Τεχνικές Υποστήριξης Παιδιών Με Σύνδρομο Asperger Στο Σπίτι

3 Apr, 2020 | ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Το παιδί με σύνδρομο Asperger, ακριβώς όπως και κάθε άλλο παιδί, έχει τα δικά του πλεονεκτήματα κι αδυναμίες. Έχει ανάγκη από συνεχή υποστήριξη, υπομονή και κατανόηση. Η υποστήριξη αυτή δε θα πρέπει να σταματά στο σχολικό πλαίσιο, αλλά να συνεχίζεται στο περιβάλλον του σπιτιού και να γίνεται στάση ζωής τόσο από τους γονείς όσο κι από όλα τα πρόσωπα που το περιβάλλουν.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να στηρίξετε το παιδί σας με σύνδρομο Asperger στο σπίτι.

  • Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger ωφελούνται από την καθημερινή ρουτίνα. Καλό θα είναι τα γεύματα, το διάβασμα κι ο ύπνος να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα ρουτίνας. Οι συνεπείς κανόνες και προσδοκίες σημαίνουν λιγότερο άγχος και σύγχυση για το παιδί.

  • Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger αποδίδουν καλύτερα με τη λεκτική διδασκαλία και λιγότερο με τη μη λεκτική. Οδηγίες σύντομες κι απλές μπορούν να βοηθήσουν αρκετά.
  • Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν το σύνολο και τείνουν να βλέπουν ένα μέρος μιας κατάστασης. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά επωφελούνται από μια διδακτική προσέγγιση από τα μέρη προς το όλο.

  • Οπτικά διαγράμματα, γραπτές οδηγίες και υπενθυμίσεις μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί με σύνδρομο Asperger να συγκεντρωθεί και να ολοκληρώσει μια εργασία πιο γρήγορα και με λιγότερη δυσκολία.

  • Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, συμπεριλαμβανομένου και του συνδρόμου Asperger, μπορεί να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για video games, υπολογιστές, τηλεοράσεις ή άλλες συσκευές τελευταίας τεχνολογίας. Αν είναι δυνατόν, καλό θα είναι όλες αυτές οι συσκευές να παραμένουν έξω από την κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας γιατί είναι πολύ πιθανό να κοιμούνται λιγότερες ώρες και να διαταράσεται η ρουτίνα του ύπνου. Εάν το παιδί σας δεν κοιμάται αρκετές ώρες ώστε να ξεκουράζεται, πιθανότατα τα συμπτώματά του να γίνουν πιο έντονα.

  • Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger συχνά ωριμάζουν πιο αργά. Μην περιμένετε πάντα να συμπεριφέρεται αναλόγως με την ηλικία του. Δείξτε ελαστικοί και μην το πιέζεται να παρουσιάσει συμπεριφορές που ακόμα δεν έχει κατακτήσει πλήρως.

  • Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις καταστάσεις που αγχώνουν το παιδί σας κι αν είναι δυνατόν προσπαθήστε να τις αποφύγετε. Προετοιμάστε το παιδί σας εκ των προτέρων για τις δύσκολες καταστάσεις και διδάξτε του τους τρόπους για να τις αντιμετωπίσει.

Σε όλες αυτές τις τεχνικές θα πρέπει να είστε ευέλικτοι και να τις προσαρμόζετε στις ανάγκες και τα θέλω του παιδιού σας.
eidikospaidagogos.gr

Mama Ponao

Mama Ponao

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρχειοθήκη