Τέλεια Μαμά ή Απλά Καλή Μαμά;

8 May, 2018 | ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο ρόλος της γυναίκας σήμερα είναι πολύπλοκος, πολυπρόσωπος, είναι μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Πόση δύναμη και πόσος κόπος χρειάζεται για να είναι μια τέλεια μαμά μια υπέροχη σύντροφος και μια εξαίρετη επαγγελματίας;

Πολύς κόπος, πολύ ένταση, πολύ άγχος αυτή η πίεση ακριβώς που ασκεί στον εαυτό της, να είναι το ίδιο επιτυχημένη σε όλα δεν είναι εφικτή και δεν χρειάζεται να είναι κιόλας.

Ο σημαντικότερος ρόλος που καλείται να υπηρετήσει όμως είναι αυτός της μαμάς, ένας ρόλος μοναδικός και μαγικός που πολλές φορές γίνεται κατασπαρακτικός για την ίδια και το παιδί της.

Γιατί; Επικρατεί η άποψη ότι το να είσαι μαμά σημαίνει δεν κάνω λάθη, δεν προσέχω τον εαυτό μου, δεν πονάω, πρέπει να είμαι δυνατή, πρέπει να είμαι εκεί, παρέχω τα πάντα γιατί πρέπει, ενώ το παιδί είναι κάτι που μου ανήκει..

Πολλά τα πρέπει, μικρό και βασανιστικό το αποτέλεσμα, τίποτα δεν πρέπει ενώ όλα γίνονται αν τα επιτρέψει κανείς στον εαυτό του.

Μια αρκούντως καλή μαμά είναι αυτή που βρίσκεται συναισθηματικά κοντά στο παιδί της γιατί το να παρίσταται απλά σωματικά ενώ πραγματικά θέλει να είναι κάπου αλλού δεν έχει πολύ νόημα, είναι αυτή που δεν χρειάζεται να τα κάνει όλα τέλεια γιατί είναι άνθρωπος και έχει ελαττώματα, που κάνει πράγματα για τον εαυτό της για να νοιώθει παραγωγική, που δεν κρύβει τα προβλήματά της, που δεν συγκρίνει τον εαυτό της με την καλύτερη μοίρα των άλλων, που μπορεί να φωνάξει, να κλάψει, που δεν είναι εξαρτητική, που δεν ζει μέσα από το παιδί της αλλά ζει και για το παιδί της.

Αν μια μαμά μπορεί να δείξει τις αδυναμίες της, τις ικανότητές της, τα θέλω της, τα όνειρά της μαθαίνει στο παιδί της ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλειο για να αρέσει, ότι μπορεί να είναι διαφορετικό, ότι μπορεί να πέσει μα θα σηκωθεί και αυτή θα είναι εκεί, δίπλα του ή λίγο πιο πίσω του. Το κράτημα της δεν είναι αποπνικτικό αλλά βοηθητικό για να δει τον κόσμο κι αν για λίγο τον φοβηθεί μπορεί να αναζητήσει τα δυνατά της χέρια.

Χαρούμενο παιδί είναι αυτό που έχει μια μαμά η οποία επιτρέπει στον εαυτό της να χαρεί και να δείξει τα συναισθήματά της, όχι μια ατσάλινη άθραυστη τέλεια γυναίκα, δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ένα βρέφος μπορεί να δει τον κόσμο κατά κύριο λόγο μέσα από τα μάτια της μητέρας του..άρα αυτός ο κόσμος θα πρέπει να είναι αληθινός, γεμάτος χρώματα και αισιοδοξία.

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη