«Τα Πάντα Ρει», Έτσι Και Οι Σχέσεις!

17 Sep, 2019 | ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Ηράκλειτος είπε πολύ απλά ότι όλα γύρω μας αλλάζουν. Είχε πει μάλιστα ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές. Mπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι αλλά το νερό δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Μήπως το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις μας; Mήπως το ίδιο συμβαίνει και με την οικογένειά μας;

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένας ζωντανός οργανισμός και αλλάζουν όπως αλλάζουν τα γεγονότα γύρω μας. Αλλάζουν όσο αναπτύσσεται η προσωπικότητά μας. Ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι διαφωνούν στο γάμο είναι πολύ απλά γιατί ο ένας από τους δύο αναπτύχθηκε προσωπικά πολύ πιο γρήγορα από το σύντροφό του.

Η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές. Η κατάσταση στην οικογένεια για παράδειγμα δεν μένει ποτέ ίδια όταν έρχεται ένα νέο μέλος. Γεννιέται ένα παιδί και τότε αλλάζουν και οι προτεραιότητες αλλά και οι συνήθειες των μελών της οικογένειας. Όπως όλα τα συστήματα, έτσι και η οικογένεια, πρέπει να αφομοιώσει αυτή την αλλαγή και να εξελιχθεί. Ένα άκαμπτο σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ίδιο ισχύει και με τα καλάμια τα οποία πρέπει να είναι τόσο ελαστικά, ώστε όταν τα φυσάει ο αέρας να μην σπάνε αλλά και τόσο σταθερά,ώστε να μένουν όρθια. Κάπως έτσι είναι και οι σχέσεις. Πρέπει να έχουν δυνατές βάσεις αλλά να τις χαρακτηρίζει και η ευελιξία. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ο αρμονικός συνδυασμός αυτών είναι και η συνταγή της ευημερίας σε μία σχέση.

  Αλλαγές συμβαίνουν συχνά όπως στην περίπτωση που ένα παιδί θα ξεκινήσει να πηγαίνει στο σχολείο. Κάποιες ώρες θα είναι μακριά από το σπίτι και αυτό είναι μία αλλαγή. Άλλη αλλαγή συμβαίνει όταν το παιδί περάσει στο στάδιο της εφηβείας καθώς εκεί αλληλεπιδρά ακόμα περισσότερο με ομάδες και ανθρώπους εκτός του σπιτιού και της οικογένειας και διαμορφώνει νέες συμπεριφορές απέναντι στις οποίες η οικογένεια οφείλει να δείξει ευελιξία και να τις αφομοιώσει. Μετά ο έφηβος θα αρχίσει να κάνει τις πρώτες του ερωτικές σχέσεις, ακόμα μία αλλαγή. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ο έφηβος, πλέον, τελειώνει το σχολείο και περνάει στο πανεπιστήμιο. Εάν το πανεπιστήμιο είναι σε μία άλλη πόλη, τότε αυτή η απόσταση τόσο για την οικογένεια όσο και για τον έφηβο ,είναι μία ακόμα σημαντική αλλαγή. Όπως βλέπουμε η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές. Είμαστε όμως έτοιμοι να τις υποδεχτούμε; να τις καλωσορίσουμε;
Είναι πολύ σπουδαίο ο άνθρωπος να πάρει ένα πολύ βασικό μήνυμα από την ίδια του την οικογένεια, ότι η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές και ότι αυτές τις αλλαγές πρέπει να τις υποδεχτούμε με θετική διάθεση και όρεξη, να τις δουλέψουμε και να γίνουμε «μεγαλύτεροι» μέσα από αυτές. Είναι πολύ σημαντικό η οικογένεια να περάσει το μήνυμα ότι κάθε αλλαγή μπορεί να κρύβει τον σπόρο της επιτυχίας, ότι μπορεί να μας κάνει πιο δυνατούς και ότι υπάρχει για να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι στις σχέσεις μας και στους ρόλους που έχουμε αναλάβει στη ζωή.
Πολλές φορές, όταν ακούμε ιστορίες ανθρώπων για τις δυσκολίες τους, παρατηρούμε ότι η ρίζα των δυσκολιών τους βρίσκεται κάπου σε μία αλλαγή στη ζωή τους την οποία δεν έμαθαν να αντιμετωπίσουν με ευελιξία. Ένα παράδειγμα είναι όταν λόγω οικονομικών προβλημάτων η οικογένεια αναγκάζεται να μετακομίσει σε ένα μικρότερο σπίτι, ή όταν το αντρόγυνο χωρίζει και πλέον τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα. Όσο λοιπόν η οικογένεια έχει δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα στα παιδιά για αυτές τις αλλαγές και έχει συζητήσει μαζί τους για να καταλάβουν τι σημαίνει αυτή η αλλαγή για τον “κόσμο” του κάθε μέλους της οικογένειας τόσο πιο προσαρμοστικά και ανθεκτικά θα είναι τα παιδιά στην υπόλοιπη ζωή τους.
gkekis.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη