Τα Πρώτα Δοντάκια Του Μωρού

23 May, 2023 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη στιγμή για την έναρξη της νεογιλής οδοντοφυΐας, η ανατολή του πρώτου δοντιού για το μωράκι σας αναμένεται κατά μέσο όρο μεταξύ του 6ου και 8ου μήνα ζωής και συνήθως αφορά έναν από τους κεντρικούς τομείς της κάτω γνάθου. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η έναρξη της οδοντοφυΐας ακολουθεί κληρονομικά πρότυπα, επομένως αν εσείς ή ο σύντροφός σας βγάλατε τα πρώτα σας δόντια εξαιρετικά νωρίς ή αργά, το ίδιο θα συμβεί πιθανότατα και στο μωρό σας. Η ανατολή όλων των νεογιλών δοντιών ολοκληρώνεται πριν τα τρίτα γενέθλια του παιδιού, κατά μέσο όρο στους 12-24 μήνες.

Τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας συνήθως προηγούνται της εμφάνισης του δοντιού κατά αρκετές εβδομάδες, ακόμα και μήνες σε μερικές περιπτώσεις και διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Η σιελόρροια που παρουσιάζεται γύρω στον 3ο με 4ο μήνα οφείλεται στην ενεργοποίηση των σιελογόνων αδένων και είναι συνήθως η πρώτη ένδειξη προετοιμασίας της οδοντοφυΐας. Η αυξημένη έκκριση σάλιου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος του μωρού γύρω από το στόμα και το πηγούνι, ο οποίος λύνεται με τη διατήρηση της περιοχής στεγνής και την εφαρμογή της κατάλληλης ενυδάτωσης. Η επιθυμία του παιδιού να φέρνει αντικείμενα στο στόμα και να τα δαγκώνει έντονα αποτελεί μία άλλη ένδειξη οδοντοφυΐας, από τη στιγμή που το μασούλημα, ιδιαίτερα των σκληρών αντικειμένων, ανακουφίζει την πίεση που ασκείται κάτω από τα ούλα. Δώστε το παιδί σας να δαγκώσει τον κλασσικό δακτύλιο οδοντοφυΐας, φρέσκα λαχανικά από το ψυγείο (πχ καρότα), ή παγωτίνια από μητρικό γάλα. Το κρύο προσφέρει μία ιδιαίτερη ανακουφιστική δράση! Επιπλέον, η ανατολή των γομφίων, μπορεί να προκαλέσει αντανακλαστικό πόνο στα αυτιά και τα μάγουλα του παιδιού. Επίσης, το μωρό που βγάζει δοντάκι μπορεί να παρουσιάσει κενώσεις λιγότερο σχηματισμένες, καθώς και συχνότερες νυχτερινές αφυπνίσεις.

Ορισμένα μωρά βγάζουν τα πρώτα δοντάκια τους, τους λεγόμενους νεογιλούς, εύκολα και ανώδυνα. Πολλά όμως, κάθε φορά που προβάλλει ένα δοντάκι, υποφέρουν από έντονη ενόχληση, είναι κακοδιάθετα, ανήσυχα και ευερέθιστα. Είναι κοινή η εικόνα του βρέφους που κλαίει και δεν ηρεμεί, παρά μόνο όταν οι γονείς το παίρνουν αγκαλιά και περπατούν λικνίζοντάς το πάνω κάτω στο δωμάτιο. Το μωρό αντιδρά έντονα, είτε όταν του προσφέρεται κάποιο παιχνιδάκι, είτε όταν κάποιος άλλος πλησιάζει για να το παρηγορήσει. Στο τέλος, μόλις οι γονείς αποκαμωμένοι προσπαθήσουν να το ακουμπήσουν στο κρεβατάκι του για να κοιμηθεί, αυτό ξαναρχίζει το έντονο κλάμα, φέρνοντάς τους σε απελπισία.

Να γνωρίζετε επίσης πως με τη χρήση των Ομοιοπαθητικών φαρμάκων, χωρίς παρενέργειες, το μωρό μπορεί να ανακουφιστεί άμεσα από τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο αγνός παιδικός οργανισμός “φορτίζει” τις μπαταρίες του και επανακτά την ισορροπία του, θέτοντας τις βάσεις στην τρυφερή αυτή ηλικία για τη μελλοντική του υγεία και ευεξία.

kosmarikou.gr

Βίκη Γραντζιώτη

Βίκη Γραντζιώτη

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη