Τα Χεράκια Του Μωρού

8 Jul, 2023 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Πόσες φορές έχετε κοιτάξει και ξανακοιτάξει τα χεράκια του νεογέννητου μωρού σας; Είναι πράγματι αξιοπερίεργο να βλέπετε αυτή τη «μικρογραφία» του δικού σας χεριού να σας σφίγγει σφιχτά το δάχτυλο, να τινάζεται στο άκουσμα κάποιου θορύβου ή να κινείται σαν να σχεδιάζει κάτι στον αέρα..

Μία από τις πρώτες ανησυχίες των γονέων είναι η χαμηλή θερμοκρασία των χεριών του μωρού τους. Πολλές φορές είναι κρύα, αλλά και ιδρωμένα. Γενικότερα τα άκρα (άνω και κάτω) των νεογνών και βρεφών συχνά είναι πιο κρύα από το υπόλοιπο σώμα, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά ότι το μωρό σας κρυώνει. Μπορείτε να καλύψετε τα πόδια του με κάλτσες, αλλά τα χέρια καλύτερα να είναι ελεύθερα. Το μωρό σας έχει συνηθίσει ήδη από τότε που βρισκόταν στη μήτρα να φέρνει τα χέρια του στο στόμα και το έχει ακόμα ανάγκη για να παρηγορηθεί, για να ανακαλύψει τα μέρη του σώματός του ή αντικείμενα του χώρου που το περιβάλλουν. Όσον αφορά στον ιδρώτα, είναι και αυτό απλά ένα χαρακτηριστικό ορισμένων μωρών και δεν υποδηλώνει κάποια παθολογία.

Μία άλλη συχνή ανησυχία των γονέων κατά τον πρώτο μήνα ζωής του μωρού είναι η απολέπιση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος, η οποία παρατηρείται κυρίως σε παρατασιακά νεογνά, νεογνά δηλαδή που γεννιούνται μετά τις 39-40 εβδομάδες ζωής. Πρόκειται για ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο που εμφανίζεται γύρω στις 24-36 ώρες ζωής και αφορά συνήθως στις παλάμες και στα πέλματα. Φθάνει τη μέγιστη έκτασή της γύρω στις 6 με 7 ημέρες ζωής και στη συνέχεια υποχωρεί αυτόματα μέσα στον πρώτο μήνα, χωρίς τη χρήση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

Ποια είναι όμως η μεγαλύτερη ανησυχία των γονέων όσον αφορά στα χεράκια του μωρού τους; Μα… ασφαλώς τα νύχια! Και αυτό γιατί το μικρό τους μπορεί να γρατσουνίσει το πρόσωπό του και να τραυματιστεί. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να τύχει. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάποια πράγματα. Δεν γεννιούνται όλα τα μωρά με μακριά νύχια. Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε να τα κόψετε, εκτός κι εάν το μωρό σας έχει την τάση να τραυματίζει το πρόσωπό του. Μπορείτε να λειάνετε τις αιχμηρές άκρες τους με χάρτινη λίμα ή να χρησιμοποιήσετε ένα ψαλιδάκι ή έναν νυχοκόπτη. Τα νύχια του νεογνού είναι πάρα πολύ μαλακά, κάτι που θα σας διευκολύνει στην όλη διαδικασία.

Απολαύστε τα χεράκια του μωρού σας. Είναι ένα από τα μέρη του σώματός του με το οποίο θα έχετε άμεση επαφή, από την πρώτη στιγμή που η μπουνίτσα του θα σας σφίξει γερά το δάχτυλο, μέχρι τη στιγμή που θα κρατήσετε εσείς σφιχτά την παλάμη του, για να το βοηθήσετε να διασχίσει το δρόμο..

kosmarikou.gr

Βίκη Γραντζιώτη

Βίκη Γραντζιώτη

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη