Τα Πρώτα Βιώματα Αποχωρισμού

27 Jan, 2019 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Ορισμένα μωρά θέλουν να είναι συνεχώς στην αγκαλιά των μαμάδων τους, κι όταν εκείνες τα αφήνουν, κλαίνε απαρηγόρητα για να τα ξαναπάρουν αγκαλιά. Αν σας συμβαίνει κάτι ανάλογο, πιθανότατα δυσανασχετείτε, αφού δεν μπορείτε να κάνετε αυτά που θέλετε. Υπομονή! Να θυμάστε ότι το μωρό σας δεν το κάνει επειδή θέλει να σας δυσκολέψει τη ζωή, αλλά απλώς επειδή χρειάζεται τη σιγουριά που του προσφέρει η αγκαλιά σας.
Πρέπει να μάθει να νιώθει ασφάλεια στο νέο κόσμο που το περιβάλλει. Με το να ανταποκρίνεστε στην ανάγκη του να σας έχει κοντά του, το βοηθάτε να αποκτήσει αρκετή αυτοπεποίθηση, ώστε να μη στενοχωριέται όταν σας αποχωρίζεται για μικρά χρονικά διαστήματα.
Θα παρατηρήσετε ότι, καθώς το μωράκι σας μεγαλώνει και αποκτά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θ’αρχίσει να σας αποχωρίζεται με δική του πρωτοβουλία για σύντομα διαστήματα, χωρίς να δυσανασχετεί. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται σταδιακά και δεν έχετε τη δυνατότητα να επισπεύσετε. Όταν το μωρό σας θα μένει ξύπνιο στο κρεβατάκι του χωρίς να σας ζητάει, θα σημαίνει ότι νιώθει ασφαλές ακόμα κι όταν είναι μόνο του, ίσως, όμως, περάσει αρκετός καιρός ώστε να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα.
Από τη δωδέκατη βδομάδα, το μωρό σας έχει αρχίσει να 
αντιλαμβάνεται περισσότερο το περιβάλλον του, γι’αυτό δοκιμάστε να κρεμάσετε ένα μόμπιλο πάνω από την κούνια του ή δώστε του μερικά παιχνιδάκια ασφαλή και κατάλληλα για την ηλικία του, ώστε να μπορεί να απασχολείται ευχάριστα όταν ξυπνά το πρωί. Φυσικά, όταν ξυπνά πεινασμένο, κανένα παιχνίδι δε θα μπορεί να το ηρεμήσει. Τις υπόλοιπες φορές, όμως, θα διαπιστώσετε ότι θα παίζει ήσυχα ήσυχα μόνο του για λίγη ώρα. Κι όταν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι έχει κάνει το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία.
Ως τότε όμως, μπορείτε να μεταφέρετε το μωρό σας με μάρσιπο, ώστε να κάνετε ταυτόχρονα τις δουλειές του σπιτιού ή τις αγορές σας. Η αγκαλιά σας προσφέρει στο μωρό τη σιγουριά και την ασφάλεια που τόσο έχει ανάγκη. Ένας άλλος τρόπος για να παίρνετε πού και πού μια ανάσα είναι να ζητάτε από μία φίλη, τον παππού ή την γιαγιά να κρατήσουν το μωράκι σας για λίγο στην αγκαλιά τους ενώ εσείς θα βρίσκεστε δίπλα του. Μερικές φορές, όμως, το μωρό θέλει μόνο τη δική σας αγκαλιά, και το καλύτερο είναι να του κάνετε το χατήρι!

Γύρω στον έκτο μήνα, το μωρό σας αρχίζει να καταλαβαίνει ότι εσείς και εκείνο είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι, γεγονός που μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτικό, οπότε και προσκολλάται ακόμα περισσότερο πάνω σας. Να είστε έτοιμη να αποδεχτείτε ότι θα κρέμεται κυριολεκτικά από πάνω σας όλη τη μέρα και ότι θα δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί ακόμα και για να κοιμηθεί. Μπορεί να κοιμόταν αρκετές ώρες τη νύχτα, τώρα, όμως, ενδέχεται να ξυπνά και να σας αποζητά, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει το αίσθημα της συντροφικότητας που νιώθει κοντά σας. Αυτή η προσκόλλησή του σ’εσάς στη συγκεκριμένη φάση είναι σημαντική, γιατί του προσφέρει μία σταθερή βάση επάνω στην οποία θα στηρίξει την εξερεύνηση του εγώ του και της αντίληψης του κόσμου που το περιβάλλει. Αυτό το σύνδρομο, γνωστό ως άγχος αποχωρισμού, εμφανίζεται μεταξύ του έκτου και του όγδοου μήνα. Συμπληρώνοντας τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το μικρό σας, θα έχει πιθανότατα αποδεχθεί ότι υπάρχει ως ξεχωριστή οντότητα, μέχρι τότε όμως, χρειάζεται τη βοήθειά σας.
kosmarikou.gr

 

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη