφια των καταστημάτων προϊόντα με στέβια. Τι είναι όπως αυτή η ουσία; Από πού προέρχεται; Είναι ασφαλής να την καταναλώνουμε; Ας δούμε λοιπόν ότι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή!

 

Τι είναι η στέβια;

Η στέβια είναι ένα γλυκαντικό, χωρίς θερμίδες, που παράγεται από τα φύλλα ενός φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Η γλυκαντική της δράση είναι πολλές φορές ισχυρότερη από τη ζάχαρη. Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας της ιδιότητας του να μη φέρει θερμίδες παράλληλα με τη γλυκαντική του δράση, καθώς στη βιομηχανία τροφίμων διαρκώς αναζητούνται παρόμοιες ουσίες για να καλυφθεί η ανάγκη παραγωγής τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες.

 

Είναι η στέβια ασφαλής;

Οι παραγωγοί του προϊόντος καθώς και οι έρευνες που έχουν εκτελέσει υποδεικνύουν ότι η στέβια είναι ασφαλής. Ο συνήθης αρμόδιος σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων, δεν έχει περαιώσει κάποιες αντίστοιχες μελέτες, ωστόσο δίνει τη συγκατάθεση του για την χρήση του γλυκαντικού. Ωστόσο, όπως και σε όλες τις γλυκαντικές ουσίες, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες γιαυτό και η χρήση τους πρέπει να γίνεται με λογική.

 

Ποια τα οφέλη από τη χρήση της στέβιας;

Η στέβια είναι μία γλυκαντική ουσία, με γλυκαντική δράση 300 φορές ισχυρότερη από τη ζάχαρη. Το κυριότερο όφελος της κατανάλωσης της είναι ότι δεν προκαλεί ινσουλινική απόκριση στον οργανισμό και συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί από τους διαβητικούς ως υποκατάστατο ζάχαρης. Επίσης, καθώς δεν περιέχει θερμίδες μπορεί να μείωση το θερμιδικό κόστος διαφόρων συνταγών και έτσι να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες όταν καταναλώνουμε φαγητά και γλυκά με αυτή με αποτέλεσμα την πιο εύκολη διαχείριση του βάρους μας. Τέλος σε σύγκριση με τα συνθετικά γλυκαντικά όπως ασπαρτάμη, ζαχαρίνη, ακεσουλφάμη, σουκραλόζη κ.τ.λ. φαίνεται να είναι περισσότερο ασφαλής και να μην επιδεικνύει περιορισμούς, για παράδειγμα η ασπαρτάμη απαγορεύεται να χορηγηθεί σε πάσχοντες από φαινυλκετονουρία.

 

Ποια είναι τα διατροφικά χαρακτηριστικά της στέβιας;

Η στέβια εμφανίζει περίπου 300 φορές ισχυρότερη γλυκαντική δράση από τη ζάχαρη. Εμφανίζεται με δύο μορφές, σαν σκόνη και σαν υγρό. 1g μόνο στέβιας σε ένα αναψυκτικό έχει γλυκαντική δράση που αντιστοιχεί σε περίπου 26g ζάχαρης. Η αντιστοιχία σε θερμίδες είναι 1 με τη στέβια σε 104 θερμίδες με τη ζάχαρη. Συμπερασματικά αυτό είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα, ότι σε 1g προϊόντος, αντιστοιχεί 1 θερμίδα, η οποία προέρχεται από υδατάνθρακα, και καθόλου λιπαρά και χοληστερόλη, βάση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

 

Συμπερασματικά, θα ήταν καλό να τονίσουμε τη φράση που χρησιμοποιούσαν συχνά οι πρόγονοι μας: «Παν μέτρον άριστον». Τα πάντα χωράνε στη διατροφή μας, αρκεί να μην γίνονται υπερβολές και να υπάρχει λογική και σύνεση στις επιλογές μας.
www.dietonair.gr

 

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη